Image

Μοσχάρι Στιφάδο

Αν θέλετε να κάνετε μια ευχάριστη έκπληξη στον σύζυγό σας, ή να περιποιηθείτε δεόντως τους καλεσμένους σας, τότε ένα καταπληκτικό φαγητό είναι το στιφάδο. Επειδή ο λαγός ή το κουνέλι, με τα οποία συνδέουμε το στιφάδο, είναι λιγότερο δημοφιλή στην καθημερινή μας διατροφή, σας προτείνουμε μια παραλλαγή με μοσχάρι, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και κοτόπουλο. Εξαρτάται από τις διατροφικές σας συνήθειες και την όρεξή σας.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι :

8 μερίδες μοσχάρι (περίπου 1,5 κιλό)
6 ντομάτες μέτριες
250 ml χυμό ντομάτας
2 κιλά μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
3 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
100 ml ξίδι
2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
250 ml λάδι
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Δημιουργείστε :

Ξεκινήστε με την προετοιμασία των υλικών και το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Για να μην κλαίτε, γεμίστε μια λεκάνη με νερό, όπου θα τοποθετείτε τα κρεμμυδάκια που θα έχετε καθαρίσει, ενώ θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν έχετε ανοιχτή τη βρύση να τρέχει όσο τα καθαρίζετε. Πλύνετε καλά το κρέας και βάλτε το στην κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να το σκεπάζει και λίγο ακόμη. Μόλις πάρει μια βράση, αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από το βράσιμο. Αν έχετε χύτρα, σας προτείνουμε να αφήσετε για 40 λεπτά περίπου το κρέας για να το βοηθήσετε  στο βράσιμο και μετά να τη χρησιμοποιήσετε σαν κανονική κατσαρόλα. Ετοιμάστε τις ντομάτες, ξεφλουδίζοντάς τες και κόβοντάς τες σε μικρά κομμάτια.

Αφού το κρέας μαλακώσει αρκετά, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον χυμό ντομάτας και αν χρειάζεται λίγο νερό για να σκεπάζει το κρέας. Αφού πάρει άλλη μια βράση, ώστε να χαθεί η μυρωδιά της ντομάτας, τοποθετείτε το κρέας στη μια πλευρά της κατσαρόλας και στην άλλη προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Μετά από 5 λεπτά, ρίχνετε τη δάφνη, την κανέλα, το ξύδι, το κρασί, τη ζάχαρη, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.

Αφήνετε το φαγητό, άλλα 45 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά, προσέχοντας το νερό να μην είναι πολύ, αφού θα βγάλουν υγρά και τα κρεμμυδάκια. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει η σάλτσα του, θα έχει μαλακώσει εντελώς το κρέας και τα κρεμμυδάκια θα έχουν βράσει, χωρίς όμως να διαλυθούν.

Αν κάνετε το στιφάδο με κοτόπουλο, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος μαγειρέματος, καθώς το κοτόπουλο ετοιμάζεται γρηγορότερα, ενώ στην αρχή θα πρέπει να το σοτάρετε στο λάδι ελαφρά. Και στο κοτόπουλο ισχύει ότι πρέπει να προσέχετε πολύ την ποσότητα του νερού και φυσικά την ακεραιότητα των κρεμμυδιών.

Καλή επιτυχία!

Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.