Οι διακοπές τελείωσαν, αλλά η ανάγκη για ξεκούραση δεν σταματάει ποτέ.
Ο οργανισμός μας έχει πάντα ανάγκη από φροντίδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα Spa κάνουν θραύση πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί είναι ένας απολαυστικός τρόπος να ξεφύγετε από τα καθημερινά προβλήματα και το στρες και να ανακτήσετε δυνάμεις. Πολλά ζευγάρια μάλιστα, λαμβάνουν συχνά ως δώρο γάμου, ένα διήμερο σε ένα ωραίο Ινστιτούτο Spa ή ξενοδοχείο, το οποίο παρέχει αυτού του είδους την πολυτέλεια!
Αλήθεια, έχετε ψάξει την ιστορία των ιαματικών πηγών; Ε, ναι λοιπόν. Και αυτό ξεκίνησε από την Ελλάδα. Άλλωστε, στους Έλληνες ανήκει δικαιωματικά το περίφημο «νους υγιής εν σώματι υγιή».
Spa Story
Η ιστορία των ιαματικών πηγών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Ο πρώτος παρατηρητής των πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος (484-410 π.Χ.) που πρωτοσύστησε τα ιαματικά λουτρά. Ο Ιπποκράτης από την Κω όμως, ήταν εκείνος που θεωρήθηκε ουσιαστικά ο πατέρας της υδροθεραπείας. Ασχολήθηκε με διάφορα νερά και τα διέκρινε (α) σε ελώδη: δηλαδή τα νερά που υπάρχουν στα έλη και τις λίμνες, (β) σε όμβρια: τα νερά που σχηματίζονται από τη βροχή και (γ) σε μεταλλικά: εκείνα δηλαδή που αναβλύζουν από πετρώματα.
Ιδιαίτερη χρήση των ιαματικών πηγών έγινε κατά τα ρωμαϊκά κυρίως χρόνια. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αρκετοί ήταν επίσης οι άνθρωποι που βρήκαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υδροθεραπεία και την ιαματική λουτροθεραπεία. Η τελευταία, βρήκε ιδιαίτερη εφαρμογή τους τελευταίους δύο αιώνες, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατασκευάστηκαν νέα λουτροθεραπευτήρια που αντικατέστησαν τις παλιές και διάσημες τότε Ρωμαϊκές Θέρμες.
Το 1918 ήταν μία καθοριστική χρονιά για την ελληνική πραγματικότητα, καθώς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ειδική υπηρεσία ιαματικών πηγών στο τότε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Κατά το έτος 1936, οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας τέθηκαν στην αρμοδιότητα του τότε Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Από το 1950 έως σήμερα, ο εν λόγω τομέας υπάγεται στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές πηγές. Πηγαία νερά αναβλύζουν στην ελληνική επικράτεια σε 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Οι περισσότερες πηγές βρίσκονται στα νησιά, σε 229 σημεία. Ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 165 πηγές, η Μακεδονία με 115, η Πελοπόννησος με 114, η Θεσσαλία με 57, η Ήπειρος με 56 και η Θράκη με 25 φυσικές πηγές. Από τις πηγές αυτές λειτουργούν ως λουτροπόλεις οι 80. Από αυτές, τουριστικής σημασίας και αξιοποίησης είναι οι 18 και τοπικής σημασίας οι 47.
Η δυνατότητα αξιοποίησης των φυσικών πηγών είναι πολύ μεγάλη, παρόλα αυτά οι ελλιπείς εγκαταστάσεις και η ανάγκη χρήσης ανάλογου τεχνικού εξοπλισμού δεν καθιστούν ικανή την αξιοποίηση περισσότερων ιαματικών πηγών.
Από τις πιο σημαντικές ιαματικές πηγές στην ελληνική επικράτεια είναι τα Λουτρά Υπάτης που βρίσκονται στο κέντρο της Φθιώτιδας, τα οποία πιθανώς να ανάβλυσαν μετά από μία μεγάλη σεισμική δόνηση κατά το 427 Π.Χ. Ανάλογα με τις παθήσεις τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λύσουν το εκάστοτε πρόβλημα υγείας ή ακόμα και να γνωρίσουν τις ιαματικές θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών για προληπτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, περιοχές με εξαιρετικές ιαματικές πηγές είναι: τα Καμένα Βούρλα, η Αιδηψός που είναι από τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας με ιστορία 20.000 ετών, οι Θερμοπύλες στις οποίες, όπως αναφέρεται στη μυθολογία, ο Ηρακλής όφειλε τη δύναμή του επειδή λουζόταν σε αυτά τα νερά, η Βουλιαγμένη, η Θέρμη Μυτιλήνης, η Ικαρία και τα Μέθανα, τα οποία συνιστώνται σε ανθρώπους με ρευματικές, γυναικολογικές, δερματικές και κυκλοφορικές παθήσεις, καθώς και νεφρικά προβλήματα.
Το Λουτράκι εξακολουθεί να θεωρείται η πιο δημοφιλής περιοχή, που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος (εκτός από το Καζίνο της) στις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών της.
Εμείς σας συμβουλεύουμε, απλά, μια φορά το μήνα, να το «προσθέσετε» στα χόμπι σας ή ακόμα καλύτερα στην καθημερινότητά σας! Άλλωστε, το χρωστάτε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας που απολαμβάνουν την… ανανέωσή σας!
Για το Teleiosgamos.gr
Ελπίδα Μηναδάκη