X

Ντολμαδάκια

Μία ακόμη παραδοσιακή, έξυπνη ελληνική συνταγή, κατάλληλη για περιόδους νηστείας και όχι μόνο. Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα μπορούν να αποτελέσουν κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας, αλλά κι έναν εξαιρετικό μεζέ για να συνοδέψει το ουζάκι με την παρέα ή να είναι άλλη μια γευστική νότα στον μπουφέ σας. Φτιάχνονται και με κιμά, αλλά αν η συνταγή θέλουμε να είναι νηστίσιμη, θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ρύζι.

 

Τα ντολμαδάκια μπορούν να γίνουν κάθε εποχή του χρόνου, καθώς αμπελόφυλλα θα βρείτε συσκευασμένα στα super market, αλλά μπορείτε να συντηρήσετε στην κατάψυξη και φρέσκα αμπελόφυλλα από το κλίμα σας ή κάποιου φίλου ή από τη λαϊκή αγορά. Για να μη σας σπάσουν στην κατάψυξη ή όταν τα αποψύξετε, τυλίξτε τα σε ρολό προσεκτικά μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα σε σημείο που δεν θα τα πιέζει κάτι άλλο.

 

 

 

Για τα υλικά θα χρειαστείτε :


350 γραμμ. αμπελόφυλλα
2 κρεμμύδια ξερά
½ κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ κούπα του τσαγιού ρύζι
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι

πιπέρι

 

 

 

Δημιουργείστε :

 

Ξεκινήστε πλένοντας σε άφθονο νερό τα αμπελόφυλλα και βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει. Ρίξτε τα αμπελόφυλλα στο καυτό νερό για να ζεματιστούν για 5 λεπτά και αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα. Βγάζοντάς τα από την κατσαρόλα, τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.

 

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το ρύζι, αφού το πλύνετε σε ένα σουρωτήρι, το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα μίγμα.

 

Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνετε λίγη ποσότητα από το μίγμα και την τοποθετείτε στο κέντρο ενός αμπελόφυλλου. Τυλίγετε το αμπελόφυλλο σε ρολό και κλείνετε τις άκρες του κάτω από τη μια πλευρά που θα ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα αμπελόφυλλα που έχετε και σιγά σιγά γεμίζετε την κατσαρόλα σε στρώσεις.

 

Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και 2 κούπες του τσαγιού ζεστό νερό. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, ελέγχοντας τα υγρά του, κουνώντας απλά την κατσαρόλα και όχι ανακατεύοντας με κάποια κουτάλα. Πρέπει να μείνει λίγο ζωμός για να αυγοκόψετε το φαγητό στη συνέχεια.

 

Αφού κρυώσει λίγο, βγάζετε μια κούπα του τσαγιού από το ζωμό του. Σε ένα μπολ χτυπάτε 1 αυγό, προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού και τέλος σιγά σιγά το ζωμό. Με αυτό περιχύνετε τα ντολμαδάκια και ανακινείτε με προσοχή την κατσαρόλα για να πάει παντού.

 

Είναι έτοιμα για σερβίρισμα, αλλά ως μεζεδάκια είναι πολύ ωραία και αφού κρυώσουν.

Ταιριάζουν πολύ με dressing γιαουρτιού. 

 

Για το www.teleiosgamos.gr

 

Χριστίνα Καραμέρη

Related Post