X

Σαλάτα κουτουρού με βραστά αυγά

Η ανάγκη να κάνω κάτι με τα πασχαλινά αυγά, που δεν προλάβαμε να φάμε ως μεζέ (με λαδάκι, αλατάκι & λίγο πιπεράκι) με το ουζάκι μας όσο ψήναμε το αρνί, με οδήγησε στο να αυτοδημιουργήσω με όσα υλικά βρήκα στο σπίτι.

Δεν ήθελα γι άλλη μια  χρονιά τα βραστά κόκκινα αυγά που περισσέψανε να καταλήξουν στα σκουπίδια, μετά από μερικές μέρες που θα έπιαναν χώρο στο ψυγείο κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια σαλάτα με αυτά.

Την ονόμασα «σαλάτα κουτουρού», πολύ απλά γιατί ξεκινώντας δεν ήξερα τι ακριβώς θα κάνω και άφησα το ένστικτο και τη φαντασία να με καθοδηγήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά, ακόμη και η πεθερά μου που είναι δύσκολος κριτής σε τέτοια θέματα.

Υλικά που βρήκα στο σπίτι & χρησιμοποίησα

  • 4 βραστά αυγά
  • 3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος
  • 1 τρυφερό μαρουλάκι
  • 1 μεγάλη ντομάτα για σαλάτα
  • ½ αγγούρι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • Μερικά κρουτόν
  • Λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 3-4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

{loadposition banner_con}Εκτέλεση

Πρώτα απ’ όλα πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ξεκινώντας από το μαρούλι, το οποίο αφού το πλύνουμε πολύ καλά, το ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές ροδέλες, αφού αφαιρέσουμε το πρώτο εξωτερικό περίβλημα.

 Συνεχίζουμε με την ντομάτα, από την οποία πρώτα αφαιρούμε τον σπόρο και τα πολλά υγρά και μετά την κόβουμε σε μικρά κομμάτια – μπουκίτσες. Σε κυβάκια κόβουμε και το αγγούρι, αφού πρώτα το κόψουμε κατά μήκος στη μέση και τα δύο τμήματα πάλι στη μέση. Αφαιρούμε τα τσόφλια από τα αυγά και τα ξεπλένουμε για να μη μείνουν κόκκινα υπολείμματα από τη μπογιά. Στη συνέχεια τα κόβουμε στα τέσσερα και κάθε κομμάτι το κόβουμε στη μέση. Στο μεταξύ, κρυώνουμε τις βραστές πατάτες και τις καθαρίζουμε για να συνεχίσουμε κόβοντάς τις σε κύβους.

Αφού προετοιμάσουμε όλα τα υλικά, αρχίζουμε να τα προσθέτουμε σε στρώσεις σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνοντας σε κάθε στρώση και λίγο αλατάκι, αφού τα λαχανικά και οι πατάτες το χρειάζονται. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τόνο, αφού τον «λιώσουμε» με ένα πιρούνι, το τριμμένο τυρί, τα κρουτόν, τη μαγιονέζα και το λάδι.

Με τη βοήθεια δύο κουταλιών της σούπας ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα, ώστε όλα τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους και η μαγιονέζα και το λάδι να πάνε παντού. Η σαλάτα είναι πανέτοιμη για σερβίρισμα, είτε στη μεγάλη σαλατιέρα, είτε σε ατομικά μπολ για κάθε θέση στο τραπέζι.

Αν δεν έχετε κρουτόν στο ντουλάπι σας, μπορείτε να τεμαχίσετε φρυγανιές που είναι απίθανο να μη βρίσκονται στο σπίτι σας. Φυσικά, αυτή τη σαλάτα μπορείτε να  τη φτιάξετε οποιαδήποτε στιγμή, αφού στο ψυγείο υπάρχουν πάντα αυγά, τα οποία σε 5-6 λεπτά θα είναι βρασμένα κι έτοιμα για να τη συμπληρώσουν. Και εννοείτε ότι οι παραλλαγές είναι άπειρες, αρκεί να εμπιστεύεστε τη φαντασία σας. Γι αυτό άλλωστε ονομάζεται «σαλάτα κουτουρού».

Για το www.teleiosgamos.gr
Βιβή Κωτούλα

Related Post