… η πολυτέλεια της καθημερινότητας
Sanus per aquam, το γνωστό σε όλους «spa», είναι η υγεία που προσφέρει το νερό. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία των κέντρων ευεξίας, που προσφέρουν θεραπείες ομορφιάς, υγείας και χαλάρωσης. Κέντρα που ζουν μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Παλιότερα, γνωρίζαμε μόνο τις ιαματικές πηγές και την ευεργετική προσφορά τους.
Η ιστορία όμως, τόσο των ιαματικών πηγών, όσο και των spa, είναι πολύ πιο παλιά και οι αρχές της, βρίσκονται στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Οι Ρωμαίοι, καθώς κατακτούσαν την Ευρώπη, μετέφεραν στα διάφορα μέρη της, τη γνώση τους για τις ευεργετικές ενέργειες των ιαματικών πηγών. Έτσι, οι πόλεις με ιαματικά νερά, έγιναν δημοφιλείς προορισμοί και γύρω από αυτές, δημιουργήθηκαν τα κέντρα spa.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής όμως, όπως και η έλλειψη χρόνου, απαιτούν καθημερινή αναζωογόνηση και ξεκούραση, με spa, μέσα στο σπίτι μας. Υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα αυτό. ʼλλωστε το νερό υπάρχει σε κάθε σπίτι και αυτό αρκεί, εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.
Τα μυστικά του Θεραπευτικού και Χαλαρωτικού Μπάνιου
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με ένα ζεστό μπάνιο. Το ζεστό νερό χαλαρώνει τους μυς, διευκολύνει την αναπνοή και απαλλάσσει από το καθημερινό στρες και την πίεση. Οι επιστήμονες μάλιστα, έχουν διαπιστώσει πως το ζεστό μπάνιο, καταπολεμά την παροδική κατάθλιψη. Μετά από τριάντα λεπτά, μέσα στη μπανιέρα, το ζεστό νερό επιδρά ευεργετικά εναντίον της νευρικότητας, της επιθετικότητας και της μελαγχολίας.
Η καλύτερη ώρα για ένα λουτρό, είναι μετά τις εννέα το βράδυ και η καλύτερη θερμοκρασία για το νερό, είναι πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να προσφέρει χαλάρωση και ξεκούραση.
Όσο πιο ζεστό είναι όμως το νερό, τόσο πιο πολύ δουλεύει η καρδιά. Γι’αυτό, εάν κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, η θερμοκρασία του νερού, δεν πρέπει να ξεπερνά αυτή τη θερμοκρασία.
Στην περίπτωση τώρα, που χρειάζεστε ένα χλιαρό ντους για να ετοιμαστείτε να βγείτε έξω το βράδυ, τότε η θερμοκρασία του νερού, θα πρέπει να είναι μεταξύ 34 και 35 βαθμών Κελσίου. Η εναλλαγή μάλιστα ζεστού και κρύου νερού, απαλλάσσει από την κούραση της ημέρας.
Αρώματα, Κεριά και Αλατα
Τα αρωματικά κεριά στο μπάνιο, δημιουργούν ατμόσφαιρα ευεξίας. Τα αρώματα επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τη διάθεσή μας. Η όσφρησή μας, είναι πιο έντονη το βράδυ, από ότι το πρωί, για αυτό και τα αρωματικά κεριά, μας βοηθούν να απαλλαγούμε από το στρες, στο τέλος μίας δύσκολης ημέρας. Το καταλληλότερο άρωμα για χαλάρωση, θεωρείται παραδοσιακά η λεβάντα. Ευεργετικά ηρεμιστικά όμως, είναι ακόμη, το σανταλόξυλο, το βάλσαμο και το τριαντάφυλλο.
Το φως των κεριών, δημιουργεί αισθαντική ατμόσφαιρα στο μπάνιο. Χαλαρώστε λοιπόν, ακουμπώντας το λαιμό σας, πάνω σε μία τυλιγμένη πετσέτα και ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε, να χαλαρώσετε και να μην κάνετε αρνητικές σκέψεις για περίπου είκοσι λεπτά. Θα καταφέρετε να εγκαταλείψετε την πραγματικότητα και να αναζωογονηθείτε.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θαλάσσια άλατα. Ένα χαλαρωτικό λουτρό με αυτά, βοηθά τους ιστούς να αποβάλλουν τα υγρά που έχουν κατακρατήσει και τροφοδοτεί τον οργανισμό με μεταλλικά στοιχεία, που ενισχύουν τις λειτουργίες του και προστατεύουν τα κύτταρα.
Το δέρμα μας υποδέχεται ευχάριστα το λουτρό στο αλμυρό νερό, γιατί το κάνει πιο σφιχτό. Για να αισθανθείτε ακόμη μεγαλύτερη ευεξία, καλό είναι να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι φρέσκο μεταλλικό νερό, με χυμό μισού λεμονιού, μετά από ένα αλατόλουτρο.
Μπορείτε ακόμη να ακολουθήσετε τα βήματα της Κλεοπάτρας, η οποία λέγεται ότι διατηρούσε την εκθαμβωτική ομορφιά της, κάνοντας μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να επιτύχουμε, εάν προσθέσουμε στη μπανιέρα, γάλα και αιθέρια έλαια.
Aqua Musica
Αναζωογόνηση είναι η τροφοδοσία του σώματος και της ψυχής με ενέργεια. Το καθαρό οξυγόνο ή ορισμένα αρώματα, χρησιμοποιούνται ως τονωτικά και ενισχύουν τις αντοχές. Η χαλάρωση και η ευεξία θα επιτευχθούν με ένα aqua musica, ένα ιαματικό μπάνιο δηλαδή, με ήχους, χρώματα και αρώματα.
Συγκεκριμένα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν συγκεκριμένες διαθέσεις και να απελευθερώσουν ενέργεια, ενώ το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε ένα ανθόλουτρο. Πέταλα από συγκεκριμένα άνθη που επιπλέουν σε ζεστό νερό ευχάριστης θερμοκρασίας, δημιουργούν μία αναζωογονητική και χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Ακρομασάζ
Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, τα χέρια μας, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε προσεκτικά, όταν σαπουνιζόμαστε. Το Ακρομασάζ χαλαρώνει τους μύες, με πίεση σε ορισμένα ακραία σημεία και απεγκλωβίζει την ενέργεια, επιτρέποντάς της, ελεύθερη ροή. Με τις άκρες των δαχτύλων, πρέπει να πιέζουμε το δέρμα, να κάνουμε μαλάξεις και να ανιχνεύουμε την κατάσταση του σώματός μας. Έτσι μπορούμε και να μελετήσουμε το σώμα μας. Να ανακαλύψουμε την ύπαρξη κάποιου εξογκώματος ή κάποιας αλλαγής στους ιστούς. Ο ιστός, σε όλα τα σημεία του σώματος, μπορεί να κάνει κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα στα πόδια. Με μασάζ, μπορεί να αποστραγγιστεί ο ιστός από τα υγρά και να απομακρύνει τις τοξίνες που συγκεντρώνονται κάτω από το δέρμα.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον απώτερο στόχο όλων των δραστηριοτήτων για την ευεξία : την ισορροπία ανάμεσα στο στρες και την ανάπαυση, προκειμένου να κατακτήσουμε τη «χρυσή τομή» στη ζωή μας. Η ρύθμιση των αναπνοών μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για πολλές τεχνικές χαλάρωσης. Μόνο όταν οξυγονωθούν όλα τα συστήματα που περιέχει το σώμα, ενεργοποιείται το σύνολο του οργανισμού. Η επίτευξη ακόμη της ισορροπίας μας με το περιβάλλον που ζούμε μπορεί να επιτύχει μία αδιάκοπη ροή ενέργειας, ενώ η βελτίωση της γενικής ευεξίας, επιτυγχάνεται με την κίνηση, τη σωστή διατροφή και την άσκηση του μυαλού, για την ενίσχυση του οργανισμού.
Μαρία Παύλου
Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 16 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.