X

Μυστικά για όνειρα γλυκά (Μέρος Α)

Πώς, πού και πόσο κοιμάστε; Γνωρίζετε ότι ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για τη διατήρηση της υγείας μας;

Ο ύπνος είναι τόσο απαραίτητος για τη ζωή μας, όσο και το οξυγόνο που αναπνέουμε. Ο καλός ή πιο σωστά, ο ποιοτικός ύπνος, δεν μας βοηθάει μόνο να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, αλλά κυρίως μας εξασφαλίζει υγεία.

Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κακή διάθεση, αίσθηση κούρασης αντί για ξεκούραση, πόνους στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα, μουδιάσματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν με τη σειρά τους να θολώσουν την κρίση μας και να μειώσουν τις αντοχές και τα αντανακλαστικά μας, με αποτέλεσμα να γίνουμε επιρρεπείς σε μία πληθώρα ατυχημάτων.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για όνειρα γλυκά, σε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο; Κρύβονται στο πως, το που και το πόσο κοιμόμαστε.

Πως κοιμόμαστε
Θα πρέπει στο χώρο όπου κοιμόμαστε, να εξασφαλίσουμε τις καταλληλότερες συνθήκες. Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να υπάρχει φως αναμμένο, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση και κάνει τον ύπνο μας ανήσυχο. Σε περίπτωση που έχουμε παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς νυχτερινούς λαμπτήρες. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνουμε αναμμένη την τηλεόραση, η οποία θα κάνει και θόρυβο. Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ησυχαστήριο και να εξασφαλίσετε με κάθε τρόπο να υπάρχει ησυχία σε αυτήν.

 

Ως προς τη θερμοκρασία τώρα, αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι 18-19 βαθμοί Κελσίου για τους ενήλικες και 21-22 για τα παιδιά. Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να αερίζεται καθημερινά. Πόρτα και παράθυρα θα πρέπει να μένουν ανοιχτά κάθε πρωί για 40 με 60 λεπτά , χειμώνα καλοκαίρι. Το αερόθερμο είναι απαγορευτικό την ώρα του ύπνου, γιατί ξηραίνει την ατμόσφαιρα, ενώ την κατάλληλη υγρασία μπορούμε να την πετύχουμε, βάζοντας ένα μπολ διακοσμητικό με νερό μέσα στο δωμάτιο. Όσο για το κάπνισμα, εννοείται πως απαγορεύεται μέσα στο χώρο όπου κοιμόμαστε. Επειδή τέλος το υπνοδωμάτιο θα πρέπει προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση, μην το πνίγεται με πολλά έπιπλα, εξασφαλίστε αποθηκευτικούς χώρους, για να τακτοποιείται εύκολα τα πράγματά σας και αποφύγετε την ακαταστασία.

Πόσο κοιμόμαστε
Το κλασικό 8ωρο ύπνου, που σύστηναν κάποτε οι ειδικοί, είναι κάτι πολύ σχετικό στις ημέρες μας. Εκτός του ότι δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ώρες ύπνου (εκτός από τα παιδιά που υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζονται γύρω στις 9 ώρες ύπνου), συχνά δεν έχουμε το χρόνο για να κοιμηθούμε όσο θέλουμε, λόγω των υποχρεώσεών μας, ενώ κάποιοι υποφέρουν από αϋπνίες. Όπως και να είναι τα πράγματα όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι ο λίγος ύπνος σχετίζεται με την εμφάνιση οργανικών προβλημάτων. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται σύμφωνα με έρευνες των επιστημόνων, με την παχυσαρκία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, όπως διαβήτης τύπου 2 και καρδιακά νοσήματα. Προκαλεί ακόμη έλλειψη μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο, που μοιάζουν πολύ με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Κάποιες συμβολές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αϋπνία και όχι μόνο, είναι να πηγαίνουν κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο, να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ λίγο πριν κοιμηθούν, να αποφεύγουν τα λιπαρά φαγητά το βράδυ γιατί δυσκολεύουν την πέψη και τέλος, εάν δεν νυστάζετε να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να ασχοληθείτε με κάτι χαλαρωτικό, έως ότου αισθανθείτε κουρασμένοι και επιστρέψετε στο κρεβάτι σας.

Συνεχίζεται …

Μαρία Παύλου

mpavlou(@)teleiosgamos.gr


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος εδώ και 16 συναπτά έτη. Έχει αρθρογραφήσει  σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας

Related Post