X

Τούρτες Γάμου: Ιδέες, τάσεις & τα μυστικά της γαμήλιας τούρτας

Οι τούρτες γάμου σήμερα παρουσιάζονται υπέροχες και είναι ταιριαστές με οποιοδήποτε θέμα γάμου, γι’ αυτό θα δούμε μερικές ιδέες σε αυτό το άρθρο.

Τελευταία, οι τούρτες παίζουν τον ρόλο της έκπληξης στην δεξίωση και όλο και περισσότερο παίρνουν τον ρόλο του μοδάτου στοιχείου, παρά τον πραγματικό τους ρόλο ως γλυκό. Στο παρελθόν, οι τούρτες αντιμετωπίζονταν ως ένας γλυκός πύργος. Πλέον οι τούρτες καλύπτουν και άλλες «ανάγκες», γι’ αυτό πρέπει να εντυπωσιάζουν, να ταιριάζουν με το concept του γάμου και παράλληλα να είναι γευστικές.

Η Γαμήλια τούρτα και τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν

 

Το Στυλ: Καθαρό – minimal, μοντέρνο και κλασικό

Το τελευταίο διάστημα τα νεαρά ζευγάρια προτιμούν και πάλι τις καθαρές επιφάνειες, σε κλασικούς σχεδιασμούς, αν και αρκετές από τις τούρτες διακοσμούνται με βάση τα υφάσματα των νυφικών (διακοσμούνται κυρίως με δαντέλες) ή κλέβουν κάποιες λεπτομέρειες αυτών, ή έχουν ορισμένα στοιχεία από την υπόλοιπη διακόσμηση του γάμου, καθώς και από τα χρώματά του.

Δεν λείπουν βέβαια και τα σχέδια που είναι καλυμμένα με έντονα χρώματα (κόκκινα, γαλάζια, πράσινα, κοραλί κλπ) καραμέλας ή ζάχαρης. Λίγες είναι όμως οι περιπτώσεις που βλέπουμε σε ένα γάμο τούρτα καλυμένη με σοκολάτα και γενικότερα τούρτα σε κάποια σκούρα απόχρωση.

Το σχήμα: Ταιριάζουν όλα

Αν και το αγαπημένο σχήμα των ζευγαριών είναι το στρογγυλό, τα τετράγωνα σχήματα είναι διάσημα, ιδιαίτερα στους μοντέρνους και στους όχι αυστηρά επίσημους γάμους. Τα κλασικά σχήματα δίνουν στην εικόνα της τούρτας μια περισσότερο γκλάμουρ εμφάνιση.  Επίσης, μην ξεχνάμε και τους συνδυασμούς, όπως κυκλικές στρώσεις επάνω σε τετράγωνη βάση ή επίπεδα στρογγυλά και τετράγωνα, που εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Η δομή: Συμπαγής και πλούσια

Οι σειρές (όροφοι) τούρτας επάνω σε κολώνες και κυλιόμενες βάσεις δεν είναι πλέον μέσα στις πρώτες επιλογές των ζευγαριών, αν και οι βάσεις που γνωρίζαμε τη δεκαετία του ’80 έχουν αντικατασταθεί (ευτυχώς) με μοντέρνες εκδοχές τους. Τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τα στρώματα της τούρτας να είναι το ένα επάνω στο άλλο.

Όταν η τούρτα είναι αρκετά βαριά, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν βάσεις για να τις στηρίξουν. Τις περισσότερες φορές βέβαια αυτές δεν φαίνονται, διότι είναι καλυμμένες με λουλούδια ή το σχέδιο της τούρτας περιλαμβάνει γλυκά στοιχεία που κλέβουν πάνω τους τις ματιές, οι οποίες διαφορετικά θα έπεφταν στις βάσεις. Τα φρέσκα φρούτα και οι παχιές στρώσεις φρέσκων λουλουδιών παίρνουν τη θέση τους ανάμεσα στις στρώσεις, πράγμα που τις κάνει πλούσιες και ογκώδεις και δημιουργούν μια δυναμική εμφάνιση, που σε κάνει να ξεχνάς ότι υπάρχει βάση σε αυτό το δημιούργημα.

Αν δεν βάλουν τέτοιες βάσεις, οι ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους (όπως ειδικά στηρίγματα, στο ύψος κάθε επιπέδου της τούρτας, που τα εισάγουν μέσα του κι έτσι δεν πρόκειται να καταστραφεί από το βάρος του επιπέδου που θα τοποθετηθεί πάνω του) για να εξασφαλίσουν τη σταθετότητα και την δομή της τούρτας. Τα σημεία της ένωσης μεταξύ των επιπέδων καλύπτονται με διάφορους τρόπους, αλλά και με σχέδια από σαντιγύ.

Η ψύξη: η κατάσταση της τούρτας

Πρέπει να εξασφαλίζεται η μεταφορά της τούρτας στον χώρο της δεξίωσης με τον ενδεδειγμένο τρόπο κάθε φορά, ανάλογα με το είδος της. Κι εκεί, θα πρέπει να φυλάσσεται στην συντήρηση του ψυγείου ή στην κατάψυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή της. Ειδικά, αν είναι τούρτα παγωτού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος που θα μείνει η τούρτα στο τραπέζι πριν τη στιγμή που θα την κόψει το ζευγάρι, καθώς και ο μετέπειτα χρόνος για το σερβίρισμα.Και όλα αυτά, πρέπει να εξασφαλίζονται, γιατί κάθε τύπος τούρτας χρειάζεται την κατάλληλη ψύξη και μεταχείριση, ώστε να διατηρήσει την σωστή υφή, καθώς και την γεύση του.

Η διακόσμηση: Φρέσκια, ερωτική και trendy

Αν και η λευκή τούρτα είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου, όταν ακούει γαμήλια τούρτα, οι σημερινές παρασκευές αλλάζουν την εξωτερική υφή και την απόχρωση της τούρτας. Αποχρώσεις του ροζ, του φιστικί, του πάγου και γενικότερα αποχρώσεις που δένουν με τα χρώματα και με το στυλ του γάμου. Πολλοί κατασκευαστές επιλέγουν να συνδυάσουν και αποχρώσεις 2 ή και 3 χρωμάτων.

Τα φρέσκα λουλούδια παραμένουν να είναι της «μόδας» στις τούρτες, ενώ τα ζαχαρωτά στολίσματα έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής, που ζητά ομοιομορφία με το concept του γάμου. Οι σημερινές μοντέρνες συνθέσεις περιλαμβάνουν στολισμούς με ορχιδέες, άνθη κερασιάς και άλλων δέντρων, χωρίς όμως να έχουν χάσει την δημοφιλία τους τα αγαπημένα τριαντάφυλλα. Οι μαργαρίτες προτείνονται για έναν πιο ανάλαφρο και καλοκαιρινό σχεδιασμό.

Μονογράμματα, ιδιαίτερα cake toppers, διακοσμητικά που παραπέμπουν σε κάποιο χόμπυ του ζευγαριού ή στο επάγγελμά τους και γενικότερα η “προσωποποίηση” της τούρτας είναι δημοφιλής πλέον στις τούρτες του γάμου. Γι’ αυτό βλέπουμε σε αυτές, μέχρι και οικογενειακές φωτογραφίες ή φωτογραφίες του ζευγαριού από την περίοδο που γνωρίστηκαν και μετά.

Η Γεύση: Όλα σε συνδυασμό με την γεύση

Τι και εάν η τούρτα σας είναι φανταστική στην εικόνα της, αν η γεύση της είναι ουδέτερη; Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον για τη συνταγή της τούρτας, για τη γέμισή της, όπως θα δείξετε και για την εικόνα της.

Στον κόσμο των γεύσεων βλέπουμε τις σοκολατένιες δημιουργίες εσωτερικά να καλύπτονται με ένα σωρό καλούδια. Οι τούρτες που έχουν ενισχυθεί με ξηρούς καρπούς, όπως με φιστίκια μπορεί να αποκτήσουν εσωτερικά μια ελαφριά πράσινη απόχρωση. Οι τούρτες με γεύσεις φρούτων είναι εξίσου υπέροχες. Μερικά φρούτα που αξίζει να σκεφτείτε είναι: ανανάς, κεράσια, μάνγκο, πορτοκάλι, φράουλες κ.α.

Τα περισσότερα ζευγάρια βέβαια παραμένουν πιστά στις γεύσεις του τιραμισού, της σοκολάτας, της καραμέλας και της φράουλας, εξασφαλίζοντας έτσι και το μεγαλύτερο ποσοστό της προτίμησης των καλεσμένων.

Update : Διαβάστε εδώ τις τάσεις για τη δεξίωση το 2012 και μάθετε τα νεότερα για τις γαμήλιες τούρτες

Η συντακτική ομάδα του www.teleiosgamos.gr

Related Post