λεφτά μετά το γάμο

Μιλώντας για λεφτά

Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα εμφανιστούν στο προσκήνιο, εάν δεν έχει έλθει ήδη, αμέσως μετά τον γάμο. Τα περισσότερα μελλόνυμφα ζευγάρια βέβαια, από την στιγμή που βάζουν τις βάσεις για την κοινή ζωή, αποφασίζουν από κοινού ή αναλαμβάνει ο ένας να κάνει τον ταμία, ώστε να μπορεί να οργανώνει τα οικονομικά ζητήματα.

Μέσα από μερικές προτάσεις θα σας δώσουμε μικρές ιδέες για το πως αυτό μπορεί να δουλέψει καλύτερα.

Βάλτε συγκεκριμένους στόχους

Συνεργαστείτε για να ορίσετε κάποια συγκεκριμένους  οικονομικούς στόχους για τον πρώτο γάμο ως ζευγάρι. Φτιάξτε μια λίστα και κάνετε έναν προϋπολογισμό. Τοποθετήστε σε μια άκρη και μετά από ορισμένο διάστημα ρίξτε της μια ματιά. Έχετε παρεκκλίνει της πορείας σας? Τα γραπτά όμως μένουν.

Αποταμιεύστε για αύριο

Οι νεόνυμφοι πέφτουν τις περισσότερες φορές θύματα των δόσεων. Κάποια ηλεκτρική συσκευή, ένα έπιπλο ή μια κρεβατοκάμαρα, πιθανόν να σας βάλει σε αυτή την διαδικασία. Προσπαθήστε να μην μπείτε σε αυτήν την διαδικασία! Είναι περισσότερο εύκολο να αποταμιεύσετε χρήματα και να αποκτήσετε έπειτα αυτό που επιθυμείτε, παρά να το αγοράσετε με δόσεις.

Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε οικονομίες, τόσο το καλύτερο. Παρ’όλο τις οικονομικές δυσχέρειες που μπορεί ένας γάμος να φέρει είναι καλό να βάλετε έναν προγραμματισμό και να αποταμιεύετε έστω και 100 ευρώ τον μήνα. Θα εκπλαγείτε εάν υπολογίσετε και δείτε πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το ποσό που θα αποταμιευτεί σε 25 χρόνια. Το χρονικό όριο αυτό φανταστείτε ότι είναι το σύνηθες που όλες οι τράπεζες προορίζουν για δάνεια κατοικίας.

Αυτόματη κατάθεση

Εάν δε είστε πολύ καλοί στο να αποταμιεύετε χρήματα, εφόσον τα έχετε πάρει στο χέρι από την μισθοδοσία σας, μην τα παραλαμβάνετε. Ζητήστε από την υπηρεσία ή την επιχείρηση που εργάζεστε να σας καταβάλει τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Με βάση αυτόν τον λογαριασμό εσείς ενημερώστε την τράπεζα να αποστέλλει σε τακτική ημερομηνία ένα ποσό αποταμίευσης που εσείς μπορείτε να αποθηκεύετε, ώστε να το κάνει αυτόματα. Έτσι δεν θα σπαταλάτε όλα τα χρήματα και δεν θα χάνετε κανένα μήνα αποταμίευσης.

Προσοχή με τις πιστωτικές κάρτες

Εδώ είναι το μεγάλο μυστικό, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα. Κανένα άτομο δεν υπολογίζει ότι κάθε αγορά που κάνει με πιστωτική κάρτα, θα πρέπει να αντιστοιχεί με ένα ποσό που ήδη διαθέτει. Η πιστωτική κάρτα απλά θα πρέπει να σας βοηθά στις συναλλαγές και όχι να είναι το μέσο που θα σας οδηγήσει στην χρεοκοπία. Όταν αγοράζετε με κάρτα  κάτι που το έχετε στο πρόγραμμα σημαίνει αυτόματα ότι το ρευστό αυτό ποσό θα πρέπει να κατατεθεί στην τράπεζα. Επίσης να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις χρεώσεις που γίνονται στις αγορές μέσο καρτών. Προτιμάτε επίσης όποιες επιχειρήσεις έχουν άτοκες δόσεις. Μην συνεχίζετε να αγοράσετε πράγματα πριν μηδενίσετε το οφειλόμενο ποσό τουλάχιστον μια φορά στους 6 μήνες.

Λογαριασμοί επόμενου μήνα

Πληρώστε όλους τους λογαριασμούς στις αρχές του μήνα και καλύψτε όλες τις υποχρεώσεις χωρίς να λήξουν. Έτσι πολύ νωρίς μπορείτε να έχετε εικόνα για τα χρήματα που σας απομένουν και θα γνωρίζεται ποσά έχετε για να περάσετε τις υπόλοιπες ημέρες.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.