Μολονότι στον Μεσαίωνα επικρατούσε οικονομικό και πολιτικό σκοτάδι, οι γαμήλιες τελετές ήταν πραγματικά διασκεδαστικές και υπερβολικά κεφάτες.
Στις γαμήλιες δεξιώσεις συχνά φορούσαν έντονα και ζωηρά χρώματα όπως κόκκινο, χρυσό και ασημένιο, μια πρακτική που αντανακλά την προτίμηση πολλών νυφών, ακόμη και σήμερα, για ζωηρά και όμορφα συνδυασμένα χρώματα.
Αυτή την περίοδο εμφανίστηκε το πρώτο ολόλευκο νυφικό, φορεμένο από την πριγκίπισσα Philippa,την κόρη του Henry IV της Αγγλίας, η οποία παντρεύτηκε τον Eric της Δανίας το 1406.
Και παρόλο που η ιδέα του γάμου από αγάπη δεν ίσχυε για μερικούς αιώνες, το συναίσθημα του έρωτα άρχισε τουλάχιστον να παρουσιάζεται στην ποίηση εκείνης της εποχής.
Η αριστοκρατία φορούσε επιβλητικά, αστραφτερά, με λαμπερά χρώματα επίσημα ενδύματα και νυφικά κατασκευασμένα από μετάξι. Οι ράφτρες χρησιμοποιούσαν χρυσές και ασημένιες κλωστές για να κεντήσουν περίτεχνα σχέδια εμπνευσμένα από μύθους, τη φύση, ή τη θρησκεία.
Συχνά τα ρούχα ήταν διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, πετράδια και διαμάντια. Στις γαμήλιες δεξιώσεις, οι καλεσμένοι συμπλήρωναν τα ρούχα τους με κοσμήματα, γούνες, εντυπωσιακές και εξεζητημένες ζώνες. Πολύ δημοφιλείς ήταν οι περούκες φτιαγμένες από μαλλιά χωρικών.
Όλα τα νυφικά ήταν, φυσικά, ραμμένα και κεντημένα στο χέρι και σχεδιασμένα ειδικά και αποκλειστικά για να αντικατοπτρίζουν το ανάστημα της κάθε νύφης και να καλύπτουν φυσικές ατέλειες και ελαττώματα.
Το νυφικό της βασίλισσας Anne Boleyn,της ανήθικης δεύτερης συζύγου του Henry VIII, είχε μακριά μανίκια για να κρύβουν τα έξι δάχτυλα που είχε σε κάθε χέρι της.
Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr