X

Παίζει και το RSVP τον ρόλο του!

RSVP στα προσκλητήρια γάμου

Στα προσκλητήρια γάμου, στις προσκλήσεις για τη δεξίωση ή στις προσκλήσεις για ένα πάρτυ και μια εκδήλωση γενικότερα, ειδικά αν πρόκειται για οτιδήποτε επίσημο, αναφέρονται στο τέλος 4 γράμματα που ακολουθούνται από τουλάχιστον ένα τηλέφωνο, συχνά από ένα όνομα και μια καταληκτική ημερομηνία. Μπορεί να είναι απλά 4 γράμματα, αλλά έχουν μεγάλη σημασία και παίζουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και ο αποδέκτης μιας πρόσκλησης που τελειώνει με αυτά, πρέπει να τους δώσει την πρέπουσα προσοχή.

Αναφερόμαστε στην συντομογραφία – όρο R.S.V.P που προέρχεται από τα αρχικά της γαλλικής φράσης «Répondez, S’il Vous Plaît». Οι Γάλλοι είναι γνωστοί για τους ευγενικούς τους τρόπους και τη συμβολή τους στο Savoir Vivre παγκοσμίως, οπότε είναι αναμενόμενο να έχει επικρατήσει μια γαλλική έκφραση για να αποτυπώσει, τι άλλο από το Ελληνικό «Παρακαλώ Απαντήστε». Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια, η συντομογραφία Π.Α παίρνει τη θέση της R.S.V.P γιατί γίνεται πιο εύκολα κατανοητή στην χώρα μας.

Ένας καλεσμένος λοιπόν, όταν του ζητούν να απαντήσει για την παρουσία του, οφείλει να ανταποδώσει τουλάχιστον την ευγένεια και συνεπώς την τιμή της πρόσκλησης που του έγινε, απαντώντας αν θα παραστεί στον γάμο, την δεξίωση ή οπουδήποτε αλλού προσκαλείται. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την οργάνωση που απαιτείται από την πλευρά του αποστολέα της πρόσκλησης, καθώς ο απώτερος σκοπός είναι να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων και τα ονόματά τους για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις επόμενες ενέργειές του, όπως είναι το μενού, οι θέσεις των καλεσμένων κλπ.

Στο εξωτερικό το R.S.V.P χρησιμοποιείται κατά κόρον, ακόμη και ως ρήμα! Όταν θέλει κάποιος να πει «απάντησα στην πρόσκληση για τη δεξίωση», δεν χρησιμοποιεί ως ρήμα το «answer», αλλά το «R.S.V.P». Στο εξωτερικό επίσης, σπάνια κάποιος καλεσμένος θα το αγνοήσει και δεν θα απαντήσει στα πρόσωπα που τον προσκαλούν. Μάλιστα, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς επιτάσσουν, ότι εφόσον η πρόσκληση είναι γραπτή, το ίδιο γραπτή πρέπει να είναι και η απάντηση, γι’ αυτό εσωκλείεται συνήθως σε κάθε πρόσκληση μια response card, ώστε να την επιστρέψει ο καλεσμένος με την απάντησή του. Για μεγαλύτερη ευελιξία πλέον, συνηθίζεται να αναγράφεται ένα τηλέφωνο για να απαντήσει ο καλεσμένος τηλεφωνικά.

{loadposition banner_con} Στη χώρα μας τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Αν και στις προσκλήσεις ακολουθούμε την ίδια τακτική και πολλοί οργανωτές γάμων προσφέρουν ως μια από τις υπηρεσίες του τη διαδικασία R.S.V.P, οι καλεσμένοι συνήθως αγνοούν την «ευγενική προτροπή» των ανθρώπων που τους προσκαλούν. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καλεσμένοι απαντούν με δική τους πρωτοβουλία και αυτό κυρίως γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη «εκπαίδευση». Έτσι αναλαμβάνει ο διοργανωτής της εκδήλωσης ή ακόμη και οι άμεσοι αποστολείς να επιβεβαιώσουν τηλεφωνικά την παρουσία των καλεσμένων. Και σε αυτή ακόμη την περίπτωση όμως, στην Ελλάδα, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος!

Είναι τεράστια αγένεια από τους καλεσμένους να μην απαντούν σε μια πρόσκληση! Και ακόμη μεγαλύτερη, όταν αρχικά απαντούν θετικά και δεν ενημερώνουν στο μεσοδιάστημα ότι κάτι συνέβη και δεν θα μπορέσουν τελικά να παραστούν. Δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους που τους τιμούν με την πρόσκλησή τους και αδιαφορία για την προσπάθεια που καταβάλλουν για να οργανωθούν όλα με τον καλύτερο τρόπο.

Ποτέ δεν είναι αργά για ένα τηλεφώνημα, αν ο καθένας σκεφτεί ότι μόνο με αυτή την απλή κίνηση, γλυτώνει τους φίλους του, τους συγγενείς του, τους συνεργάτες του και όποιους τον προσκαλούν σε μια εκδήλωση, από πάρα πολλά προβλήματα οργάνωσης.

Για το www.teleiosgamos.gr

Βιβή Κωτούλα

 

Related Post