Πρώτα από όλα όταν δύο άνθρωποι έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους θεωρούνται ενήλικοι από την Ελληνική νομοθεσία και προφανώς μπορούν να παντρευτούν. Σε περίπτωση που οι ηλικίες είναι μικρότερες, δεν επιτρέπεται ο γάμος σε ηλικίες κάτω των 14, ενώ για ηλικίες από 14 ως 18 χρειάζεται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων / κηδεμόνων.
Φυσικά οι μέλλοντες σύζυγοι στην περίπτωση που υπήρξαν παντρεμένοι και στο παρελθόν, θα πρέπει να έχουν αποκτήσει διαζύγιο, πριν προχωρήσουν στις διαδικασίες ενός επόμενου γάμου.
Στις περιπτώσεις χηρείας ή εξαφάνισης, θα πρέπει να έχει περάσει διάστημα ενός έτους στην πρώτη περίπτωση και 4 ετών στη δεύτερη από την ημερομηνία δήλωσης της εξαφάνισης, ώστε να επιτραπεί ένας επόμενος γάμος.
Βασική προϋπόθεση είναι επίσης να μην υπάρχει συγγένεια μέχρι και τρίτου βαθμού μεταξύ του ζευγαριού.
Είναι επίσης σημαντικό οι σύντροφοι να είναι διανοητικά υγιείς, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν το μυστήριο.
Αν πρόκειται για μεικτό γάμο, δηλαδή Ορθόδοξου Χριστιανού με αλλόθρησκο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί βάπτισμα του αλλόθρησκου σε Ορθόδεοξο Χριστιανό, αλλιώς η Εκκλησία μας δεν επιτρέπει τέτοιο γάμο.
Στην περίπτωση που ο γάμος είναι μεταξύ Χριστιανού Ορθόδοξου και Καθολικού ή Προτεστάντη και το ζευγάρι επιθυμεί να τελέσει δύο μυστήρια, θα πρέπει το μυστήριο στην ορθόδοξη εκκλησία να είναι το τελευταίο. Αυτό γίνεται διότι η Ορθόδοξη εκκλησία δεν αναγνωρίζει το γάμο που έγινε στην Καθολική εκκλησία, ενώ το αντίθετο ισχύει και τότε θα υπάρχει πρόβλημα διγαμίας.
Η συντακτική ομάδα του τέλειος γάμος