Δεν είναι εύκολο για τον καθένα να συνηθίσει να μοιράζεται το κρεβάτι του με κάποιον άλλον, όταν κοιμάται για χρόνια μόνος. Όταν λοιπόν μετακομίσετε στο καινούργιο σας σπίτι και γεμάτοι χαρά ανυπομονείτε να απολαύσετε κάθε βράδυ έναν πανευτυχή ύπνο μαζί με τον/την αγαπημένο/η σας... συνειδητοποιείτε ότι η αγαπούλα σας πετάγεται και στριφογυρίζει κάθε 15 λεπτά και ακόμα χειρότερα, με το ροχαλητό του/της…σηκώνει όλη τη γειτονιά στο πόδι! Εάν ο/η αγαπημένος/η σας ενοχλεί, μην επαναπαυτείτε. Όλοι χρειαζόμαστε ποιότητα στην ξεκούραση και στον ύπνο, γιατί σίγουρα έχει μεγάλη επίδραση την επόμενη μέρα στη διάθεσή μας. Ο άνθρωπος κατά μέσο όρο γυρίζει 40-60 φορές τη νύχτα. Σε περίπτωση που το ταίρι σας κάνει άστατο ύπνο, θα σας κρατάει ξύπνιο/α το 13% του βραδινού σας ύπνου, 22% περισσότερο αν κοιμόσαστε ελαφρά και 20% λιγότερο εάν κοιμόσαστε βαθιά. Έτσι τι μπορείτε να κάνετε; Σας προσφέρουμε μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσετε μια υψηλότερη ποιότητα ύπνου.
1. Επιλέξτε το ιδανικό κρεβάτι
Ναι, σωστά. Ένα κρεβάτι είναι μια επένδυση για την οποία δεν θα πρέπει να κάνετε οικονομία. Αγοράστε το καλύτερο και το αναπαυτικότερο κρεβάτι που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Σκεφτείτε το αυτό πάρα πολύ σοβαρά. Ξοδεύετε κατά μέσο όρο 8 με 10 ώρες ύπνου κάθε μέρα και εάν επιλέξετε ένα στρώμα κακής ποιότητας, το σώμα σας θα ταλαιπωρείται και δεν θα ξεκουράζεται. Αγοράστε λοιπόν ένα κρεβάτι που είναι αρκετά μεγάλο και για τους δύο σας, έτσι ώστε να κοιμόσαστε άνετα.
Πώς επιλέγετε ένα ποιοτικό κρεβάτι; Ένα κρεβάτι με ελατήρια μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των μετακινήσεων του συντρόφου σας από την μια πλευρά του κρεβατιού στην άλλη και καθιστά τον ύπνο ιδανικό και ανενόχλητο.
2. Ξαπλώστε στο κρεβάτι σας σε πιο χαλαρή κατάσταση
Μερικές φορές, θα πρέπει να προσπαθείτε να καλμάρετε και να ηρεμείτε προτού πάτε για ύπνο. Πηγαίνοντας για ύπνο, έχοντας στο μυαλό σας τις εντάσεις και τα αγχώδη γεγονότα της ημέρας, είναι σίγουρο ότι ο ύπνος σας δεν θα είναι ήρεμος. Καλό θα ήταν να μάθετε να αποβάλλετε το στρες με αυτή την απλή άσκηση.
Καθίστε ήσυχα κάπου αναπαυτικά. Κλείστε τα μάτια σας, χαλαρώστε όλους τους μύες σας, εισπνεύστε από τη μύτη σας και εκπνεύστε ήρεμα από το στόμα σας. Συνεχίστε να το κάνετε για δέκα έως είκοσι λεπτά. Μπορεί να βοηθήσει και η χαλαρωτική μουσική, όπως και η αρωματοθεραπεία.
3. Η κακή υγεία έχει επιπτώσεις στον καλό ύπνο.
Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα (εάν είστε καπνιστής/ρια), καθώς η νικοτίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει τη δραστηριότητα του μυαλού και έχει επιπτώσεις στην πίεση του αίματος και στους ρυθμούς της καρδιάς.
Μειώστε την εισαγωγή καφεΐνης στον οργανισμό σας με τη μη κατανάλωση του καφέ, του τσαγιού ή των μη αλκοολούχων ποτών που περιέχουν μεγάλα ποσοστά καφεΐνης τουλάχιστον 3 – 5 ώρες πριν κοιμηθείτε.
Το αλκοόλ μπορεί να σας χαλαρώσει, αλλά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί και να διαταράξει τον ύπνο σας.
4. Υιοθετείστε καλές συνήθειες
Η τακτική άσκηση σας κρατάει σε φόρμα. Η άσκηση σας ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.
Να τρέφεστε σωστά. Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην υγεία του σώματός σας και είναι ιδανικό ένα ελαφρύ δείπνο. Ένα γεμάτο στομάχι δυσκολεύει τον ύπνο και φρόνιμο θα ήταν να αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν δυσπεψία, αέρια ή καούρες.
5. Αν ο/η σύντροφός σας ροχαλίζει
Δωρίστε του/της ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι, όπου οι ώμοι και ο λαιμός θα είναι σε άνετη στάση. Ορισμένες φορές όταν ο λαιμός πιέζεται, η ροή αέρος δέχεται μεγαλύτερη πίεση μέσω του οισοφάγου και του στόματος, οπότε υπάρχουν ρινικές παρεμποδίσεις και προκαλούνται δονήσεις στους ιστούς του λαιμού, δηλ. το ροχαλητό. Ο άνετος ύπνος μειώνει το ροχαλητό καθώς αναπνεέτε καλύτερα και πιο άνετα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για το χρόνιο ροχαλητό! Πολλοί άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ροχαλίζουν επίσης, αλλά όχι όλοι όσοι ροχαλίζουν έχουν τέτοιου είδους παθήσεις. Όσοι ροχαλίζουν και έχουν προβλήματα αναπνοής, διακόπτεται η αναπνοή τους για δευτερόλεπτα (10-30 δευτερόλεπτα), χρόνος αρκετός για να χαθεί οξυγόνο από το αίμα και το μυαλό και να ακολουθήσει ένα βαρύ ροχαλητό. Αυτός ο κύκλος συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόσωπο που ροχαλίζει ξυπνά απότομα αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, αναζητάει αέρα. Τα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσαν να συμβάλουν στις καρδιακές παθήσεις, στο εγκεφαλικό και την υπέρταση. Εκείνοι που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα αναπνοής, δεν έχουν την ευχαρίστηση ενός άνετου και ξεκούραστου ύπνου, αφού το σώμα είναι διαρκώς σε συναγερμό για να έχουν τη δυνατότητα να ανασαίνουν συνεχώς. Η ιατρική παρακολούθηση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν η κατάσταση επιδεινώνεται.
Υ.Γ. Μοιραστείτε με το έτερον ήμισυ αυτές τις συμβουλές και βοηθήστε τον ή την να κοιμάται καλύτερα. Πιστέψτε μας, εκείνος/η που θα επωφεληθεί περισσότερο είσαστε ΕΣΕΙΣ!!!