X

Πως γράφονται τα ονόματα στα προσκλητήρια

Έχει φτάσει λοιπόν η ώρα να «γράψετε» τα προσκλητήριά σας και είμαστε σίγουροι ότι όπως όλοι όσοι βρέθηκαν ή βρίσκονται στη θέση σας έχετε πελαγώσει. Μα γιατί κάνετε έτσι, αφού είμαστε εμείς εδώ για να μην αγχώνεστε.

Ένα από τα σημαντικότερα που πρέπει να προσέξετε είναι τα γράμματά σας και ο τρόπος που αυτά παρουσιάζονται στην πρόσκληση. Ο καλεσμένος σας θα εκτιμήσει ένα προσεγμένο προσκλητήριο και θα πειστεί ότι το γράψετε με αγάπη και σεβασμό. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να γράψετε τα ονόματα των καλεσμένων σας με όμορφα και ευανάγνωστα γράμματα.

Αν σας αρέσουν τα καλλιγραφικά και μπορείτε να γράψετε με αυτό τον τρόπο, πιστέψτε μας ότι το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία καλλιγράφο. Αν πάλι έχετε ένα δικό σας πρόσωπο που γνωρίζει καλλιγραφικά, ζητήστε του να σας βοηθήσει.

Ότι και να επιλέξετε πάντως ως προς τον τρόπο γραφής, φροντίστε να είναι σωστά στοιχισμένες οι λέξεις και τα ονόματα, χωρίς λάθη και διορθώσεις. Για να είστε πιο άνετοι και να μην φοβάστε τα ορθογραφικά λάθη, φροντίστε να προμηθευτείτε κάποια προσκλητήρια παραπάνω από όσα έχετε υπολογίσει ότι θα χρειαστείτε. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό περίπου 5%. Και φυσικά ακόμα περισσότερους φακέλους, αφού τα λάθη γίνονται σε αυτούς!

Ένα επίσης σημαντικό θέμα που χρειάζεται την προσοχή σας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποκαλέσετε τους καλεσμένους σας. Εδώ θα βρείτε όλους τους πιθανούς τρόπους προσφώνησης των καλεσμένων σας, ανάλογα με το πού απευθύνεστε.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στον φάκελο του προσκλητηρίου είναι … ο επίσημος τίτλος, τα πλήρη ονόματα των παραληπτών και οι επίσημες προσφωνήσεις. Αυτά εξαρτώνται από το τι είναι ο παραλήπτης, γι’ αυτό και θα δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά στη συνέχεια. Η κλήση που χρησιμοποιείται είναι η αιτιατική.

Παραλήπτης που ζει μόνος

Σε αυτή την περίπτωση θα τον προσφωνήσετε ως εξής :

Αξιότιμο κο Λεβέντη Δημήτρη ή Αξιότιμο κύριο Λεβέντη

Αξιότιμη κα Μέθινη Γεωργία ή Αξιότιμη κυρία Μέθινη

Παντρεμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά με κλασικό τρόπο

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται «αρχηγός» της οικογένειας ο σύζυγος.

Κύριο Δημήτριο και Κυρία Μαρία Μανούσου

Παντρεμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά με μοντέρνο τρόπο

Αν έχουν διαφορετικό επώνυμο και θέλουμε να είναι επίσημο το ύφος

Κύριο Δημήτρη Αναγνώστου και Κυρία Μαρία Δεσπότη

Αν έχουν διαφορετικό επώνυμο και είμαστε λιγότερο τυπικοί

Δημήτρη Αναγνώστου και Μαρία Δεσπότη

Αν έχουν το ίδιο επώνυμο και είμαστε επίσης λιγότερο τυπικοί

Δημήτρη και Ελένη Γρηγορίου

Αν είναι δικά μας πρόσωπα, κοντινοί φίλοι και στην ίδια περίπου ηλικία

Θόδωρος & Διαμαντούλα

Ζευγάρι που δεν έχει παντρευτεί και ζει στο ίδιο σπίτι

Κύριο Δημήτρη Αποστόλου και Κυρία Ελένη Αλεβίζου

Παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά

Αν τα παιδιά είναι μικρότερα των 18 ετών, τότε δεν αναφέρονται στην πρόσκληση και βρισκόμαστε στην περίπτωση που αναφέρεται μόνο το όνομα της οικογένειας και του «αρχηγού»

Αξιότιμη Οικογένεια Κυρίου Δημήτρη Χαλκιόπουλου

Αν υπάρχουν στην οικογένεια παιδιά μεγαλύτερα από 18 ετών και εξακολουθούν να ζουν με τους δικούς τους, είναι σωστό να αναφέρονται στην πρόσκληση όπως βλέπετε στη συνέχεια. Στην περίπτωση που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι, θα πρέπει να λάβουν ξεχωριστή πρόσκληση.

Κύριον Ευάγγελο και Κυρία Ασημίνα Παπαδημητρίου

& Μαρία Παπαδημητρίου

«Αρχηγός» της οικογένειας γυναίκα

Αν απευθύνεστε σε διαζευγμένη ή χήρα γυναίκα,

όταν δεν υπάρχουν παιδιά

Αξιότιμη Κυρία Ελευθερία Γεροντή

όταν υπάρχουν παιδιά μικρότερα των 18

Αξιότιμη οικογένεια Κυρίας Ελευθερίας Γεροντή-Στυλιανού

όταν υπάρχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 που ζουν στο ίδιο σπίτι

Κυρία Ελευθερία Γεροντή

& Μαρίνα Στυλιανού

Παύλος Στυλιανός

Ακόμη και αν δεν συμπληρώσετε τα ονόματα στα προσκλητήρια κρατώντας όλους τους τύπους, δεν πρόκειται να σας παρεξηγήσει κανείς, γιατί όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι είναι κάτι που κάνετε πιθανότατα για πρώτη φορά.

 

Για το Τέλειος Γάμος

Ελένη Καστάνη

Φωτογραφία από το e-prosklitirio.gr

Related Post