Οι κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους και αποτελούν τη συνοδεία των μελομακάρονων.
Αυτό το χιονισμένο γλύκισμα, με ή χωρίς αμύγδαλα, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε μόνες σας, στο σπίτι σας με αγνά υλικά και με τα κατάλληλα φορμάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, να τους δώσετε σχήματα ανάλογα των γιορτών.
Κουραμπιέδες στρογγυλοί, σε σχήμα μισοφέγγαρου, σε σχήμα έλατου ή σαν μικρά αστεράκια θα διακοσμούν τις πιατέλες σας, θα γλυκαίνουν εσάς και τους δικούς σας και το σημαντικότερο … φέτος θα είναι φτιαγμένοι από τα χεράκια σας.
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και κατάγεται από το Αίγιο και τη φίλη μας τη Θεοδώρα.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε για τους κουραμπιέδες
- ½ κιλό βούτυρο γάλακτος
- 15 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ψιλή
- 3 κρόκους αυγών
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ φλυτζανάκι του καφέ ούζο
- 3 βανίλιες
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πακέτο ζάχαρη άχνη
Δημιουργείστε τη συνταγή για τους κουραμπιέδες
Αφήνετε για λίγη ώρα το βούτυρο εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Σε μία λεκάνη της κουζίνας ρίχνετε το βούτυρο και προσθέτετε τη ζάχαρη, ενώ αρχίζετε να ζυμώνετε-ανακατεύετε με το χέρι τα υλικά. Μόλις ενωθεί η ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτετε του κρόκους συνεχίζοντας να ζυμώνετε και προχωράτε προσθέτοντας το μπέικιν πάουντερ, το ούζο και τις βανίλιες.
Μόλις τα υλικά ενωθούν αρχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι, ενώ παράλληλα συνεχίζετε το ζύμωμα. Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, θα το καταλάβετε διότι θα έχει πιει όλο το αλεύρι και θα είναι ταυτόχρονα αφράτη αλλά και όσο πρέπει σφιχτή για να πλάθονται εύκολα οι κουραμπιέδες χωρίς να κολλάει η ζύμη στα χέρια σας.
Μπορείτε να πλάσετε τους κουραμπιέδες με τα χέρια σας έναν έναν, όπως θα κάνατε με τα κεφτεδάκια, κάνοντάς τους στρογγυλούς και μετά πιέζοντάς τους ελαφρά. Αν θέλετε μπορείτε να τους δώσετε σχήμα μισοφέγγαρου με τα χέρια σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να απλώσετε τη ζύμη πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι (εννοείται ότι έχετε καθαρίσει) και με τα ειδικά φορμάκια σε σχήμα έλατου, αστεριού, καρδιάς και ότι άλλο σας αρέσει, κόψτε στα αντίστοιχα κομμάτια. Φροντίστε το πάχος της ζύμης να είναι όσο και το πάχος που έχουν τα φορμάκια. Τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν, μπορείτε να τα πλάσσετε με τα χέρια σας.
Τοποθετείτε αραιά τους κουραμπιέδες στο ταψί και τα αφήνετε να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, ελέγχοντάς τους συνέχεια, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Αφού ψηθούν τους τοποθετείτε σε μια πιατέλα σε στρώσεις. Σε κάθε στρώση ρίχνετε πάνω στους κουραμπιέδες άχνη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Για το teleiosgamos.gr
Ρούλα Αποστολοπούλου