“Yes, I do !” Αν έχετε απαντήσει αυτές τις 3 απλές λεξούλες, ή αν έχετε πει συγκινημένη “Δέχομαι !” στην πρόταση γάμου που μόλις σας έκανε ο αγαπημένος σας, τότε πρέπει, μόλις, να κρατήσατε στο χέρι σας ένα μονόπετρο πολύ όμορφο, λαμπερό και μάλλον αρκετά ακριβό…
Το μονόπετρο είναι ένα δαχτυλίδι λευκόχρυσο με μία πέτρα Brilliant (μπριγιάν).
Μακάρι να ήταν τόσο απλό!
Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος πίσω από καράτια, μέταλλα, κοπές, ποιότητες, εγγυήσεις!
Θέλετε να αφιερώσετε 2 λεπτά να μάθετε λίγα πράγματα για κάτι που θα σας συντροφεύει για μια ζωή;
Η Πέτρα
Διαμάντι
Η «καρδιά» του μονόπετρου βρίσκεται σε μία ελληνική λέξη : Αδάμας. Που σημαίνει αδάμαστος, αυτός που δεν δαμάζεται, δηλαδή … διαμάντι.
Η σκληρότητα αυτού του υλικού ήταν το χαρακτηριστικό, που του έδωσε το όνομά του. Σήμερα είναι συνώνυμο της καθαρότητας, της διαφάνειας, της λαμπρότητας, ενώ όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται είναι … άνθρακας που έμεινε χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια στη γη και σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση και θερμοκρασία.
Τα πετράδια πάντα συγκινούσαν τις γυναίκες και τους βασιλείς. Μόλις στα μέσα της περασμένης χιλιετίας όμως, έγινε δυνατό το ορυκτό αυτό να δαμαστεί και να γίνει κόσμημα. Έκτοτε χρησιμοποιείται συχνά, αλλά η πραγματική βασιλεία του ξεκίνησε όταν στις αρχές του 20ου αιώνα ένας γεμολόγος πρότεινε την κοπή Brilliant (δηλαδή : λαμπρός). Με την επιτυχημένη διαφημιστική φράση «Diamonds are forever» το μονόπετρο βρέθηκε στον παράμεσο των περισσότερων γυναικών που είπαν : «Δέχομαι!»
Διαμάντι ή Brilliant ?
Διαμάντι σε κοπή Brilliant. Αυτό εννοούμε όταν για συντομία λέμε Brilliant. Η πρώτη ύλη, το διαμάντι, κόβεται (παλιά με το χέρι, τώρα και με laser) σε ένα σχήμα σαν πρίσμα που αποτελείται από 58 έδρες (επιφάνειες) ώστε να μπορεί να διαθλά το φως με τέτοιο τρόπο που να γίνεται πραγματικά λαμπερό, δηλαδή Brilliant. Αυτή η κοπή φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες πέτρες, ορυκτές και συνθετικές. Επίσης υπάρχουν και άλλες κοπές που μπορούν να εφαρμοσθούν, όπως το καρέ ή princess (τετράγωνο), μπαγέτα ή baquette (ορθογώνιο), σχήμα καρδιάς, οβάλ, δάκρυ κ.α.
Τα Χαρακτηριστικά ενός Brilliant
Στα χαρακτηριστικά βρίσκεται και η ουσία της επιλογής του μονόπετρου!
Ένα Brilliant αξιολογείται (και προφανώς κοστολογείται) βάσει τεσσάρων χαρακτηριστικών, τα 4C’s : δηλαδή Carat, Clarity, Color & Cut.
Carat – Βάρος
Το καράτι (στις πέτρες) είναι μονάδα μέτρησης βάρους και αντιστοιχεί στο 1/5 του γραμμαρίου. Μία πέτρα π.χ. 40 εκατοστών του καρατιού (0,40 ct) ζυγίζει 0,08 γραμμάρια. Όταν λοιπόν συγκρίνουμε μια πέτρα ενός καρατίου με μια πέτρα μισού καρατίου, το βάρος είναι διπλάσιο (και όχι απαραιτήτως η διάμετρος).
Clarity – Καθαρότητα
Η καθαρότητα διακρίνεται με έναν μεγεθυντικό φακό και αποφασίζεται από το πόσο μεγάλα ή εμφανή είναι τα ψεγάδια της πέτρας (έγκλειστα) δίνοντας μερικές από τις εξής ονομασίες : FL, IF, VVS, VS, SI, I, κλπ.
Μία πέτρα π.χ. VVS2 (“Very Very Small Inclusions 2” ή “Very Very Slightly Included 2”) σημαίνει ότι έχει πολύ-πολύ-μικρά-έγκλειστα και είναι χειρότερη από μία VVS1 και καλύτερη από μία VS1.
Color – Χρώμα
Η πιο διαδεδομένη κατηγοριοποίηση είναι μέσω των λατινικών γραμμάτων : D, E, F, G, H, I, J, κλπ, όπου από εντελώς άχρωμο καταλήγει σε κίτρινο/καφέ. Όσο πιο λευκό γενικά είναι το Brilliant τόσο πιο ακριβό είναι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά ακριβά και σπάνια διαμάντια άλλων χρωμάτων.
Cut – Κοπή
Έχει σχέση με την ποιότητα της κοπής, την ακρίβεια, τη συμμετρία, το φινίρισμα, παράμετροι που συμβάλλουν καθοριστικά στην τελική αποτίμηση της πέτρας. Αν π.χ. μία πέτρα φαίνεται μεγάλη ενώ τα καράτια (βάρος) δεν αντιστοιχούν σε άλλη ανάλογης διαμέτρου, είναι γιατί αποκλίνει από το ιδανικό κωνικό σχήμα του Brilliant προκειμένου να κερδίσει σε μέγεθος, χάνοντας όμως από λάμψη (φλόγα) του φωτός που βλέπουμε στην πέτρα.
Πιστοποιητικά
Ποιος αποφασίζει τελικά για την ποιότητα μιας πέτρας ;
Θα έχετε ακούσει συχνά για την εκτίμηση ενός Brilliant. Είναι αυτό ακριβώς, μία εκτίμηση. Από διεθνώς αναγνωρισμένα γεμολογικά ινστιτούτα, μέχρι ανεξάρτητους Έλληνες γεμολόγους, δίνεται μία πιστοποίηση για την πέτρα που αγοράζετε, περιγράφοντας από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά της (όπως ακριβείς μαθηματικές μετρήσεις των αναλογιών της) με βάση την εμπειρία και την επιστημονική κατάρτιση εκείνου που την εξέδωσε.
Όσο πιο ακριβής/αυστηρή είναι η πιστοποίηση μιας μεγάλης/καλής πέτρας, τόσο πιο ακριβή η αγορά της. Όσο πιο μικρή/μέτρια είναι με ένα απλό/περιεκτικό πιστοποιητικό, τόσο πιο οικονομική.
Η πιστοποίηση κοστίζει ανάλογα με το μέγεθος και την αξία της πέτρας.
Από την «De Beers» που σχεδόν μονοπωλιακά ελέγχει την εξόρυξη των διαμαντιών, την Αμβέρσα που κόβει τα περισσότερα Brilliants στον κόσμο, μέχρι το κοσμηματοπωλείο της γειτονιάς σας είναι μακρύς ο δρόμος. Πέτρες χαράσσονται με ένα μικροσκοπικό barcode στο πλάι της πέτρας, διαθέτουν το πιο ακριβές και πλήρες πιστοποιητικό, έρχονται σφραγισμένες στα χέρια σας.
Τι προτιμάτε; Όλα εξαρτώνται τελικά από εσάς.
Συμπέρασμα
Μέχρι που θέλετε να φτάσετε για να αγοράσετε ένα διαμάντι;
Ο κανόνας είναι απλός και παλιός. Η σχέση ποιότητας – ποσότητας. Ό, τι πληρώσετε σε ποιότητα θα το χάσετε σε ποσότητα, και το αντίστροφο.
Το ίδιο γίνεται και στα χαρακτηριστικά της πέτρας. Πρακτικά, όσο μικρότερη είναι, τόσο περισσότερο χάνονται οι έννοιες των υπολοίπων χαρακτηριστικών (κοπή, καθαρότητα, χρώμα). Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο σαφείς γίνονται οι διακρίσεις.
Είτε βλέπετε το Brilliant ως μία επένδυση (και είναι!), είτε ως ένα δεδομένο κόσμημα που απλά πρέπει κάποτε να αποκτήσετε/προσφέρετε, μπορείτε να ορίσετε μόνο δύο παράγοντες από τους παρακάτω αφήνοντας τον τρίτο ελεύθερο : τιμή – χαρακτηριστικά – πιστοποίηση.
Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Τσαλδάρη, συνιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου Τσαλδάρης.