X

Σχέσεις πριν από τον Γάμο

Με κυνηγάει το παρελθόν τι να κάνω;

Πόσο μας επηρεάζουν οι σχέσεις του παρελθόντος όταν αποφασίζουμε να δεσμευτούμε «παντοτινά» με έναν άνθρωπο;

Σίγουρα όταν φτάνει η στιγμή που παίρνετε συνειδητά μια τέτοια απόφαση σαν αυτή του γάμου κάνετε μια αποτίμηση των σχέσεων που έχετε ως τότε βιώσει. Καθώς σκέφτεται κανείς τις περασμένες σχέσεις πολλά συναισθήματα μπορούν να βγουν στο προσκήνιο. Ίσως μελαγχολία, θυμός, χαρά, συγκίνηση ή και νοσταλγία για τις καλές και κακές στιγμές που έχετε ζήσει με έναν ή περισσότερους συντρόφους της επιλογής σας.

Μερικές στιγμές όταν φτάνει κανείς λίγο πριν το γάμο θέλει να κλείσει όλα αυτά τα συναισθήματα που έχει βιώσει στο παρελθόν με άλλα άτομα, σε ένα μπαούλο, να το κλειδώσει καλά και να πετάξει το κλειδί. Όσο πολύ θέλουμε να αφήσουμε πίσω το παρελθόν τόσο περισσότερο αυτό ξετρυπώνει από τις χαραμάδες και μας επισκέπτεται στις πιο χαλαρές και συγκινησιακά φορτισμένες μας στιγμές.

Πολλές φορές οι αναμνήσεις από παλιές σχέσεις έρχονται με την μορφή ονείρων. Πολλά συναισθήματά μας αποτυπώνονται στα όνειρά μας. Έτσι μπορεί μια μέρα συναισθηματικής φόρτισης να συνοδεύεται από όνειρα γεμάτα άγχος και τρομακτικές αδιανόητες εικόνες.

Τι πρέπει να κάνει κανείς σε αυτή την περίπτωση;

Σίγουρα τέτοια όνειρα μας τρομάζουν καμιά φορά ειδικά όταν ξαφνικά γεμίζουν από τέτοιες εικόνες που μας κυνηγούν, ενώ κοιμόμαστε δίπλα στον άντρα των ονείρων μας και μέλλοντα σύζυγό μας. Κάτι τέτοιο έχει πολλές εξηγήσεις αναλόγως προφανώς με τα βιώματα του καθενός. Το πιθανότερο όμως είναι πως αν οι εμπειρίες σας με τους πρώην είναι δυσάρεστες τότε κάτι δυσάρεστο και αγχωτικό υπάρχει στη ζωή σας, του οποίου ή δεν έχετε εντοπίσει την ύπαρξή του και προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του μέσω του ονείρου ή την έχετε εντοπίσει και δεν κάνετε τίποτα γι αυτό.

Στη πρώτη περίπτωση καλό είναι να συσκεφτείτε με τον εαυτό σας και να πάρετε τον χρόνο σας, να χαλαρώσετε λίγο και να δείτε τι σας προβληματίζει, τι σας καταπιέζει ή μήπως είστε εσείς που δεν ακούτε τις ανάγκες του εαυτού σας και τις παραμερίζετε.

Στην δεύτερη περίπτωση που αναγνωρίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας αλλά αδρανείτε, ίσως πρέπει να σκεφτείτε τι σας ωθεί στην αδράνεια αυτή. Είναι αυτή συνθήκη ικανή να σας καθηλώσει σε μια δύσκολη κατάσταση καταπίεσης του εαυτού σας; Και γιατί είναι αυτή ικανή για κάτι τέτοιο; Με ερωτήσεις προς τον εαυτό σας θα βρίσκετε λύσεις στα προβλήματά σας.

Μπορεί κανείς να απαρνηθεί το παρελθόν του ειδικά αν του είναι δυσάρεστο; Όχι βέβαια! Το παρελθόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του καθενός όσο άσχημο κι αν φαντάζει. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε μπορούμε να πάρουμε από αυτό και να προσπαθούμε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη αλλά αφουγκράζοντας τους εαυτούς μας να διορθώνουμε όσο το δυνατόν τα κακώς κείμενα.

Μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι εύκολη.

Είναι μακρύς ο δρόμος της αυτογνωσίας και πρέπει να προσπαθείτε να μην είστε σκληροί κριτές του εαυτού σας. Ηρεμήστε από τις ενοχές των προηγούμενων σχέσεων και αποδεχτείτε το γεγονός ότι η μια σχέση είναι διαφορετική από την άλλη και δεν μπορούν να συγκρίνονται ούτε και να κρίνονται με τον ίδιο γνώμονα απλώς και μόνο επειδή εσείς συμμετέχετε σ’ αυτή.Μην ξεχνάτε είναι και οι δυο που φτιάχνουν μια σχέση και εσείς μπορείτε να ανακαλύψετε κομμάτια του εαυτού σας που δεν γνωρίζατε επειδή είστε με κάποιον άλλον-η και μοιράζεστε τη ζωή και τα συναισθήματά σας διαφορετικά.

Οι παλαιότερες σχέσεις σας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ερωτικής σας ζωής αλλά δεν την καθορίζουν ολοκληρωτικά.Στηρίξτε την τωρινή επιλογή σας που είναι σίγουρα φερέλπιδα. Με αισιοδοξία κοιτάξτε μπροστά στη νέα σας ζωή που ξεκινά με έναν/μία σύζυγο που θα σταθεί δίπλα σας αρωγός στη δύσκολη πορεία προς τον τέλειο γάμο, τον γάμο των ονείρων σας.

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική.

Related Post