X

Μονόπετρο, λαμπερό, ποθητό και πολύτιμο – Μέρος ΙΙ

Συνέχεια από το πρώτο μέρος …

Το Δαχτυλίδι

Ένα Brilliant τοποθετείται συνήθως σε ένα δαχτυλίδι λευκόχρυσο 18 καρατίων.

Καράτια

Τα καράτια (Karats), όσον αφορά στα μέταλλα προσδιορίζουν την περιεκτικότητα του κοσμήματος σε καθαρό χρυσό.

Λέγοντας 24Κ εννοούμε τον καθαρό χρυσό (περιεκτικότητα 1000/1000).

Αντιστοίχως, τα 18Κ έχουν 18 μέρη καθαρό χρυσό και τα υπόλοιπα 6 (από τα 24) αποτελούνται από άλλα μέταλλα (περιεκτικότητα 750/1000).

Ομοίως στα 14Κ έχουμε 14 μέρη καθαρό χρυσό και τα 10 άλλα μέταλλα (585/1000) κ.ο.κ.

Όσο κατεβάζουμε τα καράτια, το κόσμημα μπορεί να πάρει διάφορες αποχρώσεις και επίσης γίνεται πιο σκληρό (και πιο οικονομικό) για να μπορεί να αντέχει περισσότερο στη φθορά της καθημερινής χρήσης. Αυτό βέβαια μέχρι το σημείο που δεν επιβαρύνει τη λεπτομέρεια της δημιουργίας μας. Ένα χειροποίητο κόσμημα ας πούμε, σε πολλά καράτια δείχνει πολύ πιο φίνο. Έτσι και στο μονόπετρο τα Κ18 είναι μία καλή επιλογή, ώστε όταν καρφώνει τελικά την πέτρα ο αδαμαντοδέτης το αποτέλεσμα να είναι εξίσου όμορφο και ασφαλές.

Λευκόχρυσος ή Πλατίνα ;

Όχι, δεν είναι το ίδιο.

Μπορεί στη χημεία να μας δίδαξαν την «πλατίνα ή λευκόχρυσο (Pt)» ως ένα ευγενές μέταλλο, αλλά στην ορολογία που έχει καθιερωθεί σήμερα τα διακρίνουμε ως εξής :

Η «πλατίνα» είναι ένα μέταλλο πιο σπάνιο, σκληρό, βαρύ και ακριβό από τον χρυσό, συνήθως δουλεύεται με υψηλή περιεκτικότητα (πχ 950/1000) και ως μονόπετρο είναι ανθεκτικό, αλλά πολύ ακριβό μόλις προσθέσουμε και το κόστος του Brilliant.

Ο «λευκόχρυσος» εννοείται ως «χρυσός λευκού χρώματος με επίστρωση πλατίνας», δηλαδή είναι χρυσός, σε διάφορα καράτια, που με τις κατάλληλες προσμείξεις έγινε λευκός. Μόνο που για να πάρει αυτό το αστραφτερό φινίρισμα που γνωρίζουμε, πρέπει τελικά να επιπλατινωθεί.

Σχέδια

Παλαιότερα τα μονόπετρα ήταν πιο βαριά και πιο περίτεχνα πολλές φορές επισκιάζοντας το ίδιο το Brilliant. Σήμερα είναι κυρίως της μόδας σχέδια λιτά, λεπτά, διαχρονικά, με 4 δόντια να κρατάνε την πέτρα, αναδεικνύοντας έτσι περισσότερο τη λάμψη και την ομορφιά του Brilliant.

Ένα άλλο σχέδιο που επίσης ξεχωρίζει είναι η φλόγα, στο οποίο τα δόντια περιστρέφονται μέχρι να φτάσουν στην πέτρα. Όποιο σχέδιο και να επιλέξετε (και υπάρχει μεγάλη ποικιλία με πολλές μικρές διαφορές μεταξύ τους) φροντίστε τόσο να σας αρέσει, όσο και να σας βολεύει. Μην ξεχνάτε ότι θα φοριέται σχεδόν καθημερινά και πολλές φορές πλάι σε μια βέρα ή κάποιο άλλο λεπτό δαχτυλίδι.

Εναλλακτικές Επιλογές

Είναι απαραίτητο να φορέσω μονόπετρο Brilliant ;

Όχι φυσικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαφοροποιηθείτε από την κλασσική εικόνα που έχετε στο μυαλό σας.

Ένας τρόπος είναι με κάποια άλλη πολύτιμη πέτρα, όπως το ζαφείρι (μπλε), το ρουμπίνι (κόκκινο), το σμαράγδι (πράσινο), τον αμέθυστο (μωβ) και άλλες.

Μπορεί η κοπή να μην είναι Brilliant και να προτιμήσετε Princess Cut ή Heart-Shaped.

Ακόμη να μην είναι μονόπετρο, αλλά να συνοδεύεται από πλαϊνές μικρότερες πολύτιμες πέτρες, όπως η ροζέτα, που είναι κυρίως μια οβάλ πέτρα περιστοιχισμένη από μικρότερες στρογγυλές κ.α.

Έχετε μήπως προτίμηση στον κίτρινο ή ροζ/κόκκινο χρυσό; Φυσικά, αρκεί να υπολογίσετε μόνο ότι θα περιορίσουν λίγο τη λάμψη μιας λευκής πέτρας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν συνθετικά διαμάντια και απομιμήσεις διαμαντιών και πολλά από αυτά δύσκολα αναγνωρίζονται. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να είναι σαφές τι αγοράζετε – μεγάλες προσφορές σε αληθινά πολύτιμα αντικείμενα δεν υπάρχουν.

Το διαμάντι είναι … αδάμαστο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και άφθαρτο. Μην το υποβάλετε ποτέ σε ακραία αλλαγή θερμοκρασίας. Ένα δυνατό χτύπημα λόγω της εξαιρετικής σκληρότητάς του μπορεί να του προκαλέσει θραύση.

Τα δαχτυλίδια από λευκόχρυσο κάθε λίγα χρόνια χρειάζονται νέα επίστρωση πλατίνας αν θέλετε το δαχτυλίδι σας να λάμπει σαν καινούριο.

Με λίγο χλιαρό νερό, υγρό πιάτων και μια παλιά οδοντόβουρτσα καθαρίστε το διαμάντι σας ειδικά στο κάτω μέρος, μην ξεχνάτε ότι είναι σαν γυάλινο πρίσμα. Αν το έχετε χρόνια θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Το δαχτυλίδι μπορεί να αλλάξει νούμερο χωρίς να αλλοιωθεί το σχέδιό του. Αν δεν έχετε ήδη κάποιο δείγμα μαζί σας μην ανησυχείτε. Μόλις αποφασιστεί σε ποιο δάχτυλο θα φορεθεί θα έρθει στα σωστά μέτρα αργότερα.

Αν με τη χρήση του μονόπετρου διαπιστώσετε κάποια φθορά στο δέσιμο της πέτρας, απευθυνθείτε εγκαίρως στον κοσμηματοπώλη σας για να το επιδιορθώσει.

Η Τελική Απόφαση

Όλες οι πέτρες διατίθενται με ένα πιστοποιητικό. Οι τιμές έχουν συνήθως θεμιτές αποκλίσεις και με μια έρευνα αγοράς θα το διαπιστώσετε. Μη διστάσετε να δείξετε εμπιστοσύνη στον κοσμηματοπώλη σας αν δεν σας έχει δώσει λόγο για το αντίθετο.

Τα μονόπετρα φοριούνται από γυναίκες, αλλά συνήθως αγοράζονται από άνδρες.

Αν είστε άνδρας, το κείμενο αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να έχετε μία καλύτερη εικόνα για το δαχτυλίδι που θέλετε να προσφέρετε. Παρατηρήστε τις προτιμήσεις της συντρόφου σας πριν βάλετε το προσωπικό σας γούστο. Θα σας βοηθήσει πολύ όταν θα βρεθείτε αντιμέτωπος με μία συλλογή μονόπετρων, που κανονικά θα σας έμοιαζαν όλα ίδια. Δεν είναι.

Αν είστε γυναίκα βοηθήστε δείχνοντας τις προτιμήσεις σας νωρίτερα, αλλά πολύ διακριτικά. Μπορείτε πάντα στο μέλλον να κρατήσετε την πέτρα και να αλλάξετε δέσιμο στο δαχτυλίδι. Μη χαλάσετε την έκπληξη γιατί η στιγμή που θα σας το προσφέρει είναι ιερότερη από το ίδιο το μονόπετρο. Και δεν επαναλαμβάνεται.

Το μονόπετρο για κάποιους είναι επένδυση, στολίδι, must, ή απλή ματαιοδοξία.

Ότι κι αν συμβολίζει, σίγουρα θα αναγνωρίσετε σε αυτό ένα μικρό θησαυρό, μόνο και μόνο γιατί κάποιος δούλεψε για να σας το προσφέρει με όλη του την αγάπη.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γιάννη Τσαλδάρη, συνιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου Τσαλδάρης.

Categories: Αρραβώνας
Related Post