X

Μπριάμ στην κατσαρόλα

Αυτό το ωραίο, καλοκαιρινό φαγητό, ή το αγαπάς ή το μισείς. Δεν έχει μέση κατάσταση. Αν σας αρέσουν πάντως τα λαδερά φαγητά και τα λαχανικά, θα το αγαπήσετε.

Ίσως από τη μαμά σας, εκτός από μπριάμ, να το έχετε ακούσει και ως τουρλού με λαχανικά στην κατσαρόλα. Είναι από τις πιο εύκολες καλοκαιρινές συνταγές και μια καλή ευκαιρία για ένα ζουμερό φαγητάκι τα μεσημέρια μετά το μπάνιο.

Θα χρειαστείτε περίπου 15-20 λεπτά για την προετοιμασία και περίπου 40 λεπτά για το μαγείρεμα. Πάμε όμως να δούμε τα υλικά που θα χρειαστείτε για 4 άτομα.

Υλικά για 4 άτομα για το μπριάμ

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 5-6 κολοκυθάκια
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 +1/2  κουταλάκι του γλυκού άνιθο
  • 1 +1/2 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι

Πώς θα μαγειρέψετε το μπριάμ

Κατ’ αρχήν πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τις μελιτζάνες (σταυρωτά, στα δύο και μετά στα τέσσερα, και στο τέλος στη μέση ή στα τρία, ανάλογα με το μέγεθος κάθε μελιτζάνας). Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι, τοποθετούμε πάνω τους για βάρος ένα πιάτο και τις αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσει η προετοιμασία των άλλων υλικών, ώστε να ξεπικρίσουν.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις πατάτες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και κόβουμε τη μία σε μικρούς κύβους. Την άλλη, μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, την βάζουμε στο multi και πολτοποιούμε.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τον μαϊντανό και στραγγίζουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ανοίγουμε το μάτι στη μέγιστη θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές και ανακατεύουμε 1-2 φορές ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα για να σωταριστούν ελαφρά.

Μπριάμ στο πιάτο. Δεν φαίνεται πεντανόστιμο;

Σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτουμε τις πατάτες, τον άνιθο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε και πάλι, αυτή τη φορά με την ντομάτα. Και αυτή που κόψαμε σε κύβους, αλλά και το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας, αφήνοντας όμως να βγαίνει ο ατμός. Χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη.

Προσοχή όμως. Δεν ανακατεύουμε με την κουτάλα, γιατί θα διαλυθούν τα λαχανικά. Πιάνουμε την κατσαρόλα από τις λαβές και την κουνάμε κυκλικά για να αναδευτεί το φαγητό.

Στα 35 λεπτά ελέγξτε αν το φαγητό σας είναι έτοιμο. Συνήθως χρειάζεται περίπου 40 λεπτά, αλλά εξαρτάται από την κατσαρόλα και την κουζίνα. Θα πρέπει να έχουν μελώσει τα λαχανικά και να έχουν μείνει με το ζουμάκι τους.

Το μπριάμ σερβίρεται και τρώγεται ζεστό και ταιριάζει πολύ με τυρί φέτα. Θα έλεγα ότι η φέτα επιβάλλεται!

Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

Για το www.teleiosgamos.gr
Βιβή Κωτούλα

Related Post