veres

Θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος;

Πολλά ζευγάρια που αποφασίζουν να παντρευτούν βρίσκονται σε δίλημμα για το αν ο γάμος τους θα είναι θρησκευτικός ή πολιτικός.

Ο θρησκευτικός γάμος έρχεται κοντά στην παράδοση και ότι πλησιάζει στα πατροπαράδοτα είναι συνήθως συνδεδεμένο με το όνειρο των γονέων που περνά από γενιά σε γενιά. Από πολύ μικρά, για τα κοριτσάκια οι μεγαλύτεροι άνθρωποι εύχονται «Να ‘ναι καλά, να το δεις νυφούλα» κι όταν λέμε νύφη, η εικόνα και η λάμψη του λευκού νυφικού στην εκκλησία είναι σίγουρα η πρώτη μας σκέψη. Είναι η εικόνα που κάνει το γάμο να φαίνεται σας παραμύθι, στα μάτια όλων ανδρών και γυναικών!… Πέρα όμως από την παράδοση και τα έθιμα ο θρησκευτικός γάμος για κάποιους βαθιά θρησκευόμενους ανθρώπους αποτελεί την ευλογία του Θεού πάνω στην απόφαση ενός ανθρώπου να συμπορευτεί με έναν άλλο στις χαρές και στις δυσκολίες της ζωής. Είναι ίσως και η συγκατάθεση του θεού και η πιστοποίηση της βοήθειάς του. Έτσι λοιπόν ο γάμος αυτός παίρνει τη έκταση του ιερού και δίνει μια θεϊκή καθαρότητα στη σχέση του ζευγαριού.

Η αίσθηση όμως της ιερότητας με τα χρόνια φαίνεται να ξεθωριάζει. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της ζωής μας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα συναισθήματα, στον ρομαντισμό και στην ύπαρξη της ιερότητας αυτής της στιγμής. Έτσι πλέον ο γάμος αυτός και η διαδικασία του ξεκινά με αρκετό άγχος για την οργάνωση μέχρι και των τελευταίων μικρολεπτομερειών που δημιουργεί ένα συναίσθημα κόπωσης στο τέλος. Εδώ ακριβώς είναι που κάνει την εμφάνισή του ο πολιτικός γάμος. Τα σημεία των καιρών, όπως οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας, δημιουργούν θεσμούς για να διευκολύνουν τον άνθρωπο σ’ αυτό τον αγώνα. Πολλοί θεωρούν τον πολιτικό γάμο έκπτωση αρχών και αξιών… Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν ένα πολιτικό γάμο κυρίως για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγω έλλειψης χρόνου. Και η αλήθεια είναι πως όταν οι υποχρεώσεις σου τρέχουν και ένα παιδί είναι ίσως ήδη στα σκαριά τότε τρέχεις κι εσύ να καλύψεις τα κενά….

Και ναι μπορεί ένας πολιτικός γάμος να είναι μια γρήγορη και αναπόφευκτη επιλογή που έρχεται ενάντια στα όνειρα της νύφης, των συγγενών αλλά καμιά φορά μας λύνει τα χέρια.

{loadposition banner_con}

Η αλήθεια είναι πως η έκπτωση των αρχών υπάρχει μόνο όταν εκπίπτουν μέσα μας και όταν τις ξεχνάμε γιατί συνέχεια κάτι άλλο μας πιέζει. Έχουμε φτιάξει δυστυχώς μια καθημερινότητα στην οποία αρνούμαστε τα συναισθήματά μας και δεν δίνουμε χώρο στις ανάγκες μας, τις οποίες με δυσκολία παραδεχόμαστε καμιά φορά. Κι αν λοιπόν υπάρχει ανάγκη ενός πολιτικού γάμου, γιατί έτσι έχει διαμορφωθεί το σήμερα;; γιατί αυτό να σημαίνει έκπτωση της έννοιας του γάμου και της αξίας του στην καρδιά και στη λογική μου;

Η αλλαγή βιώνεται και έτσι πρέπει… γιατί γάμος σημαίνει μια νέα αρχή που πρέπει να γιορτάζεται και να θυμόμαστε αργότερα την διάθεση, με την οποία ξεκινήσαμε αυτή τη νέα ζωή! Η διάθεση, αυτή είναι που φτιάχνει τη μαγιά και όχι το είδος του γάμου. Σημασία έχει να μην το δεχόμαστε σαν σύμβαση, σαν διεκπεραίωση αλλά να το δεχόμαστε σαν αυτό που αντιπροσωπεύει : Μια νέα αρχή….

 

 

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.