envy

Ζήλια: Δέιγμα Αγάπης ή Ανασφάλειας;

«Η ζήλια είναι ένα τέρας που γεννιέται από τον εαυτό του και τρέφεται απ’ τον εαυτό του», αναφέρει κάπου στον "Οθέλλο" ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.


Υπάρχουν φορές μέσα στη σχέση που νοιώθετε ότι πνίγεστε ή ότι οι ενοχές σάς πλημμυρίζουν συνεχώς για οτιδήποτε σκεφτείτε;

Είναι στιγμές που όλα σας φταίνε και δεν παίρνετε ικανοποίηση από την επαφή σας με τον σύντροφό σας είτε την σεξουαλική είτε την απλή επικοινωνία;

Είναι σαφές πως αν νοιώθετε τέτοια συναισθήματα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην σχέση. Μια πιθανή αιτία είναι η ζήλια. Όταν οι σχέσεις γίνονται ιδιαίτερα εξαρτητικές τότε την θέση της αγάπης και της κατανόησης μπορεί πολύ εύκολα να πάρει το συναίσθημα της ζήλιας. Πέρα από τα κανονικά επίπεδα ζήλιας στα οποία μια γυναίκα ή ένας άντρας νοιώθει κολακευμένος από τον σύντροφό του, υπάρχει και η παθολογική ζήλια! Σίγουρα και άντρες και γυναίκες που εμφανίζουν παθολογική ζήλια αγαπούν το σύντροφό τους αλλά διαλέγουν λάθος τρόπους να το δείχνουν. Και οι δύο μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ζήλιας το ίδιο συχνά.

Ο/η σύντροφός σας μπορεί να ζηλεύει και να το δείχνει άμεσα ή έμμεσα..

ΑΜΕΣΑ

Κάθε φορά που βγαίνετε έξω ή που σκέφτεστε να βγείτε έξω με τις/τους φίλες/ους ή την οικογένειά σας φωνάζει, σας λέει πως εκεί χάνετε το χρόνο σας ενώ θα μπορούσατε να κάνετε χιλιάδες πράγματα μαζί, ότι είναι καλύτερα να μείνετε σπίτι από το να βγαίνετε έξω τόσο πολύ. Πολλές είναι εκείνες οι φορές που σας κακοχαρακτηρίζει βρίζοντας και υποβιβάζοντάς σας όταν είστε μόνη ή χειρότερα μπροστά σε άλλους.

ΕΜΜΕΣΑ

Αν το δείχνει έμμεσα τότε κάνει φασαρίες μέσα στο σπίτι με την παραμικρή αφορμή χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, τύπου «γιατί το σπίτι δεν είναι αρκετά καθαρό;». Όταν επιχειρείτε να βγείτε έξω σας λέει πως έχετε κάτι να κάνετε μαζί και ας το ξέρετε πως μπορείτε να το αποφύγετε ή μπορεί να το κάνει μόνος/η του /της. Ακόμη αρχικά σας λέει ΝΑΙ να βγείτε και μέχρι εκείνη την ώρα σας λέει να κάνετε κάτι άλλο και έτσι εσείς δεν προλαβαίνετε το ραντεβού. Επίσης, μια άλλη κακή ένδειξη ζήλιας και κτητικότητας είναι να έρχεται πάντα μαζί σας όταν εσείς θέλετε να μείνετε λίγο μόνη με τη φίλη/ο σας, ή όταν έρχεται εκεί που είστε χωρίς προειδοποίηση!! Επιπλέον, σας παίρνει τηλέφωνο συνεχώς χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο να σας πει απλώς και μόνο για να δηλώσει την παρουσία του/της και να διαπιστώσει αν του λέτε αλήθεια για το που βρίσκεστε.


Πόσες φορές είναι εκείνες που παρακαλάτε για να βγείτε λίγο έξω ή που πιάνετε τον εαυτό σας να γεμίζετε ενοχές και μόνο που το σκεφτήκατε ή ακόμα ακόμα να λέτε ψέματα για να δείτε μια φίλη, που φυσικά θα έρχεται μόνο στο σπίτι;;

Συνειδητοποιήστε ότι αν έχετε παρατηρήσει τέτοια χαρακτηριστικά στοιχεία έχετε μια έντονα ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ σχέση που σας γεμίζει ανασφάλεια αντί επιθυμία για ζωή και δημιουργία! Σίγουρα αισθάνεστε έντονη θλίψη, με υστερικά κλάματα χωρίς φαινομενικό λόγο και έντονο θυμό που δεν εκτονώνεται πουθενά, λόγω καταπίεσης που ασκείτε στον εαυτό σας, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας.

Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε αυτή η σχέση να χαρακτηριστεί υγιής είναι αν το ίδιο το ζευγάρι δηλαδή και οι δυο σύντροφοι δεν είναι τόσο κοινωνικά άτομα και έτσι προτιμούν να τα κάνουν όλα μαζί ή να κοινωνικοποιούνται όποτε αυτοί το επιλέξουν μαζί. ΠΡΟΣΟΧΗ ωστόσο τα άτομα αυτά αισθάνονται υγιή σ’ αυτήν τη κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν αισθάνονται θυμό ή θλίψη. Νοιώθουν καλά για την επιλογή τους να μην κάνουν ξέχωρα πράγματα ο ένας από τον άλλο και ΔΕΝ παρατηρούνται εδώ σημάδια ζήλιας κτητικότητας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς.{loadposition banner_con}


Ποια τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που ζηλεύει;

Εννοείται πως βασικό σημάδι ζήλιας είναι ο έλεγχος. Ο σύντροφος θέλει να γνωρίζει που βρίσκεστε και τι κάνετε ανά πάσα στιγμή και με ποιο σκοπό έχετε πάει εκεί ώστε να μπορέσει να βρει επιχειρήματα να για να σας οδηγήσει να μην ξαναπάτε ή να αισθανθείτε άσχημα που πηγαίνετε ή μόνο και μόνο που θέλετε να πάτε.. ο σύντροφος υιοθετεί αυτήν την ασυνείδητη συμπεριφορά επειδή ζηλεύει. Νοιώθει ανασφάλεια και αδυναμία. Δεν θέλει να σας χάσει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να σας έχει δίπλα του. Τις περισσότερες φορές είναι από τους ανθρώπους που υπερτονίζουν τα δικά τους πνευματικά ή σωματικά χαρίσματα (είτε υπάρχουν είτε όχι) κάνοντας εσάς ή όσους εσείς συναναστρέφεστε να φαίνονται λίγοι και ανίκανοι. Άρα, συμπεραίνουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν χειριστικό χαρακτήρα, έναν άνθρωπο με πολλές αδυναμίες και ανασφάλειες. Στην ουσία μιλάμε για ένα άνθρωπο που υποφέρει και κάθε φορά σκαρφίζεται τρόπους να έχει το πάνω χέρι με το φόβο μήπως σας χάσει. Σας συμπεριφέρεται λοιπόν σαν να είστε κτήμα του και να σας ορίζει ώστε σταδιακά να το πιστέψετε και εσείς.


Μπορώ να λυτρωθώ από την ελεγκτική του/της συμπεριφορά;;;;

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε αυτή την συμπεριφορά. Που σημαίνει ότι έχετε αρχικά εντοπίσει το πρόβλημα και η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος αποτελεί το ήμισυ του παντός.

Το δεύτερο βήμα είναι να αναρωτηθείτε γιατί εσείς μπαίνετε ορισμένες φορές ακόμα και ασυνείδητα στη θέση του ατόμου που επιτρέπει σε κάποιον άλλο να του ασκεί έλεγχο και να του ρυθμίζει τη ζωή και την προσωπικότητα. Παρατηρήστε τον εαυτό σας κυρίως στο πώς αντιδράτε στις έμμεσες ή άμεσες διαταγές. Ποιος φόβος ξυπνά μέσα σας που σας καθιστά τόσο αδύναμους; Ποιο κίνητρο εκκινεί την διαδικασία υποταγής;

Το κλειδί λοιπόν είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να εντοπίζετε αυτά τα σημάδια γρήγορα και να ξεκαθαρίζετε την θέση σας επανειλημμένα και πεισματικά.

  • Μην ενδίδετε σε τέτοιες συμπεριφορές.
  • Μην τις προκαλείτε.
  • Κάντε τον άλλο να σας έχει εμπιστοσύνη διαβεβαιώνοντάς τον ότι τον αγαπάτε με πράξεις τις οποίες θα έχετε ως αντεπιχειρήματα στην δική του καταιγιστική ανασφάλεια.
  • Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, τις δυνάμεις σας, και την αγάπη σας για να παίρνετε δύναμη για αυτό τον δύσκολο αγώνα με τις ανασφάλειες που από κάτω τους κρύβονται μεγάλα τραύματα και πληγωμένες ψυχές.
  • Μην αφήσετε την ζήλια να δηλητηριάσει την σχέση σας..



    Για το www.teleiosgamos.gr
    Η ψυχολόγος

    Μίνου Ο. Θεοδώρα


    Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.