Image

Κολοκυθοκεφτέδες με τυρί

Από τους πιο νόστιμους μεζέδες για το κρασί, αλλά και το ούζο είναι οι κολοκυθοκεφτέδες, μια συνταγή με διάφορες παραλλαγές ανάλογα τον τόπο προέλευσης της συνταγής. Αλλού πλάθονται όπως και οι γνωστοί κρεατοκεφτέδες, αλλού τηγανίζονται ρίχνοντας κουταλιές από το μίγμα στο τηγάνι, αλλού χρησιμοποιούνται αυγά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν και τυρί, αυτό μπορεί να είναι ακόμα και φέτα.

Μπορείτε να προετοιμάσετε το μίγμα, να το φυλάξετε στο ψυγείο και να τηγανίσετε όσους κολοκυθοκεφτέδες θέλετε, μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σας ή πριν απολαύσετε το ουζάκι σας, για να είναι ζεστοί. Στη συνταγή που σας δίνουμε, της κυρά Χριστίνας από την Πελοπόννησο πρέπει να το κάνετε αυτό έτσι κι αλλιώς για να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1 κουτάλι της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 150 γρ μυζήθρα
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Δημιουργήστε

Ξεκινήστε πλένοντας τα κολοκυθάκια και αφαιρώντας – ξύνοντας με το μαχαίρι το πράσινο περίβλημά τους. Στη συνέχεια περάστε τα από το χοντρό μέρος του τρίφτη και στραγγίξτε τα καλά σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και τρίψτε τα και αυτά στο χοντρό του τρίφτη στραγγίζοντάς τα επίσης καλά.

Ψιλοκόψτε στη συνέχεια το δυόσμο και ασχοληθείτε με τα τυριά. Λιώστε με ένα πιρούνι τη φέτα, ή τρίφτε τη με τα χέρια σας και τρίψτε τη μυζήθρα στο μπλέντερ ή με τη βοήθεια του τρίφτη.

Σε ένα μεγάλο μπολ που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας, αναμίξτε τα παραπάνω υλικά, με τα αυγά, το πιπέρι και αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά σας. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και βάλτε το στο ψυγείο, για 2 ώρες τουλάχιστον.

Για να τους τηγανίσετε, βγάζετε το μίγμα από το ψυγείο, όλο ή μέρος του και προσθέτετε σιγά – σιγά λίγο αλεύρι, ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός.

Βάζετε λάδι στο τηγάνι και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τις ρίχνετε με προσοχή στο τηγάνι, βοηθώντας με το πίσω μέρος του κουταλιού να πάρουν όμορφο σχήμα. Κάνετε το ίδιο για όλη την ποσότητα μίγματος που έχετε.

Τους αφήνετε σε μέτρια φωτιά να τηγανιστούν και μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά τους γυρίζετε από την άλλη. Τους αφαιρείτε μόλις είναι έτοιμοι και τους βάζετε σε μια πιατέλα που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να πιει το περιττό λάδι.

Σερβίρονται ζεστοί, αν και κρύοι δεν είναι καθόλου άσχημοι.

Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.