X

Μελιτζανοκεφτέδες

Άλλος ένας εκπληκτικός ελληνικός μεζές, κατάλληλος να συνοδέψει το κρασί, τη μπύρα ή το ούζο σας όσο το αρνάκι σας θα ετοιμάζεται το Πάσχα, αλλά και για να τον απολαύσετε οποιαδήποτε μέρα του χρόνου με την παρέα σας.

Είναι μια σχετικά εύκολη συνταγή με αγνά και θρεπτικά υλικά, με μόνο «επιλήψιμο» για την υγιεινή διατροφή το τηγάνισμα, που προτείνουμε να γίνει με αγνό ελαιόλαδο.

Δοκιμάστε τη με την πρώτη ευκαιρία και είμαστε σίγουροι ότι θα την αγαπήσετε και θα ανακαλύψετε πολλές παραλλαγές της.

Για τα υλικά θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 250 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 2 φέτες ξερό ψωμί χωρίς την κόρα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
  • Λίγο αλεύρι
  • Λίγη ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Δημιουργήστε

Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τις μελιτζάνες. Κόψτε τες σε κομμάτια και βάλτε τες σε μια μεγάλη λεκάνη, που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας, με νερό για να ξεπικρίσουν. Αφήστε τες εκεί για μισή ώρα τουλάχιστον.

Στη συνέχεια στραγγίξτε τες καλά με τα χέρια σας και βάλτε τες να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε αρκετές ώρες (ίσως και όλη τη νύχτα)  να στραγγίξουν καλά.

Εν τω μεταξύ προετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Το ξερό ψωμί, αφού αφαιρέσετε την κόρα, περάστε το από το μπλέντερ για να το τρίψετε, χωρίς να το έχετε βρέξει. Τα κρεμμύδια τρίψτε τα στον τρίφτη ή περάστε τα και αυτά από το μπλέντερ, αλλά οπωσδήποτε στραγγίξτε τα καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Τρίψτε και τη γραβιέρα.

Αφού περάσουν τουλάχιστον 6 ώρες που στραγγίζουν οι μελιτζάνες, θα πρέπει να τις πολτοποιήσετε και αυτές στο μπλέντερ. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά, το τριμμένο ψωμί, λίγη ρίγανη, τα αυγά, τα κρεμμύδια, τη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε.

Στο μίγμα προσθέτετε σιγά – σιγά ελάχιστο αλεύρι αν χρειάζεται για να γίνει σφιχτό και ζυμώνετε καλά. Στη συνέχεια πλάθετε με το γνωστό τρόπο κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρονται ζεστοί και συνοδεύουν άριστα το κρασί της παρέας.

Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

Related Post