Οπουδήποτε κι αν επιλέξουμε να βάλουμε το γραφείο στο σπίτι, θα πρέπει να μελετήσουμε πού θα τοποθετηθεί, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργικότητά του, αλλά και οι άλλοι χώροι αρνητικά.
Παραδείγματος χάριν, καλό είναι να μην το τοποθετούμε στον χώρο του υπνοδωματίου. Οι εργασίες που γίνονται στο χώρο του γραφείου και ιδιαιτέρως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαταράσσουν την ενέργεια του χώρου όπου θέλουμε να ξεκουραστούμε και να ηρεμήσουμε. Μία ιδιαίτερη γωνία του καθιστικού ή ένας ευρύχωρος προθάλαμος, είναι οι καταλληλότεροι χώροι, όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερο δωμάτιο γι’ αυτό το σκοπό.
Βεβαίως, αν το γραφείο στο σπίτι είναι ο χώρος της κανονικής μας εργασίας, τότε απαιτείται ένα ειδικό δωμάτιο που θα μπορεί να απομονώνεται από το υπόλοιπο σπίτι, και να εξασφαλίζεται ο χώρος που χρειάζεται για τον εξοπλισμό και το υλικό της δουλειάς μας.
Ωστόσο, είτε έχουμε ένα ειδικό δωμάτιο αφιερωμένο στο χώρο του γραφείου, είτε πρέπει να το εντάξουμε μέσα σε άλλο χώρο του σπιτιού, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.
Θα πρέπει να μελετήσουμε πως θα το τοποθετήσουμε ώστε να μην καθόμαστε μπροστά σε πόρτες και παράθυρα ή ανάμεσά τους. Ο προσανατολισμός του έτσι ώστε να καθόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, βοηθάει να έχουμε την αίσθηση «ελέγχου» του χώρου και να αισθανόμαστε ασφαλείς. Η ύπαρξη παραθύρου, παραπλεύρως του γραφείου είναι εξαιρετική, γιατί παρέχει φυσικό φωτισμό και μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκουράζουμε το βλέμμα στον εξωτερικό χώρο, ειδικά αν δουλεύουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Τα γωνιακά γραφεία (ορθογώνια ή καμπύλα), μπορούν να φανούν ιδιαίτερα εξυπηρετικά και ως προς την παροχή χώρου για διαφορετικές εργασίες, αλλά και για να μην εκτίθενται τα καλώδια σε κοινή θέα. Σ’ ένα γραφείο με σχήμα Γ, όλες οι συσκευές με καλώδια μπορούν να τοποθετηθούν στην πλευρά που ακουμπά στον τοίχο, ενώ μπορούμε να τα στερεώσουμε (προτιμότερο διπλωμένα όπως τα αγοράζουμε) στο κάτω μέρος της επιφάνειας του γραφείου. Έτσι δεν μπλέκονται στα πόδια και μπορούμε να τα διατηρούμε καθαρά.
Γενικότερα, προσέχουμε να μην υπάρχουν πράγματα στα πόδια μας, που εμποδίζουν το κάθισμα και την κίνησή μας.
Οι έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και ο έξυπνος σχεδιασμός της σύνθεσης γραφείου – βιβλιοθήκης, μπορεί να εξυπηρετήσει στο άνετο κάθισμα και στην τοποθέτηση των περιφερειακών συσκευών (εκτυπωτές, fax κτλ) σε κάποια απόσταση από το σώμα μας. Δεν είναι ούτε ευχάριστο, ούτε υγιεινό να δουλεύουμε κυκλωμένοι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σ’ αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά η ύπαρξη φυτών στο χώρο, που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και εξισορροπούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Μία μελετημένη σύνθεση των επίπλων μπορεί ακόμα να μας βοηθήσει στο διαχωρισμό του γραφείου από τον υπόλοιπο χώρο μέσα στον οποίο εντάσσεται, όπως π.χ. μία χαμηλή, διάτρητη βιβλιοθήκη, συνέχεια του γραφείου, μπορεί να αποτελέσει σύνδεσμο και διαχωριστικό ανάμεσα στο επίπεδο του καθιστικού και το επίπεδο του γραφείου.
Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία newDome BY OIKODOMEIN για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας.