X

Κυτταρίτιδα : Τι φταίει;

Κυτταρίτιδα, κάτι που θέλουμε να ξεχάσουμε ή και να κρύψουμε, αλλά το θυμόμαστε πάντα την άνοιξη και το καλοκαίρι, λίγο πριν φορέσουμε τις κοντές φουστίτσες και τα μαγιώ. Για να πάψει όμως να μας απασχολεί η όψη φλούδας πορτοκαλιού, όπως συνηθίζεται να λέγεται, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους παράγοντες που την επηρεάζουν και να τους περιορίσουμε.

Πρώτα απ’όλα οι γυναίκες που αποκτούν κυτταρίτιδα, προορίζονταν για κάτι τέτοιο από τη μέρα που γεννήθηκαν. Πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία, στην ηλικία των 14 και αυξάνεται όσο προχωράμε στην ωρίμανση. Συχνά επηρεάζει τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη καθώς και όσες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, διότι ο οργανισμός σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να αποβάλλει τις τεράστιες ποσότητες οιστρογόνων που συγκεντρώνονται στο σώμα. Ακόμη και μετά από κάποιο τραυματισμό που έχει επηρεάσει το κυκλοφορικό σύστημα, είναι δυνατό να κάνει την εμφάνισή της, καθώς και λόγω της καθιστικής ζωής. Σημειώνουμε εδώ ότι οι άντρες σπάνια αναπτύσσουν κυτταρίτιδα, διότι στο ανδρικό σώμα το λίπος βρίσκεται πολύ βαθιά στο δέρμα.

Τι την επηρεάζει όμως γενικότερα;

  • Η κληρονομικότητα, αλλά ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε πολλά για να την καταπολεμήσετε με επιτυχία.
  • Η έλλειψη νερού στον οργανισμό. Το νερό βοηθά τον μεταβολισμό να λειτουργεί σωστά κι έτσι αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα σας. Πίνετε τουλάχιστον επτά ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Η κακή διατροφή. Συνήθειες στη διατροφή όπως ο καφές, το αλκοόλ και τα πρόχειρα και πικάντικα φαγητά συμβάλλουν στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας, επειδή οι τοξίνες που παράγουν μένουν παγιδευμένες στον λιπώδη ιστό. Οι δίαιτες πείνας σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν, αντίθετα διογκώνουν το πρόβλημα, διότι ο οργανισμός στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει την πείνα, επηρεάζει αυξητικά την κυτταρίτιδα. Όλα τα κορεσμένα λίπη βοηθούν επίσης στην ανάπτυξή της, εμποδίζουν τις αρτηρίες και μειώνουν έτσι την αποβολή των τοξινών.
  • Το κάπνισμα είναι όχι μόνο κακό για το δέρμα και τους πνεύμονες, αλλά αποδυναμώνει το δέρμα, βλάπτει περαιτέρω το συνδετικό ιστό και αυτό προκαλεί την κυτταρίτιδα.
  • Η ένταση και το στρες μπορούν να πιέσουν ένα μυ και να εμποδίσουν έτσι τον λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα την μη αποβολή τοξινών από το σώμα.
  • Τα φάρμακα μπορεί να ενοχλήσουν τις φυσικές διαδικασίες του σώματος. Τα χάπια διατροφής, ύπνου, αντισυλληπτικά μπορούν να οδηγήσουν στην κυτταρίτιδα, αφού αυξάνουν τα οιστρογόνα στο σώμα και προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αυτό εμποδίζει το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες.
  • Η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή συμβάλλουν επίσης σημαντικά στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Ασκηθείτε λοιπόν, περπατήστε γιατί έτσι εκτός από όλα τα άλλα θα προστατέψετε το κυκλοφορικό σας σύστημα, την καρδιά, τους μύες σας και θα ενεργοποιήσετε όλες τις διεργασίες του οργανισμού σας.
Related Post