γλυκό κουταλιού καλοκαιρινή κρέμα και φρυγανιές

Γλυκιά συνταγή : Παγωμένος Πειρασμός

Σε αυτή τη συνταγή θα μάθουμε βήμα – βήμα να φτιάχνουμε ένα δροσιστικό γλυκό, ιδανικό για τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες του καλοκαιριού. “Παγωμένος πειρασμός” είναι το όνομα που του δώσαμε εμείς, γιατί πιστεύουμε ότι του ταιριάζει απόλυτα. Πάντως, η κυρία Χριστίνα που μάς το έφτιαξε, το ονομάζει “γλυκό ψυγείου“.

Τα υλικά του είναι απλά, το ίδιο και η εκτέλεση της συνταγής. Χρειάζεται όμως λίγο χρόνο μεταξύ των σταδίων για να κρυώνει πριν συνεχίσουμε. Ας δούμε λοιπόν πρώτα τα υλικά και στη συνέχεια τον τρόπο που θα το παρασκευάσουμε.

Υλικά

2 φακελάκια των 40γρ Άνθος αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ με γεύση βανίλια (ή 12 κουταλιές της σούπας, αν έχετε μεγαλύτερη συσκευασία)

2 φακελάκια ζελέ με όποια γεύση σας αρέσει (εμείς χρησιμοποιήσαμε κεράσι)

16 φρυγανιές (περίπου)

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για την κρέμα

Γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ)

Ζάχαρη

Ylika gia to kryo glyko

Για το σιρόπι

1 1/2 κούπα του τσαγιού νερό

1 1/2 κούπα του τσαγιού ζάχαρη

Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε τον παγωμένο πειρασμό

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι, ώστε να αρχίσει να κρυώνει μέχρι να πάμε στο επόμενο στάδιο. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά (από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός).

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις φρυγανιές, αφαιρώντας με ένα μαχαίρι την κόρα τους. Δεν πειράζει αν σπάνε κάποιες (είναι αναπόφευκτο). Στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα πυρέξ) στρώνουμε με τη σειρά τις φρυγανιές, γεμίζοντας όσο είναι δυνατό όλα τα κενά που δημιουργούνται. Οι φρυγανιές θα φουσκώσουν ελαφρά στη συνέχεια…

Τώρα έχουμε στο πυρέξ μια στρώση από φρυγανιές και το σιρόπι μας χλιαρό. Περιχύνουμε, στην αρχή με ένα κουτάλι και στη συνέχεια γυρίζοντας το κατσαρολάκι, τις φρυγανιές με το σιρόπι, ώστε να βραχούν όλες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να πιουν το επιπλέον σιρόπι. Πρέπει να ποτίσουν με το σιρόπι και μετά να συνεχίσουμε.

Oi fryganies me to siropi

Ρίχνουμε πάνω στις σιροπιασμένες φρυγανιές λίγη κανέλα και πάμε να ετοιμάσουμε την κρέμα βανίλια και το ζελέ.

Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Εμείς, σε 1,1 λίτρο φρέσκο γάλα ρίξαμε 2 φακελάκια κρέμα βανίλια και 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (μην ξεχνάτε ότι το γλυκό έχει και σιρόπι, οπότε ακολουθήστε την επιθυμία σας σε ζάχαρη κι όχι απαραίτητα τις οδηγίες του προϊόντος). Βράσαμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, αλλά να παραμείνει απαλή και λίγο ρευστή.

Αφήνουμε την κρέμα, μέχρι να γίνει χλιαρή και ετοιμάζουμε το ζελέ, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό και αδειάζουμε το περιεχόμενο 2 φακέλων ζελέ. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 ποτήρια κρύο νερό.

Krema zele fryganies me siropi

Οι φρυγανιές έχουν στο μεταξύ ποτίσει με το σιρόπι, οπότε τις καλύπτουμε ομοιόμορφα με την κρέμα. Προσέχουμε, ώστε να καλύψουμε με την κρέμα όλη την επιφάνεια και να ασφαλίσουμε με αυτή όλες τις πλευρές του πυρέξ, για να μην υπάρχουν σχισμές, από τις οποίες θα περάσει προς τα κάτω το ζελέ που θα ρίξουμε αργότερα. Ρίχνουμε από πάνω λίγη κανέλα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 3/4 της ώρας περίπου.

Στο μεταξύ έχει κρυώσει και το ζελέ, οπότε, στην αρχή με ένα κουτάλι και στη συνέχεια γυρίζοντας το κατσαρολάκι, ρίχνουμε προσεκτικά (και όχι απότομα) το ζελέ για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας. Χρειάζεται προσοχή, για να μην περάσει το ζελέ από τα τοιχώματα του πυρέξ προς τα κάτω, αλλά να μείνει στην επιφάνεια.

Richnoume to zele pano apo tin krema

Το γλυκό είναι έτοιμο και μένει να μπει στο ψυγείο, όπου θα το αφήσουμε μέχρι να κρυώσει και να πήξει το ζελέ.

To glyko sto psigeio

Αν πιστεύετε ότι θα δυσκολευτείτε στην μεταφορά του γλυκού στο ψυγείου, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ράφι του ψυγείου και να προσθέσετε εκεί το ζελέ σιγά – σιγά, ώστε να μη χρειαστεί μετά να το μετακινήσετε.

Αν θέλετε μπορείτε στο ζελέ να προσθέσετε πολύ μικρά κομμάτια φρούτων.

Το γλυκό σερβίρεται κατ’ ευθείαν από το ψυγείο και μπορείτε να το γαρνίρετε με λίγο σιρόπι και μερικά φρούτα που θα τα πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη.

Pagomenos peirasmos kryo glyko me zele krema kai fryganies

Drosistiko glyko gia to kalokairi

Καλή επιτυχία και κυρίως καλή απόλαυση!

Για το Τέλειος Γάμος

Χριστίνα Καραμέρη
Επιμέλεια : Βιβή Κωτούλα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.