Οι μέρες νηστείας δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και μέρες πείνας ή μονότονου φαγητού. Ανακαλύψτε στις σελίδες μας, γευστικές νηστίσιμες συνταγές που θα εντυπωσιάσουν και τους πιο δύσκολους. Το ότι οι περισσότερες από εσάς είστε νέες νοικοκυρές είναι πρόκληση για να βάλετε τα γυαλιά σε όλους.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι :
(Για 4 άτομα)
- 1 μέτριο χταπόδι περίπου 800γρ-1000γρ
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 πακέτο μακαρονάκι κοφτό
- αλάτι και πιπέρι
Δημιουργείστε :
Αρχίστε πλένοντας σχολαστικά το χταπόδι. Εάν δεν έχει καθαριστεί θα πρέπει να το κάνετε, την πρώτη φορά ίσως και με τη βοήθεια μιας έμπειρης νοικοκυράς όπως είναι η μαμά σας. Θα πρέπει να κόψετε πρώτα απ όλα το κεφάλι ανάμεσα στην κουκούλα και τα πλοκάμια και να το πετάξετε. Στη συνέχεια πρέπει να βγάλετε το δέρμα από τον θύλακα (κουκούλα) και να το πετάξετε και αυτό. Προχωράτε, αναποδογυρίζοντας τον θύλακα για να βγάλετε τα εντόσθια και τον σάκο με το μελάνι, τα οποία και θα πετάξετε. Με άφθονο νερό πρέπει να πλύνετε και από τις δύο μεριές τον θύλακα, μέσα κι έξω. Για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα και το πλύσιμο, πρέπει να πιέσετε στη βάση των πλοκαμιών και να αφαιρέσετε το δόντι που υπάρχει εκεί.
Τελειώσατε λοιπόν με το πλύσιμο και είναι ώρα να προχωρήσετε στο μαγείρεμα. Κόψτε λοιπόν τα πλοκάμια του χταποδιού. Βάλτε το λάδι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και αφήστε το λίγα λεπτά να κάψει. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσιγαρίστε το ελαφρά, ώστε να διατηρεί το άρωμα και τη γεύση του. Ρίξτε στην κατσαρόλα και τα πλοκάμια του χταποδιού και σοτάρετέ τα κι αυτά για λίγο. Γυρίστε με μια ξύλινη σπάτουλα τα κομμάτια για να μην κολλήσουν. Μετά από 3-4 λεπτά σβήστε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέστε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και τον πελτέ , καθώς και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει ενώ θα παρακολουθείτε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο νερό, αν και τα υγρά που θα υπάρχουν στην κατσαρόλα θα είναι αρκετά. Λίγο πριν δέσει η σάλτσα προσθέστε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Προσέξτε όμως γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του, μην το παρακάνετε. Αφήστε το φαγητό λιγάκι ακόμη στη φωτιά μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Όταν δείτε πως είναι έτοιμο και το χταπόδι έχει μαλακώσει, το βγάζετε από την κατσαρόλα και προσθέτετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό στη σάλτσα. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίξτε το μακαρονάκι και αφήστε το να βράσει στη σάλτσα. Εν τω μεταξύ κόψτε σε κομμάτια-μπουκιές το χταπόδι και προσθέστε το στην κατσαρόλα μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια. Αφήστε 1-2 λεπτά στη φωτιά κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα 1-2 φορές για να ενωθούν τα υλικά.
Το φαγητό σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Καλή Επιτυχία!