Ο γάμος είναι ένα γεγονός το οποίο, από τη στιγμή που οι μελλόνυμφοι ανακοινώσουν την απόφασή τους να παντρευτούν, αλλάζει τα πάντα. Η σκέψη γύρω από έναν επικείμενο γάμο περνά σαν οδοστρωτήρας από το μυαλό όλων στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ζευγαριού. Στην προσπάθεια τους να συμμετέχουν στην χαρά σας και να «βοηθήσουν» εσάς, ώστε όλα να γίνουν υπέροχα, το παρακάνουν. Ξεχνούν ορισμένες φορές την έννοια της διακριτικότητας και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή εσάς. Εμπλέκονται σε περισσότερα θέματα και θέλουν να έχουν γνώμη για αυτά, παρόλο που δεν τους αφορούν. Έτσι, προκύπτουν λεπτά ζητήματα γάμου και υπάρχουν φορές που καθυστερούν κάποιες εργασίες ή δημιουργούν αρνητική διάθεση απέναντι στο ζευγάρι. Αυτό συμβαίνει άθελά τους, αλλά συμβαίνει και πρέπει το ζευγάρι να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις.
Λεπτά ζητήματα γάμου που προκύπτουν με όσους συμμετέχουν στην οργάνωσή του
Πώς θα σας φαινόταν εάν η οικογένεια του μέλλοντα συζύγου σας, σας εκνεύριζε τρομερά; Τι θα γινόταν εάν από την αναγγελία του γάμου, άρχιζαν να σας βομβαρδίζουν με απαιτήσεις; Από το πού να κάνετε τον γάμο, μέχρι πού θα μείνετε μετά. Πώς θα νιώθατε αν οι γονείς σας επέμεναν να καλέσετε τα δεύτερα ξαδέρφια τους μαζί με τα παιδιά τους στη δεξίωση;
Σίγουρα θα σας εκνεύριζαν τόσο που θα λεγάτε ότι θα προτιμούσατε την αναβολή του γάμου! Και θα σας στενοχωρούσαν. Και θα σας απογοήτευαν. Όμως, υπάρχουν τρόποι για να περάσετε τέτοιου είδους σκοπέλους.
Πώς να αντιμετωπίζετε τα λεπτά ζητήματα γάμου
Καλώς ή κακώς, η οικογένεια του ανθρώπου που παντρεύεστε, ανήκει μέσα στο “πακέτο”. Επίσης δεν είναι καλό να τα «σπάσετε» με τα μέλη που μπαίνουν στην νέα οικογένεια σας. Η διπλωματία είναι η απάντηση στο πρόβλημα σας. Δείτε ποιοι είναι αυτοί που σας δημιουργούν το πρόβλημα. Αξίζει τον κόπο να τους πολεμάτε ή πρέπει να βρείτε τρόπους για να διαπραγματευτείτε; Εάν δεν θέλετε να κλείσετε τους διαύλους επικοινωνίας τελείως, τότε διαλέξτε το δρόμο της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης.
Για τα πιο ασήμαντα αιτήματα, μια ευγενική και αληθινή απάντηση είναι το καλύτερο. Όταν η λίστα καλεσμένων γίνεται το μήλο της έριδος, αρνηθείτε απλά και ευγενικά εκεί που πρέπει. «Συγνώμη, αλλά ξέρετε, με τα έξοδα που έχει ένας γάμος είναι αδύνατον να καλέσεις όλους όσους θα ήθελες πραγματικά! Λυπούμαστε, αλλά δεν γίνεται να προσθέσουμε την οικογένεια Παπαδόπουλου στη λίστα καλεσμένων».
Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά τι άλλο πραγματικά μπορείτε να πείτε; Θυμηθείτε ότι το να τσακωθείτε δεν υπάρχει ως επιλογή, επομένως διπλωματία και διαπραγμάτευση.
Εάν βέβαια έρθει η ώρα να αντιμετωπίσετε έναν μεγάλο «εχθρό», ζητήστε από το ταίρι σας την βοήθεια του. Άλλωστε, γνωρίζει καλύτερα τους συγγενείς του/της και τι να πει στον καθέναν. Απλά, να θυμάστε ότι μεταξύ σας είστε στην ίδια πλευρά, συνοδοιπόροι. Επομένως, πρέπει να εξηγήσετε την κατάσταση με ήρεμο και ευγενικό τρόπο. Για παράδειγμα πείτε “χρειάζομαι τη βοήθειά σου με την αδερφή σου, γιατί επιμένει για…. ” και όχι “Πες κάτι στην αδερφή σου για …., γιατί είμαι έτοιμη να τη βρίσω αν συνεχίσει να επιμένει”.
Τι να κάνετε με κοντινούς συγγενείς που δεν έχετε θερμές σχέσεις
Τι θα κάνατε εάν με την αδερφή του πατέρα σας δεν είχατε ποτέ πολύ καλές σχέσεις; Θα ήσασταν υποχρεωμένοι να την καλέσετε στο γάμο;
Αυτού του είδους τα οικογενειακά ζητήματα είναι και τα δυσκολότερα. Η ουσία είναι όμως η εξής: Εάν προσκαλώντας τη πρόκειται να σας δημιουργήσει προβλήματα ή κακή διάθεση στην ημέρα του γάμου σας, τότε να το αποφύγετε. Χωρίς δεύτερη σκέψη.
Από την άλλη πλευρά, αν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα η μη πρόσκλησή της στον γάμο, τότε προτιμήστε να την προσκαλέσετε. Κρατήστε στο μυαλό σας, ότι επειδή την καλείτε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παραβρεθεί κιόλας. Εσείς, όμως, θα είστε από την πλευρά σας τυπικοί. Αν και δεν θα πρέπει να το βλέπετε σαν υποχρέωση, πρέπει να το σκεφτείτε και από αυτή την πλευρά.
Για ένα λεπτό ζήτημα που σχετίζεται με κοντινούς συγγενείς, καλό είναι να μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σας και με τους γονείς σας. Μάθετε τι σκέφτονται και οι ίδιοι και πώς βλέπουν την κατάσταση. Τελικά, όμως, μόνο εσείς θα πρέπει να δώσετε την τελική απάντηση.
Ένα από τα λεπτά ζητήματα γάμου είναι αν θα υπολογίσετε και συνοδό στα προσκλητήρια που απευθύνονται σε ένα άτομο
Αν έχετε αρκετά προσκλητήρια που προορίζονται για ένα άτομο το καθένα, τότε δεν είναι μικρή υπόθεση αν αυτά τα άτομα εμφανιστούν με συνοδό στον γάμο σας. Ειδικά αν κινήστε στο πλαίσιο ενός αρκετά “σφιχτού” προϋπολογισμού για τη δεξίωση γάμου, θα πρέπει να προνοήσετε για αυτό το ζήτημα.
Θα συμπεριλάβετε στην πρόσκληση και 2ο άτομο που θα μπορούσε να συνοδεύσει τον/την καλεσμένο/η σας ή όχι; Μήπως θα το κάνετε άτυπα και μόνο σε ορισμένους επιλεκτικά; Αυτός ο προβληματισμός έχει πολύ μακρά παράδοση.
Είναι πολύ όμορφο να δίνετε το περιθώριο σε έναν καλεσμένο να φέρει κάποιο άτομο επιπλέον ως συνοδό του. Μπορεί να είναι ένας συνάδελφός σας με τη σχέση του, για παράδειγμα. Αν, όμως, το οικονομικό μέρος είναι αυτό που σας φρενάρει, τότε, καλύτερα να εξετάσετε αυτό το θέμα κατά περίπτωση.
Έτσι, λοιπόν, αν έχετε ανύπαντρους καλεσμένους με μακροχρόνιες σχέσεις θα πρέπει να τους θεωρήσετε ως ζευγάρια. Ακόμα και αν δεν έχουν δεσμευτεί επίσημα. Στις προσκλήσεις αυτές, μπορείτε να αναφέρετε ότι αφορούν 2 άτομα. Όλες οι άλλες περιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως ατομικά προσκλητήρια, εκτός αν θελήσετε άτυπα να κάνετε κάποια εξαίρεση, προσκαλώντας προφορικά και το 2ο άτομο.
Οι θέσεις των καλεσμένων στη δεξίωση είναι γρίφος πολλές φορές και πρέπει να προσέξετε τη διάταξη τους. Τοποθετήστε τους “αδέσμευτους” καλεσμένους μαζί για αναπτύξουν διάλογο και να γίνουν μια παρέα. Αν είναι περισσότεροι, μοιράστε τους σε τραπέζια με άτομα της ίδιας ηλικίας ή με παρόμοια ενδιαφέροντα. Αποφύγετε να τους “εγκλωβίσετε” μαζί με ερωτευμένα ζευγαράκια, διότι δεν θα είναι το καλύτερό τους. Φτιάξτε ωραίες συνθέσεις ανθρώπων για τα τραπέζια της δεξίωσής σας και ποιος ξέρει, μπορεί στον γάμο σας κάποιος/α να βρει το ταίρι του!
Photo by Brooke Cagle on Unsplash