X

Πολιτικός γάμος updated version

Σε μια εποχή που οι πολιτικοί γάμοι αυξάνονται, καλό είναι να ασχοληθούμε μαζί τους περισσότερο.

Και οι πολιτικοί γάμοι αυξάνονται, γιατί πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν τον πολιτικό γάμο για περισσότερους & διαφορετικούς λόγους από αυτούς που ίσχυαν παλαιότερα. Παλιά τελούσαν πολιτικό γάμο μόνο όσοι για διάφορους λόγους δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο. Αργότερα, προστέθηκαν και τα ζευγάρια που έπρεπε να παντρευτούν άμεσα για επαγγελματικούς (πχ μεταθέσεις, μόρια διορισμού κλπ) και οικονομικούς (πχ στεγαστικό δάνειο) κυρίως λόγους, παρόλο που προγραμμάτιζαν ήδη τον θρησκευτικό γάμο για κάποιους μήνες αργότερα.

Σήμερα όλο και περισσότερα ζευγάρια παντρεύονται πρώτα με πολιτικό γάμο και δεν προγραμματίζουν τον θρησκευτικό γάμο μέχρι την ώρα που θα έχουν γίνει γονείς και θα θέλουν να βαφτίσουν το πρώτο παιδί τους. Με αυτή την πρακτική τελούν μαζί τα δύο μυστήρια (γάμος & βάπτιση) και παραθέτουν συνήθως μια κοινή δεξίωση προσπαθώντας έτσι να μειώσουν τα απαιτούμενα έξοδα.

Επειδή ο πολιτικός γάμος τις περισσότερες φορές (ως τώρα τουλάχιστον) αντιμετωπίζεται ως γρήγορη λύση ή λύση ανάγκης κι επειδή το τελετουργικό του είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια δημιουργικότητας και παρέκκλισης από τα συνηθισμένα, τον έχουμε τοποθετήσει στο μυαλό μας ως ένα γάμο χωρίς προσκλητήρια, χωρίς μπομπονιέρες, χωρίς καλεσμένους… χωρίς προετοιμασία, χωρίς αγωνία, χωρίς ενθουσιασμό. Στην συνείδηση πολλών ένας πολιτικός γάμος …it’s no big deal! Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, λόγω ίσως και του ισχυρού δεσμού με την θρησκεία και την παράδοση, που δεν μας αφήνει εύκολα να μη συνδέουμε τον γάμο με την εκκλησία. 

Όλα όμως εξελίσσονται, οι ανάγκες έχουν αλλάξει, ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει, ο τρόπος σκέψης έχει αλλάξει κι αυτός επίσης. Δεν είναι ώρα να αλλάξει και ο τρόπος που τελείται ο πολιτικός γάμος; Δεν είναι ώρα να αναβαθμιστεί από κάθε άποψη;

Τον περασμένο Αύγουστο τελέστηκε ο πρώτος πολιτικός γάμος στη Βίλλα Μπιάνκα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε αυτό το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο, θα τελούνται πολιτικοί γάμοι, αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι θα επιδιώξει να γίνει το ίδιο και με άλλα ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια της πόλης. Κατά την γνώμη μου, ήταν μια σωστή απόφαση, που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη και άλλοι δήμοι της χώρας.

Και μάλιστα, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και να αποφασίσουν ότι θα τελούνται πολιτικοί γάμοι και σε οποιοδηποτε άλλο σημείο του δήμου, είτε αυτό είναι δημόσιος χώρος, όπως ένα πάρκο, μια παραλία, ένα ειδυλιακό σημείο, ένα ιστορικό οίκημα του δήμου, είτε ιδιωτικός χώρος, όπως ο κήπος του σπιτιού του ζευγαριού, μια αίθουσα εκδηλώσεων, ένα κτήμα.

Δεν εννοώ βεβαίως να φτάσουμε από τη μια άκρη στην άλλη μέσα σε μια μέρα, ούτε εννοώ να πάρουμε τα όρη και τα βουνά, ούτε και να γίνει οτιδήποτε χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός. Οι δήμοι μπορούν να θέσουν προδιαγραφές, προϋποθέσεις και περιορισμούς, που θα επιτρέπουν στους υπεύθυνους τελέσεως πολιτικών γάμων να ανταποκρίνονται χωρίς προβλήματα στις υποχρεώσεις τους, αλλά θα δίνουν ταυτόχρονα και την ευκαιρία επιλογής στα ζευγάρια, ώστε να σχεδιάσουν και να ζήσουν τον (πολιτικό) γάμο τους, όπως πραγματικά επιθυμούν!

Εδώ και πολλούς μήνες, αρκετοί δήμοι έχουν ήδη ορίσει τέλος πολιτικού γάμου για τους γάμους που τελούνται στο δημαρχείο τους. Ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα έχει ορίσει τέλος πολιτικού γάμου 75 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους υπόλοιπους. Ο λόγος που το επέβαλλαν είναι τα αυξημένα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν από την αύξηση του αριθμού των πολιτικών γάμων. Το τέλος πρέπει όμως να είναι ανταποδοτικό, γι’ αυτό το δικαιολογούν με μια σειρά από παροχές προς τα ζευγάρια, που φυσικά διαφέρουν από δήμο σε δήμο. Μια από τις συνηθέστερες είναι η διακόσμηση της αίθουσας με λουλούδια. Ας κρατήσουν λοιπόν αυτή την πρακτική για τους πολιτικούς γάμους, γιατί όντως υπάρχουν κόστη που πρέπει να καλυφθούν και επιπλέον είναι πιο όμορφη η αίθουσα όταν έχει στολιστεί. Ας προσθέσουν όμως και νέες επιλογές τόπου τέλεσης για όσα ζευγάρια θέλουν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους εκτός της αίθουσας του Δημαρχείου, σε κάποιο από τα όμορφα σημεία της περιοχής ή σε κάποιο ιδιωτικό χώρο.

Αυτό συμβαίνει ήδη σε νησιά όπως η Σαντορίνη & η Μύκονος, αλλά μήπως είναι ώρα να καθιερωθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα; 

Με αυτό τον τρόπο τα ζευγάρια θα μπορούν να παντρεύονται σε μέρη που λατρεύουν ή σε ιδιωτικούς χώρους που επιθυμούν, θα έχουν την δυνατότητα να καλέσουν περισσότερα άτομα απ’ ότι συνηθίζεται ως τώρα στον πολιτικό γάμο (και μάλλον λιγότερα απ’ ότι συνηθίζεται στον θρησκευτικό γάμο), θα έχουν την ευκαιρία να παραθέσουν μετά τον γάμο ένα είδος δεξίωσης, πάρτυ ή ότιδήποτε άλλο θέλουν και δεν θα χρειάζεται να κάνουν στη συνέχεια και δεύτερο γάμο στην εκκλησία, εκτός και αν το επιθυμούν καθαρά για θρησκευτικούς λόγους. Από την άλλη πλευρά και οι δήμοι θα έχουν επιπλέον έσοδα από την νέα αύξηση των πολιτικών γάμων, αφού μάλλον θα τους προτιμούν όλο και περισσότεροι.

Για το Τέλειος Γάμος
Βιβή Κωτούλα 

Categories: Special Weddings
Related Post