X

Οικονομικά για νέα ζευγάρια

Για πολλά νέα ζευγάρια, αν και οι ηλικίες σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι από 25 ως 35, είναι η πρώτη φορά που καλούνται να σηκώσουν τα βάρη ενός σπιτιού καθώς και τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά το γάμο, για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του νέου σας ρόλου, αυτό της /του συζύγου.

 

Για να συνηθίσετε και να περάσετε ομαλά στα νέα δεδομένα, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τη ζωή σας τον πρώτο καιρό, έχοντας ένα όχι απόλυτα κοινό ταμείο. Αυτό βέβαια είναι το βέλτιστο σε μια υγιή σχέση, που δεν υπάρχει ούτε τσιγκουνιά αλλά ούτε και ασυδοσία. Πρέπει να φτάσετε σε αυτή την προσέγγιση συνειδητοποιημένα, όταν πλέον θα είστε έτοιμοι.

 

Πρώτα από όλα επιβάλλεται να κάνετε έναν υπολογισμό των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών σας, των μηνιαίων αναγκών του σπιτιού σας, τα προσωπικά σας έξοδα, τις ετήσιες απαιτήσεις σε χρήματα και άλλες οικονομικές απαιτήσεις όπως οι ασφάλειες αυτοκινήτων και ζωής. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπολογίσετε τα έσοδά σας, ανά άτομο, ανά μήνα, αλλά και σε ετήσια βάση καθώς και συνολικά. Έτσι θα έχετε μια γενική εικόνα της οικονομικής σας κατάστασης και της ρευστότητάς σας ανά μήνα.

 

Βάλτε στόχους!!! Αυτοί είναι απαραίτητοι για να πηγαίνουμε μπροστά και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι από το να μειώσετε τα χρέη σας, να αποπληρώσετε κάποιο δάνειο, ως το να προβείτε στην αγορά ή ανακαίνιση ενός σπιτιού.

 

Καλό είναι να αποφεύγονται υπερβολικά χρέη, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, αλλά επειδή οι ανάγκες είναι πολλές, φροντίστε να περιορίσετε και να μοιράσετε μεταξύ σας αυτά τα οικονομικά βάρη, αλλά και να αναλάβετε να διαχειρίζεστε ισότιμα κομμάτια. Θα σας προτείναμε να κάνετε μια έρευνα για τα χαμηλότερα επιτόκια και την μεταφορά υπολοίπων σε μία κάρτα ή λογαριασμό, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε ευκολότερα την αποπληρωμή τους.

 

Όσο για κάποια από τα έξοδα που είχατε πριν παντρευτείτε όπως μια ασφάλεια ζωής ή κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης από τη δουλειά σας, μπορείτε να τα συμψηφίσετε με του/ της συζύγου, κρατώντας ένα από τα συμβόλαια, αυτό που σας συμφέρει περισσότερο, αφού ενταχθείτε και οι δύο σε αυτό.

 

Σας προτείνουμε να ανοίξετε έναν κοινό λογαριασμό αποταμίευσης, όπου θα καταθέτετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι δύο κάποια ποσά για να είναι διαθέσιμα όποτε τα χρειαστείτε.

 

Τα έξοδα του σπιτιού, θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα ότι είναι πολλά και δεν σταματούν να έρχονται νέα. Λογαριασμοί όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και τα ψώνια του Super Market σας ταλαιπωρούν συνέχεια. Καθορίστε ποιος θα αναλάβει τι, κάθε μήνα και φυσικά θα είναι υπεύθυνος και για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων και όχι μόνο για την χρηματική κάλυψη των εξόδων.

 

Για να είστε δίκαιοι μεταξύ σας, μοιράστε τα έξοδα που θα αναλάβετε ανάλογα με το εισόδημα που έχει ο καθένας. Καθορίστε ποιος θα αναλαμβάνει να τακτοποιεί λογαριασμούς, ανάλογα με τα ωράρια που δουλεύει, την ευελιξία της εργασίας του και αν κοντά του βρίσκονται σημεία πληρωμής, όπως τράπεζες, ταχυδρομείο, ΟΤΕ.

 

Όπως και να αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε τα οικονομικά μέσα στο γάμο σας, φροντίστε να μην καταπιέσετε τις ανάγκες σας, αλλά ούτε και τις ανάγκες του συντρόφου σας. Αν σας αρέσει εκείνο το καφέ τουίντ παντελόνι, αγοράστε το, αλλά μην βάλετε τις φωνές στον σύζυγό σας για το Bluetooth που σας επιδεικνύει περήφανος ότι απέκτησε. Βέβαια, αν βάλατε στο μάτι εκείνο το δερμάτινο παλτό με τον γούνινο γιακά, καλό θα ήταν να σκεφτείτε πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να το αγοράσετε.

 

Όλα μπορείτε να τα απολαύσετε και να τα αποκτήσετε αρκεί να καταλάβετε πότε είναι σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη στιγμή. Μην επιτρέψετε πάντως στα χρήματα να μπουν ανάμεσά σας, και μην τσακωθείτε ποτέ με αφορμή ή αιτία αυτά.
Related Post