Η σαμπάνια έχει την μοναδικότητα του εορταστικού κρασιού. Συμμετέχει σε όλες τις ευχάριστες στιγμές, την ημέρα του γάμου και στιγμές που σημαδεύουν το βίο της οικογενειακής ζωής. Τι γνωρίζετε όμως γι’ αυτή; Μάλλον μόνο να την πίνετε.
Εμείς λοιπόν θέλουμε να σας την γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από αυτό το άρθρο και άλλα που θα ακολουθήσουν.
Η σαμπάνια λοιπόν παρασκευάζεται μόνο στην Καμπανία της Γαλλίας από τον φημισμένο καμπανίτη οίνο. Οι ποικιλίες Pinot Noir ( 75%) και Chardonnay (25%) συνθέτουν αυτό το υπέροχο γευστικά κρασί.
Σαμπάνια είναι μόνο μία και είναι αυτή που φτιάχνεται στην Καμπανία, όλα τα άλλα παρεμφερή κρασιά, είναι απλά αφρώδη. Η
ιδιαιτερότητα αυτού του κρασιού οφείλεται στην διπλή ζύμωση που υφίσταται. Μία (ημιτελή) στην δεξαμενή και μία στην φιάλη (ολοκλήρωση της ζύμωσης). Με την έννοια ζύμωση εννοούμε την μετατροπή των σακχάρων του κρασιού σε αλκοόλη.
Η σαμπάνια σερβίρεται στους 6-7 βαθμούς Κελσίου και σε ποτήρι ψηλό κλειστό με την ονομασία flute.
Στο ποτήρι αυτό αναδεικνύονται οι φυσαλίδες, που επίσης είναι ειδοποιός διαφορά της σαμπάνιας σε σχέση με τα λοιπά αφρώδη κρασιά, που συνεχίζουν μετά το άνοιγμα να αναδύονται από κάτω προς τα επάνω στο μέσο του κρασιού σαν μικρό κομπολογάκι.
Οι σαμπάνιες διακρίνονται σε BRUT, SEC και DOUX με βάσει την αντιστοιχία του ποσοστού των σακχάρων της πρώτης ζύμωσης και αντίστοιχα είναι 6, 15, και 50 γραμμάρια ανά λίτρο.
Τώρα που γνωρίζετε, είστε και σε θέση να κάνετε τη σωστή επιλογή!
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο που μοιράστηκε μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις του.