Μια νηστίσιμη συνταγή, ό,τι πρέπει για την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά και για κάθε άλλη μέρα αν σας αρέσουν τα «θαλασσινά» πιάτα, είναι αυτή που ετοίμασε για εσάς ο chef του κτήματος Νικολέλη, κύριος Νίκος Γιαλούρης. Το μενού λοιπόν σήμερα έχει ως κύριο πιάτο σουπιές με σπανάκι. Η συνταγή {+ σε video} που ακολουθεί είναι για τέσσερα (4) άτομα.
Υλικά για τις σουπιες με σπανάκι
- ½ κιλό Σουπιές
- 3 ντομάτας ώριμες
- 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- 1τεμ. Κρεμμύδι ξερό μέτριο μέγεθος
- 350γρμ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
- 750γρμ Σπανάκι φρέσκο
- 150ml Κόκκινο κρασί
- 150ml Παρθένο Ελαιόλαδο
- Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε πλένοντας καλά το σπανάκι με νερό και ξύδι.
Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό κοπής και ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα προς ένα τα υλικά μας. Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι το ξερό, το φρέσκο και τον άνηθο. Κόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια και με ένα multi πολτοποιούμε τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, περιμένουμε να ζεσταθεί λίγο, τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα με προσοχή να μην μας καούν τα κρεμμύδια. Μόλις δούμε το χρώμα τους να γίνεται χρυσαφί σβήνουμε το φαγητό μας με κόκκινο κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και συμπληρώνουμε τη ντομάτα, μισό λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι.
Το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα με 40 λεπτά συμπληρώνοντας αν χρειαστεί νερό, κατά προτίμηση ζεστό για να μην επιβραδύνουμε το βρασμό του φαγητού μας. Όταν πλησιάσουμε τη μισή ώρα μαγειρέματος ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν οι σουπιές μας έχουν μαλακώσει και συμπληρώνουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο, συμπληρώνουμε τον άνηθο και λίγο χυμό λεμόνι και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Καλή όρεξη!
Ευχαριστούμε τον chef Νίκο Γιαλούρη για τη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας, για τη φωτογραφία που μάς έστειλε από τη φωτογράφηση του πιάτου που μαγειρεύτηκε στο κτήμα Νικολέλη, καθώς και για το video με την παρασκευή της συνταγής.