X

Ξέρετε τις βασικές νομικές διαδικασίες;

 

Ωραία τώρα που αποφασίσατε να ανέβετε τα σκαλιά της εκκλησίας, θα πρέπει να τακτοποιήσετε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν για να εκδοθούν τελικά οι άδειες γάμου. Ας δούμε μαζί τι έχετε να κάνετε και πότε πρέπει να γίνει το καθένα.

Η Αναγγελία

Για να προχωρήσετε στην έκδοση της άδειας θα πρέπει να δώσετε την αναγγελία του γάμου σας σε μια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, στα ελληνικά.

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ακριβή ημερομηνία, δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση αρκεί η δημοσίευση να γίνει τουλάχιστον 15 ημέρες πριν το γάμο και όχι πάνω από έξι μήνες νωρίτερα, γιατί αλλιώς θεωρείται άκυρη.

Τα στοιχεία που θα δώσετε στην εφημερίδα για την αναγγελία γάμου είναι

  • Tο όνομά σας
  • Tο όνομα του /της συζύγου σας
  • Tα ονόματα των γονέων σας
  • Tα πατρώνυμα των μητέρων σας
  • Την εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο
  • Tην περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος.

Θα σας δώσουν μια τυποποιημένη φόρμα να τη συμπληρώσετε με αυτά τα στοιχεία, στα γραφεία της εφημερίδας και αυτή στη συνέχεια θα τη συντάξουν με δική τους ευθύνη. Σε κάποιες εφημερίδες μπορείτε να το κάνετε και τηλεφωνικά, το κόστος γενικά είναι πολύ μικρό.

Το φύλλο της εφημερίδας όπου έγινε η δημοσίευση θα το προσκομίσετε στον ιερέα για να εκδώσει όλα τα χαρτιά που χρειάζεστε ώστε να βγουν οι άδειες.

Άδεια Γάμου

Αφού προμηθευτείτε και οι δύο με τα πιστοποιητικά αγαμίας, τα οποία θα έχετε επικυρώσει στις αρχιεπισκοπές που ανήκουν οι ενορίες που τα εξέδωσαν, θα πάτε στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος. Εκεί ο ιερέας θα συντάξει όλα τα απαραίτητα έντυπα, με τα οποία θα πάτε στην αρχιεπισκοπή που ανήκει η συγκεκριμένη εκκλησία, για να πάρετε τις άδειες γάμου. Αυτή είναι η στιγμή που θα υπογράψετε και οι δύο αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο που θα έχουν τα παιδιά σας.

Στην Αρχιεπισκοπή μπορεί να πάει και κάποιος τρίτος, χωρίς εξουσιοδότηση ή να αφήσετε τα χαρτιά στην εκκλησία και να το αναλάβει ο ιερέας μαζί με άλλα. Εκεί πλέον εκδίδεται και παραλαμβάνετε την άδεια γάμου αυθημερόν.  Με την άδεια λοιπόν στα χέρια και ένα παράβολο των 18 ευρώ (αξία για το 2011)€ που θα έχετε προμηθευτεί από την εφορία ή άλλο δημόσιο ταμείο, επιστρέφετε στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος, όπου ο ιερέας υπογράφει την άδεια. Συνηθίζεται να αφήνει το ζευγάρι κι ένα μικρό συμβολικό ποσό.

Νομικά προβλήματα

Βάσει των άρθρων 1350-1360 του Αστικού κώδικα, ο γάμος δεν μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:
  • Γάμος δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση που δεν έχει λυθεί ή ακυρωθεί κάθε προηγούμενος. Είτε πρόκειται για διαζύγιο, θάνατο ή εξαφάνιση, θα πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
  • Σε περίπτωση υιοθεσίας, μεταξύ του υιοθετημένου και αυτού που τον υιοθέτησε, καθώς και μεταξύ των απογόνων τους ακόμα και αν έχει λυθεί η υιοθεσία.
  • Σε περίπτωση συγγένειας εξ αίματος, από τον πρώτο έως και τον τέταρτο βαθμό ο γάμος θεωρείται αιμομιξία και απαγορεύεται.
  • Σε περίπτωση συγγενών εξ αγχιστείας μέχρι και 2ου βαθμού ο γάμος απαγορεύεται, ακόμα κι αν ο γάμος από τον οποίο προήλθε η συγγένεια αυτή έχει λυθεί. Συγγενείς θεωρούνται και τα πνευματικά αδέρφια, αυτά δηλαδή που έχουν τον ίδιο νονό.

Μερικά σημαντικά που δεν πρέπει να ξεχάσετε

Αν πρόκειται για τον 2ο γάμο σας, δεν αρκεί το αντίγραφο του διαζευκτηρίου που γράφει απάνω δεξιά «μόνο για δεύτερο γάμο», αλλά και το ειδικό έγγραφο που θα πάρετε από την Αρχιεπισκοπή.

Σε περίπτωση χηρείας είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό θανάτου του προηγούμενου συζύγου.

Σε περίπτωση εξαφάνισης θα πρέπει να έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη δήλωσή της.

Να θυμάστε πάντα ότι όλα τα πιστοποιητικά, έχουν ισχύ 6 μηνών από την ημέρα της έκδοσης τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινήσετε τις διαδικασίες όχι νωρίτερα από 6 μήνες.

Καλή επιτυχία στον αγώνα με τη γραφειοκρατία λοιπόν!

Η συντακτική ομάδα του Τέλειος Γάμος

Related Post