Το Πάσχα στο Χωριό
Όλοι έχουμε ακούσει να λένε «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό». Έτσι κάθε χρόνο χιλιάδες οικογένειες παραγγέλουν το αρνάκι τους, ετοιμάζουν τα πράγματά τους, ψωνίζουν, ταξιδεύουν μέχρι το χωριό τους ή το εξοχικό τους, καθαρίζουν τα σπίτια τους και περιμένουν με ανυπομονησία να φτάσουν τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά τους και οι συμπέθεροι, για να περάσουν μαζί την Ανάσταση και να ψήσουν την Κυριακή του Πάσχα!
Πριν ακόμη ξεκινήσει κάθε νέο ζευγάρι για τον προορισμό του, είναι υποχρεωμένο να σκεφτεί όλα όσα επιβάλλει η μικρή κοινωνία ενός χωριού. Μάλλον πιο σωστό είναι να πούμε, ότι οι γονείς ή τα πεθερικά τους, ανάλογα σε πιο χωριό θα περάσουν τις γιορτές, φροντίζουν να τους ενημερώσουν για όλα. Σε ποιον μιλάνε, με ποιον δεν έχουν ως οικογένεια καλές σχέσεις, ποιοι είναι οι συγγενείς και οι κουμπάροι στο χωριό, τι ρούχα πρέπει να φροντίσουν να έχουν μαζί για να φορέσουν στην Ανάσταση, αφού όλοι αυτό θα προσέχουν, οι γυναίκες συμφωνούν και δεν αντιμιλούν δημόσια στους άντρες τους, ειδικά αν είναι στο χωριό του συζύγου, στην πλατεία του χωριού και στο καφενείο πρέπει να προσέχουν πολύ τη στάση τους ως ζευγάρι, για να μη τους κουτσομπολέψουν και να δείχνουν σεβασμό στους γονείς!
Αν μαζί είναι και οι συμπέθεροι, όλοι θα πρέπει να δείχνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια, οι συμπεθέρες να πάνε για καφέ στη γειτόνισσα μετά την εκκλησία και οι συμπέθεροι να κατέβουν μαζί στην πλατεία στο καφενείο για να πιούν ένα ούζο με μεζέ πριν το φαγητό. Τα παιδιά (“μικρά” και “μεγάλα”) συνήθως για να βρουν την ησυχία τους από όλο αυτό το “θέατρο του παραλόγου”, προτιμούν να πάνε βόλτα σε κάποιο γειτονικό χωριό, αφού πρώτα περάσουν από την πλατεία, δηλώσουν το παρόν και ανταλλάξουν ευχές με όλους τους συγχωριανούς.
Τα σπίτια στο χωριό δεν είναι τεράστια κι έτσι όλοι πρέπει να δείξουν καλή διάθεση για τη φιλοξενία που τους προσφέρεται και για το κρεβάτι που κοιμούνται. Συνηθίζεται στο ζευγάρι να παραχωρείται η κρεβατοκάμαρα του σπιτιού, όπου κανείς δεν τους ενοχλεί και μπορούν να κοιμηθούν μέχρι αργά, χωρίς να επηρεάζουν τη λειτουργία του σπιτιού και τις ετοιμασίες στην κουζίνα. Το μπάνιο είναι συνήθως ένα και οι φιλοξενούμενοι πολλοί, οπότε χρειάζεται σωστός προγραμματισμός για να ετοιμαστούν όλοι πριν φύγουν για την Ανάσταση ή για μια οικογενειακή έξοδο στην ταβέρνα ή το καφενείο του χωριού.
Για την ημέρα του Πάσχα, επειδή μαζεύονται πολλοί, υπάρχει συνήθως φασαρία, όλοι θέλουν να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο, πολλές νοικοκυρές πρέπει να συνυπάρξουν και οι απόψεις για το πόσο νωρίς θα σουβλίσουμε το αρνί, πόση ώρα πρέπει να το ψήσουμε, πώς πρέπει να κόψουμε τη σαλάτα, τι τραγούδια θα χορέψουμε δεν έχουν τελειωμό. Μετά το φαγητό, άλλος θέλει να κοιμηθεί, άλλος να πάει βόλτα, άλλος να καθίσει στην αυλή και να απολαύσει το καφεδάκι του. Πρέπει λοιπόν για να περάσουν ευχάριστα αυτές οι μέρες και χωρίς παρεξηγήσεις και γκρίνια, όλοι να σέβονται τις επιθυμίες των υπολοίπων, να τηρούν όσο είναι δυνατό τις ώρες κοινής ησυχίας, καθώς μπορεί να υπάρχουν και παππούδες στο ίδιο σπίτι που χρειάζονται ηρεμία και ξεκούραση και να δίνουν τόπο στην οργή λόγω των ημερών όταν κάτι τους εκνευρίσει.
Οι γιορτές και ιδιαίτερα το Πάσχα στο χωριό, είναι από τις λίγες ευκαιρίες που έχουν τα νέα ζευγάρια να επισκεφτούν τους τόπους καταγωγής τους, να συστήσουν τη σύζυγο ή τον σύζυγο (μέλλοντα ή νυν) στους συγχωριανούς και στους θείους που μένουν μόνιμα στο χωριό, να περάσουν μερικές μέρες με τις οικογένειές τους και τους παππούδες, να δεθούν περισσότερο οι συμπέθεροι μεταξύ τους και να ξεφύγουν λιγάκι από την καθημερινότητα με τη βοήθεια της φύσης.
Ελπίζουμε λοιπόν να έχετε οπλιστεί με αρκετή υπομονή, καλή διάθεση, να μην επιτρέψετε σε μικροπράγματα να σας τη χαλάσουν (γιατί σίγουρα θα υπάρξουν, αλλά καλό είναι να τα αγνοήσετε) και να περάσετε όμορφα και αυτή τη χρονιά!
Καλό Πάσχα & Χρόνια Πολλά!
Για το www.teleiosgamos.gr
Ελένη Καστάνη