Ας δούμε λοιπόν μερικούς ακόμη τρόπους που θα μας βοηθήσουν στην οικιακή οικονομία και θα μειώσουν τα συνήθη έξοδα του σπιτιού.
Συνέχεια από το 1ο μέρος με τίτλο «Οικιακή οικονομία: Όσα μάθαμε από τις γιαγιάδες μας»
Τα υπολείματα από τα κεριά που έχουν σχεδόν καεί, μπορείτε να τα μαζεύετε και όταν έχετε αρκετά να τα λιώνετε, αφού πρώτα αφαιρέσετε τα φυτίλια τους. Τοποθετώντας ένα φυτίλι ή περισσότερα (ανάλογα το μέγεθος) σε ένα τσίγκινο δοχείο ή δοχείο από ανθεκτικό γυαλί και γεμίζοντάς το με το λιωμένο κερί, θα έχετε ακόμη μέρες μπροστά σας για ρομαντική ατμόσφαιρα ή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λύση σε περίπτωση ανάγκης ή διακοπής του ρεύματος.
Από το να αγοράζουμε διαρκώς αρωματικά για το σπίτι, φτιάχνουμε όποτε μπορούμε τα δικά μας με εύκολο και οικολογικό τρόπο, χρησιμοποιώντας σκόνη βανίλιας, μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο, ή καρφάκια γαρύφαλλου ή κανέλα. Υπάρχουν ένα σωρό εύκολες «συνταγές».
Όμοια, χρησιμοποιούμε φυσικούς τρόπους για την καθαριότητα του σπιτιού, προτιμώντας το λεμόνι, το ξύδι, τη μαγειρική σόδα κ.α., αντί για χημικά καθαριστικά. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είναι χίλιες φορές καλύτερη λύση.
Δεν πετάμε σωληνάρια (οδοντόκρεμα, αλοιφές κλπ) πριν να είμαστε σίγουροι ότι έχει καταναλωθεί πλήρως το περιεχόμενό τους. Αν τα πιέσουμε λίγο ακόμη με το ειδικό εργαλείο θα εκμεταλλευτούμε το περιεχόμενο στο έπακρο. Ρωτήστε στο κομμωτήριό σας και θα σας πουν πού θα βρείτε το εργαλείο με το οποίο πιέζουν τα σωληνάρια της βαφής μαλλιών.
Τα καρύδια είναι θρεπτικά και αυτό είναι γνωστό. Αυτό που ίσως δεν είναι το ίδιο γνωστό, είναι πως τα τσόφλια από τα καρύδια είναι τέλειο προσάναμα για το τζάκι. Οικολογική λύση και οικονομικότερη από το να αγοράζουμε προσανάματα ποτισμένα με χημικές ουσίες.
Οι εφημερίδες είναι χρήσιμες για προσάναμα, για να καλύψουμε το πάτωμα ή κάποια αντικείμενα όταν κάνουμε εργασίες, για να τυλίξουμε κάποιο κοφτερό εργαλείο, αλλά και για να καθαρίζουμε τα τζάμια, ώστε να αστράφτουν χωρίς τη χρήση ειδικών καθαριστικών. Για θυμηθείτε τι έκανε η μαμά σας πιο παλιά; Είναι όμως χρήσιμες και για άλλους λόγους που θα αναφέρω στα επόμενα άρθρα αυτής της σειράς για την οικιακή οικονομία.
Τα παλιά βαμβακερά μπλουζάκια και φανελάκια τα κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες και τις χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του σπιτιού. Βέβαια, αν έχουμε συγκεντρώσει πολλά παλιά t-shirts, μπορούμε να τα κόψουμε σε κουρελάκια και να γεμίσουμε με αυτά μαξιλάρια που θα ράψουμε, ώστε να ανανεώσουμε το καθιστικό μας.
Τον χειμώνα μπορούμε να έχουμε πάντα ζεστό νερό για χρήση στην κουζίνα και στο μαγείρεμα, αν δίπλα ή πάνω σε μια εστία θερμότητας (σόμπα, τζάκι κλπ) έχουμε μια τσαγιέρα με νερό ή κάποιο άλλο δοχείο. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο διατηρείται και η απαραίτητη υγρασία στο χώρο. Έχοντας μεγαλώσει σε σπίτι με σόμπες, θυμάμαι πόσο χρήσιμο ήταν το γκιούμι με το νερό που βρισκόταν όλη μέρα πάνω στη σόμπα! Αν πάλι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να θυμάστε ότι είναι πιο εύχρηστο, γρήγορο και οικονομικό να ζεσταίνετε νερό στο βραστήρα, από το να περιμένετε να αρχίσει να βράζει στην κατσαρόλα πριν ρίξετε για παράδειγμα τα μακαρόνια.
Αντικαθιστούμε όλες τις λάμπες με λαμπτήρες οικονομίας και όπου μπορούμε βάζουμε χρονοδιακόπτες, όπως στο φως που αφήνουμε αναμμένο τα βράδια, ώστε να σβήνει μόλις χαράξει και όχι πολύ αργότερα όταν ξυπνήσουμε. Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να μας δώσει τις κατάλληλες λύσεις.
Διορθώνουμε βλάβες σε ηλεκτρικά και υδραυλικά και όπου μπορούμε αντικαθιστούμε, καζανάκια, βρύσες και ντουζιέρες με προϊόντα που εξοικονομούν νερό. Δεν παραλείπουμε να συντηρούμε όλες τις συσκευές μας για να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό με τις λιγότερες απώλειες. Καθαρίζουμε για παράδειγμα το σίδερο ατμού από τα άλατα (με ξύδι είναι ένα φυσικός τρόπος καθαρισμού) και τελειώνουμε πολύ γρηγορότερα και οικονομικότερα το σιδέρωμα των ρούχων.
Όσο πλένουμε τα πιάτα και τα σκεύη (αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων) δεν αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή να τρέχει το νερό άσκοπα, αλλά έχουμε χλιαρό νερό με σαπουνάδα σε ένα μπωλ και βουτάμε εκεί συχνά το σφουγγάρι, ανανεώνοντας το νερό ανάλογα με το πόσα λύπη έχουν τα σκεύη μας, αλλά και το πόσα πιάτα έχουμε να πλύνουμε.
Οι συσκευές πρέπει να κλείνουν από το ON/OFF και όχι μόνο απο το τηλεχειριστήριο. Διαφορετικά, μένουν σε κατάσταση αναμονής και καταναλώνουν ενέργεια. Είναι κρίμα και για το περιβάλλον και για την τσέπη μας, αλλά συνήθως το ξεχνάμε….
Αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα, φροντίζουμε οι ενεργοβόρες συσκευές (θερμοσίφωνας, πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, φούρνος για το φαγητό της επόμενης μέρας κλπ) να λειτουργούν τις ώρες που ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο και σε οικονομικά προγράμματα (χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με κατάλληλα απορρυπαντικά). Ενημερωνόμαστε από τη ΔΕΗ για τις ακριβείς ώρες που ισχύει το χειμώνα και το καλοκαίρι (εξαρτάται από τον τύπο του ρολογιού) το μειωμένο τιμολόγιο και το εκμεταλλευόμαστε.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο λίγα λεπτά νωρίτερα και αφήνουμε το φαγητό σε αυτό, για όσο συνεχίζεται ο βρασμός ή το ψήσιμο. Πάντα πρέπει να μαγειρεύουμε στο μάτι με το κατάλληλο μέγεθος για τον πάτο της κατσαρόλας και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα σκεύη για την κουζίνα μας.
Χειμώνα και καλοκαίρι φροντίζουμε να κρατάμε τη σωστή θερμοκρασία στο σπίτι, ασφαλίζοντας πόρτες και παράθυρα το χειμώνα, χρησιμοποιώντας τέντες το καλοκαίρι κλπ. Έτσι θα μειώσουμε τη χρήση κλιματιστικών, ανεμιστήρων, θερμαντικών σωμάτων κ.α.
Συνεχίζεται… στο 3ο μέρος με τίτλο «Οικιακή οικονομία: Η κουζίνα θέλει καλό καπετάνιο»
Για το Τέλειος Γάμος
Βιβή Κωτούλα