X

Χρειάζομαι δίαιτα τελικά;

Πόσες διαφορετικές εκδοχές έχουμε ακούσει όλες μας για το ποιο πρέπει να είναι το ιδανικό μας βάρος; Πρέπει να είναι 10 κιλά κάτω από το ύψος μας; Και αν έχουμε βαρύ σκελετό αλλάζουν τα δεδομένα; Πώς θα μάθουμε τελικά;

Το BMI (body mass index) ή δείκτης μάζας σώματος είναι ο μόνος αντικειμενικός τρόπος να υπολογίσει κανείς αν είναι παχύσαρκος ή όχι.

Το BMI είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος να διαχωρίσει κανείς την παχυσαρκία από το αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρο άτομο). Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο (και όχι μόνο), ενώ το αυξημένο σωματικό βάρος δεν ενοχοποιείται στον ίδιο βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να εφησυχάζει το άτομο που είναι υπέρβαρο. Η προσπάθεια για μείωση του σωματικού βάρους και αλλαγή των συνηθειών διατροφής θα πρέπει να αποτελεί άμεσο στόχο.

Το BMI υπολογίζεται πολύ εύκολα, οπότε μπορούμε όλες μας να βρούμε εάν όντως έχουμε ανάγκη από δίαιτα ή απλά μια σωστότερη και υγιεινότερη διατροφή.

Ο δείκτης μάζας σώματος λοιπόν ορίζεται σαν το πηλίκο του σωματικού βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οπότε πχ μια γυναίκα 60 κιλά και 1.65 ύψος έχει: 60/1,65*1,65=22,05 άρα το βάρος της είναι φυσιολογικό

Η αξιολόγηση του BMI έχει ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΜΙ

Κάτω του φυσιολογικού
μικρότερο από 20

Φυσιολογικό βάρος
από 20 έως 25

Υπέρβαρος
από 25 έως 30

Παχύσαρκος
από 30 έως 40

Υπερβολικά Παχύσαρκος
40 ή μεγαλύτερο

Η τιμή του BMI θεωρείται ανεξάρτητη από την ηλικία και το φύλο, αλλά υπάρχουν περιορισμοί για τη χρήση του, όπως σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, εγκύους και σωματώδεις αθλητές.

Αριάδνη Πορτοκάλογλου


H Αριάδνη Πορτοκάλογλου είναι διαιτολόγος , ειδικός εφαρμογών διαιτητικής και εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια ως ελεύθερη επαγγελματίας παρέχοντας διαιτητικές οδηγίες και προγράμματα διατροφής. Η Αριάδνη είναι παράλληλα φοιτήτρια του Ανοιχτού Ελληνικού Πανεπιστημίου στην ειδικότητα «Φυσικές Επιστήμες», ενώ έχει παρακολουθήσει ημερίδες και συνέδρια που αφορούν σε θέματα διατροφής, έχει λάβει μέρος σε επιστημονικές έρευνες, είναι μέλος της Ιατρικής Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, αλλά και εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πολλοί από εσάς τη γνωρίζετε ήδη καθώς η Αριάδνη είναι αναγνώστρια του teleiosgamos.gr με το ψευδώνυμο Ελερρίνα, που από τον πρώτο καιρό βρίσκεται κοντά μας, συμμετέχει ενεργά και στο forum, καθώς έχει ήδη παντρευτεί με πολιτικό γάμο και πριν λίγο καιρό ανέβηκε και τα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ περιμένει και το πρώτο της παιδάκι.

Related Post