Συμβουλές για λαμπερό και όμορφο χαμόγελο

Λαμπερό χαμόγελο από ειδικούς

Τι θα πρέπει να κάνετε εάν η οδοντοστοιχία σας δεν είναι στα καλύτερα της και χρειάζεται επισκευή; Εάν το κάπνισμα έχει «κιτρινίσει» τα δοντάκια σας, τι προλαβαίνετε να κάνετε έως την ημέρα του γάμου σας;

Ο Τέλειος Γάμος φιλοξενεί μια αποκλειστική συνέντευξη, που μας παραχώρησε η Χειρούργος Οδοντίατρος, Γκίζα Ελένη και σας λύνει κάθε απορία, ώστε να έχετε ένα αστραφτερό χαμόγελο την μεγάλη ημέρα!

Ερώτηση 1 :   

Έχω άσχημη οδοντοστοιχία και σε λίγο χρονικό διάστημα παντρεύομαι! Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση 1 :

Κατά αρχήν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Σίγουρα ένας γάμος είναι αφορμή για πολλά νέα δεδομένα που έρχονται. Γιατί λοιπόν να μην είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να κάνουμε το χαμόγελό μας κάτι για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι;

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως υπάρχει μια κοινωνική τάση που αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, με στόχο την όσο το δυνατόν νεότερη και ελκυστικότερη εμφάνιση. Σε κάθε κοινωνικό επίπεδο βλέπουμε άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να κρατήσουν ή να προβάλουν την νεότητά τους με την κατάλληλη διατροφή, την ένδυση, την διατήρηση της σωστής φόρμας, τις επεμβάσεις Αισθητικής Χειρουργικής. Aραγε δεν είναι θαυμάσιο που η Επανορθωτική Οδοντιατρική ακολουθώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις μπορεί να ικανοποιήσει αυτήν την κοινωνική τάση με τα νέα υλικά και τις τεχνικές που έχει στην διάθεσή της; Ο οδοντίατρος που θα επιλέξετε για αυτήν την σημαντική στιγμή, θα πρέπει να διαθέσει αρκετό χρόνο για να αξιολογήσει σωστά, να εκτιμήσει τις πραγματικές και τις υποκειμενικές σας ανάγκες έτσι ώστε να προταθεί το καλύτερο για την περίπτωση σας. Μπορείτε να ζητήσετε οπτικό υλικό με τις δυνατότητες που υπάρχουν για βελτίωση του χαμόγελου, είτε μιλάμε για απλή λεύκανση, είτε για lifting- bonding δοντιών. Σίγουρα είναι πολλά αυτά που προλαβαίνουμε να διορθώσουμε αρκεί να μην αφήσετε κάτι τόσο σημαντικό την τελευταία στιγμή. Μην ξεχνάτε ότι και ο μέλλοντας σύζυγός σας ίσως χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συνηθίσει την ευχάριστη μεν αλλά παρόλα αυτά αλλαγή σας. Ο οδοντίατρος πρέπει να μπορεί να σας εξασφαλίσει το κατάλληλο επίπεδο υποδοχής και φροντίδας και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όποιους προβληματισμούς ή αναστολές. Σίγουρα είναι μια υπέροχη εποχή για σας . Οραματιστείτε το αποτέλεσμα και προχωρήστε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το υλοποιήσετε.

Ερώτηση 2 : 

Πιο είναι το ιδανικό χρονικό σημείο για να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα αισθητικής αποκατάστασης των δοντιών μου;

Απάντηση 2:

Σίγουρα οι προϋποθέσεις για έναν ξεχωριστό γάμο είναι πολλές και ευτυχώς υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που λύνουν τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής, ωστόσο δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα “θαύματα” μετά την τελευταία πρόβα του νυφικού και μια μέρα πριν την τελετή όταν άλλες εκκρεμότητες θα ζητούν λύσεις από σας.Όσο νωρίτερα επενδύσει κανείς στην υγιεινή του στόματος του τόσο νωρίτερα θα εισπράξει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αν όμως αυτό δεν έχει συμβεί τότε ένα διάστημα ενός μηνός πριν την τελετή είναι αρκετό για να αξιολογηθεί η υγεία των δοντιών. Αν τα δόντια βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν σφραγίσματα ή κακότεχνες προσθετικές εργασίες (θήκες ή γέφυρες) που να χρειάζονται αλλαγή, τόσο το καλύτερο. Αν η οδοντοστοιχία είναι σωστή τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην διαδικασία της λεύκανσης αφού προηγηθεί ένα προληπτικό πρόγραμμα, ένας πολύ καλός καθαρισμός για να απομακρυνθεί η πλάκα και οι εξωτερικές κηλίδες από τα δόντια έτσι ώστε ο λευκαντικός παράγοντας που θα εφαρμοστεί να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ερώτηση 3:

Το κληρονομικό ιστορικό, παίζει ρόλο, στην διαχρονική κατάσταση των δοντιών μου;

Απάντηση 3 :

Όχι σημαντικό. Μόνο όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα, και την θέση των δοντιών όπως και το μέγεθος της γνάθου. Αν κληρονομήσουμε από τον ένα γονιό τα μεγάλα του δόντια και από τον άλλο γονιό τη μικρή του γνάθο τότε θα αντιμετωπίσουμε έντονο πρόβλημα στρεβλοφυίας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με Ορθοδοντική Θεραπεία όπως είναι τα σιδεράκια.  Αντιθέτως, αν έχουμε κληρονομήσει μικρά δόντια από τον έναν και μεγάλη γνάθο από τον άλλον τότε θα έχουμε αραιά δόντια. Σίγουρα όμως αυτό που “κληρονομούμε” από τους γονείς μας είναι οι καλές ή οι κακές συνήθειες διατροφής, οι συνήθειες στοματικής υγιεινής και η λήψη φθορίου που καθορίζουν την υγεία των δοντιών μας.

Ερώτηση 4:

Είναι τελικά “μόδα” το χαμόγελο τύπου “Hollywood” ; Εσείς το προτείνετε ;

Ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα ;

Απάντηση 4 :

Ποιος δεν λαχταράει να αποκτήσει το λαμπερό χαμόγελο των σταρ του Hollywood;

Σίγουρα ένα ωραίο χαμόγελο δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις όμως η σπουδαιότητα των δοντιών σε μια γοητευτική εμφάνιση έχει αναγνωρισθεί και επιδιωχθεί εδώ και πολλούς αιώνες. Οι Ίνκας τοποθετούσαν διακοσμητικά στα δόντια τους και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν παράγωγα της ουρίας ως λευκαντικό παράγοντα! Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν στην διάθεσή μας ασφαλείς και αποτελεσματικές μέθοδοι για την βελτίωση του χαμόγελου. Το κοσμητικό κομμάτι της οδοντιατρικής απαιτεί όμως από τον οδοντίατρο να έχει την δική του Αισθητική Αντίληψη για να μπορεί να αποδώσει σωστά αυτό που έχει ανάγκη ο ασθενής και όσο περίεργο και αν ακούγεται η δουλειά του οδοντιάτρου είναι “χειροποίητη” και άρα μοναδική εφόσον το κάθε δόντι δουλεύεται ξεχωριστά σαν γλυπτό. Aρα όσο σημαντική είναι η επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση του Οδοντιάτρου που θα απευθυνθείτε, τόσο σημαντικό είναι να έχει το Αισθητικό Status που σας αρμόζει.

Ερώτηση 5:

Έχω ακούσει για προγράμματα λεύκανσης ή οδοντιατρικά προϊόντα στην τηλεόραση και σε έντυπα, που υπόσχονται θαύματα, χωρίς την συμμετοχή του οδοντιάτρου. Είναι αλήθεια ή ψέματα ;

Απάντηση 5:

Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι σημαντικός και καθοριστικός για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της λειτουργίας των δοντιών δεδομένου ότι η λεύκανση είναι μια δυναμική διεργασία που εξελίσσεται σε διάφορα στάδια και χρειάζεται παρακολούθηση και συντήρηση για επαρκή αποτελέσματα. Η λεύκανση των δοντιών βασίζεται στην οξείδωση των οργανικών συστατικών της αδαμαντίνης και της οδοντίνης. Έτσι εξαλείφεται η απόδοση χρώματος από τα οργανικά συστατικά. Σήμερα υπάρχουν στην διάθεσή μας 3 τύποι συστημάτων λεύκανσης και καθένα από αυτά μπορεί να μας εξασφαλίσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Αυτά τα συστήματα ταξινομούνται ως εξής:

1. Συστήματα επαγγελματικού τύπου που εφαρμόζονται στο σπίτι με την καθοδήγηση ειδικού. Πρόκειται συνήθως για συστήματα με χρήση εξατομικευμένων δισκαρίων ή με ταινίες αυτοκόλλητου τύπου που εφαρμόζονται στα δόντια του – της ενδιαφερόμενου-ης κάποιες ώρες στην διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Αυτά τα συστήματα περιέχουν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10-25%.

2. Συστήματα λεύκανσης που εφαρμόζονται στο χώρο του ιατρείου από εκπαιδευμένο Οδοντίατρο. Αυτά χρησιμοποιούνται με φωτοενεργοποίηση ή ενεργοποιούνται με LASER και βασίζονται στην εφαρμογή υψηλότερων συγκεντρώσεων υπεροξειδίου (30%). Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται και για δόντια ενδοδοντικά θεραπευμένα που έχουν σκουρήνει με την πάροδο του χρόνου.

3. Υλικά λεύκανσης άμεσης εμπορικής διάθεσης. Πρόκειται για συστήματα με δισκάριο (-μη εξατομικευμένο) ή οδοντόκρεμες όπου χρησιμοποιούνται αποτρυπτικές ενώσεις του πυριτίου. Διάφορες φωτεινές πηγές (συστήματα έντονου παλμικού φωτός, λαμπτήρες τόξου plasma ή πολυχρωματική φωτεινή ενέργεια) που χρησιμοποιούνται με τα gel υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορούν να μας δώσουν άριστα αποτελέσματα. Όμως ο γιατρός πρέπει να αποφασίσει ποια μεθοδολογία λεύκανσης πρέπει να εφαρμόσει σε κάθε ασθενή του.

Θα πρέπει να αξιολογηθεί πρωτίστως η υπάρχουσα στοματική υγεία και να καθοριστεί:

§ Η ύπαρξη χαλασμένων δοντιών

§ Τυχόν κατάγματα ή ρωγμές των δοντιών

§ Αυχενικές Αποτριβές ή Διαβρώσεις

§ Προσβολή του Πολφού (νεύρου) του δοντιού στις διάφορες βλάβες των δοντιών

§ Αποκαταστάσεις που χρειάζονται αντικατάσταση πριν την λεύκανση

§ Αξιολόγηση της κατάστασης του περιοδοντίου (ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και της ύπαρξης πλάκας και πέτρας).

Ο/η ενδιαφερόμενος-η πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αποκαταστάσεις από σύνθετη ρητίνη και πορσελάνη δεν αλλάζουν χρώμα για αυτό μετά την λεύκανση ίσως χρειαστούν αντικατάσταση. Οι εργασίες λεύκανσης πρέπει να γίνονται προτού γίνουν οποιεσδήποτε οριστικές αποκαταστάσεις στα δόντια. Χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 10 ημερών ώστε να σταθεροποιηθεί το χρώμα των δοντιών μετά την λεύκανση, προτού γίνουν οι μόνιμες αποκαταστάσεις. Έτσι λοιπόν η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ελεγχόμενη και επιστημονικά κατοχυρωμένη διεργασία που εξασφαλίζει την αισθητική βελτίωση της εικόνας των δοντιών, προϋποθέτει την αντικειμενική ενημέρωση του ασθενή και τη στενή συνεργασία ασθενή και οδοντιάτρου. Εξάλλου, για κάθε πράξη που γίνεται στην στοματική κοιλότητα κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη και αυτός είναι μόνο ο οδοντίατρος.

Ερώτηση 6:

Έχω υπερευαισθησία στα δόντια μου. Μπορώ να κάνω λεύκανση;

Απάντηση 6:

Πριν την λεύκανση θα πρέπει να εκτιμηθούν οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την ευαισθησία. Αν υπάρχουν αυχενικές αποτριβές θα πρέπει να αποκατασταθούν προσωρινά ή να χρησιμοποιηθούν στα δόντια βερνίκια απευαισθητοποίησης. Επίσης ο οδοντίατρος μπορεί να σας κάνει φθορίωση πριν αλλά και μετά την λεύκανση που βοηθάει πολύ την άρση της ευαισθησίας. Γενικά όμως, αν υπάρχουν μικροδιαβρώσεις ή μικρορωγμές στα δόντια θα πρέπει να γίνει έμφραξη η απευαισθητοποίηση για να προχωρήσουμε στην διαδικασία της λεύκανσης. Υπάρχουν και στο εμπόριο ειδικά προϊόντα που περιέχουν φθόριο ή νιτρικό κάλιο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της ευαισθησίας.

Ερώτηση 7:

Το Laser είναι απολύτως ασφαλές ;

Απάντηση 7 :

Η καινούργια τεχνολογία όσον αφορά στην λεύκανση των δοντιών είναι η χρήση του Laser που απομακρύνει όλες τις χρωστικές των δοντιών μέσα σε 1 ώρα επιταχύνοντας την δράση του υλικού που λευκαίνει τα δόντια. Το Laser χρησιμοποιείται σαν μονοχρωματικό φως, συγκεκριμένου μήκους κύματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί το υπεροξείδιο του Υδρογόνου, το υλικό δηλαδή, που συνδυάζεται με την χρήση Laser. Η διαδικασία γίνεται στο Ιατρείο από Εξειδικευμένο Οδοντίατρο αφού απομονωθούν καλά τα μαλακά μόρια (ούλα- χείλια) και τοποθετηθεί το κατάλληλο υλικό στην επιφάνεια των δοντιών. Ο οδοντίατρος “περνά” από πάνω το Laser που διασπά την ουσία και προκαλεί παραγωγή οξυγόνου το οποίο αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες και λευκαίνει τα δόντια.

Ερώτηση 8 :

Τα αποτελέσματα μετά την αισθητική επέμβαση έχουν ημερομηνία λήξης; Τι πρέπει να κάνω για να μεγαλώσω την διάρκεια τους;

Απάντηση 8:

Αν μιλάμε για το αποτέλεσμα της λεύκανσης, τα δόντια ανεξάρτητα από την τεχνική, σε όλες τις περιπτώσεις έχουν την τάση να επανέρχονται στο προηγούμενο χρώμα τους. Βέβαια αυτή η τάση δεν καθορίζεται χρονικά για όλους το ίδιο, αλλά με ένα σχήμα συντήρησης μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον για 5-7 χρόνια. Το σχήμα συντήρησης προβλέπει την χρήση λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι κάθε εξάμηνο για 3-4 ημέρες. Με αυτές τις “αναμνηστικές δόσεις” το χρώμα των δοντιών διαρκεί πολύ περισσότερο και αυτό είναι ένα κλασσικό σχήμα για να μην χρειαστεί να επαναληφθεί ολόκληρη η διεργασία για τουλάχιστον 5 χρόνια. Όσον αφορά στο lifting- bonding δοντιών όπου τα δόντια δουλεύονται ένα-ένα ξεχωριστά για την αισθητική απόδοση που ταιριάζει σε κάθε πρόσωπο ως προς το χρώμα, το σχήμα, την θέση, γνωρίζοντας τον τρόπο που επεμβαίνουμε στα χρόνια που έπονται η συντήρηση περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και προληπτικό επανέλεγχο κάθε 6 μήνες. Η διατήρηση του αστραφτερού χαμόγελου είναι μια ανάγκη που έχουμε όλοι μας και είναι εύκολο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες να έχουμε αναβάθμιση και της υγείας και της αισθητικής μας.

Ερώτηση 9:

Ποια στοιχεία είναι αυτά που “καταστρέφουν” την λάμψη των δοντιών;

Απάντηση 9:

Τα δόντια χάνουν δυστυχώς σταδιακά το φυσικό τους χρώμα όσο μεγαλώνουμε καθώς ίχνη διαφόρων χρωστικών ουσιών διαπερνούν την αδαμαντίνη (σμάλτο) και διεισδύουν στα δόντια. Δυσχρωμίες δοντιών προκαλούνται λόγω της συχνής κατανάλωσης ουσιών πλούσιων σε χρωστικές όπως καφές, τσάι ,αναψυκτικά τύπου cola, κόκκινο κρασί, διάφορα φρούτα και λαχανικά (βύσσινα, κεράσια, παντζάρια) που θα πρέπει να αποφεύγουμε το δυνατόν περισσότερο τις ημέρες που γίνεται η διεργασία της λεύκανσης. Επίσης είναι πιθανό κάποια δόντια να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν χρώμα γκρί ή καφέ επειδή έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή είναι νεκρά (από κάποιο παλιό τραυματισμό) ή έχουν μεγάλα παλιά σφραγίσματα σκούρου χρώματος που εμποτίζουν ολόκληρο το δόντι κάνοντας το να δείχνει μαυρισμένο. Επίσης η αυξημένη πρόσληψη σιδήρου και η υπερβολική λήψη φθορίου σε μικρή ηλικία σε περιοχές όπου το νερό έχει πολύ φθόριο μπορεί να έχουν προκαλέσει χρωματικές κηλίδες στα δόντια. Πάντως χρειάζονται συνήθως και άλλες εργασίες εκτός της λεύκανσης που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του αποτελέσματος. Έτσι λοιπόν αφού έχουμε πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ο οδοντίατρος θα ασχοληθεί με τα σφραγίσματα και τις προσθετικές εργασίες που τυχόν υπάρχουν ή πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να υπάρχει χρωματική ομοιομορφία. Όλες οι αποκαταστάσεις στο στόμα σας πρέπει να είναι καλαίσθητες και να μην υπονομεύουν το χαμόγελό σας.

Ερώτηση 10:

Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η διόρθωση των δοντιών άπαξ, χωρίς να χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία με τα γνωστά “σιδεράκια” ;

Απάντηση 10:

Όχι δεν είναι δυνατόν να γίνει η διόρθωση των δοντιών με αλλά μέσα, γιατί για την μετακίνηση των δοντιών χρειάζεται να υπάρχουν ήπιες και συνεχείς δυνάμεις επάνω στα δόντια, για ικανό χρονικό διάστημα. Η μετακίνηση των δοντιών δεν γίνεται μόνο με τα σιδεράκια αλλά κυρίως από ελαστικές δυνάμεις με λαστιχάκια που εφαρμόζουμε επάνω στο οριζόντιο σύρμα και στα άγκιστρα που είναι κολλημένα στα δόντια. Όμως για τις πιο απλές περιπτώσεις στρεβλοφυίας δοντιών εντυπωσιακά αποτελέσματα πετυχαίνουμε με την τεχνική του bonding-lifting δοντιών.

Ερώτηση 11:

Ένα τέλειο χαμόγελο, μπορεί να αποτελέσει συστατικό στοιχείο, για έναν “Τέλειο Γάμο” ;

Απάντηση 11:

Ένα τέλειο χαμόγελο σημαίνει άψογη στοματική υγεία, λαμπερά δόντια, σωστή λειτουργικότητα όλων των δοντιών κατά την μάσηση και δροσερή , ευχάριστη αναπνοή κάτι που εκτιμά κάθε σύντροφος . Έχοντας αυτά τα ”προτερήματα” η αυτοπεποίθηση βελτιώνεται και η ελκυστικότητα αυξάνεται. Ένα τέλειο χαμόγελο δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό συστατικό στοιχείο για τον τέλειο γάμο πλην όμως είναι σημαντικός παράγοντας έλξης δυο συντρόφων.


Γκίζα Ελένη

Χειρούργος Οδοντίατρος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.