Kolokithoanthoi gemistoi me tyri

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί στο τηγάνι

Ένα απόλυτα καλοκαιρινό ορεκτικό & μεζεδάκι, πεντανόστιμο, αν και λίγο μπελαλίδικο, είναι οι χρυσαφένιοι γεμιστοί κολοκυθοανθοί με τυρί. Ίσως να έχετε ακούσει να ονομάζονται και κολοκυθολούλουδα, αλλά και κολοκυθοκορφάδες (αλλά συνήθως μαγειρεύονται διαφορετικά), οπότε χρησιμοποιήστε όποιο όνομα είναι πιο οικείο για εσάς.

Οι κολοκυθοανθοί μαζεύονται αποκλειστικά νωρίς το πρωί που είναι ανοιχτοί. Αν είστε τυχεροί κι έχετε κολοκυθιές στον κήπο ή σε ένα μικρό περιβόλι πάρτε ένα καλαθάκι νωρίς το πρωί και μαζέψτε τους με προσοχή. Αν πάλι δεν έχετε αυτή την τύχη, είναι πιθανό να τους βρείτε και να τους αγοράσετε από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για να φτιάξετε τους κολοκυθοανθούς γεμιστούς με τυρί, θα πρέπει να τους καθαρίσετε από τους στήμονες, να τους πλύνετε προσεκτικά για να μην ανοίξουν & διαλυθούν τα λουλούδια, να ετοιμάσετε τη γέμιση και να φτιάξετε το κουρκούτι.

Ας δούμε βήμα – βήμα & με φωτογραφίες την συνταγή, όπως μας την παρουσίασε η κυρία Χριστίνα, η οποία στη συνέχεια μας σερβίρισε τους κολοκυθοανθούς για να συνοδέψουμε το δροσερό ουζάκι μας.

Αρχικά πλένουμε ένα – ένα τα λουλούδια του κολοκυθιού με αρκετή προσοχή για να μην σχιστούν και αφαιρούμε από τη μέση τον στήμονα.

Ανθοι κολοκυθιού

Τα αφήνουμε να στραγγίζουν σε ένα τρυπητό, όσο εμείς θα ετοιμάζουμε τη γέμιση και το κουρκούτι.

Kolokitholoulouda

Για να φτιάξουμε τη γέμιση θα χρειαστούμε τυρί φέτα, τυρί κασέρι, 1-2 αυγά, λίγο πιπέρι, λίγο αλάτι (είναι ήδη αλμυρά τα τυριά), λίγη ρίγανη. Τα τυριά θα τα τρίψουμε. Τη φέτα θα την πιέσουμε με ένα πιρούνι και το κασέρι θα το τρίψουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ανάλογα με την ποσότητα της γέμισης θα σπάσουμε ένα ή δύο αυγά, θα ρίξουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Στην συνέχεια με ένα κουτάλι θα αναμίξουμε καλά τα υλικά. Αν δυσκολευόμαστε με το κουτάλι, μπορούμε να μαλάξουμε τη γέμιση με το χέρι μας.

Syntagi mageirikis gia kolokythoanthous gemistous me tiri

Για να φτιάξουμε το κουρκούτι θα χρειαστούμε μισή κούπα γάλα, αλεύρι, 2 αυγά και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Στόχος μας είναι να έχουμε ως αποτέλεσμα έναν ρευστό χυλό, γι’ αυτό ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι μέχρι να δούμε το κουρκούτι να είναι ρευστό, αλλά να «στέκεται» και να μην είναι νερουλό.

Αφού έχουμε πλύνει τα λουλούδια κι ετοιμάσαμε τη γέμιση και το κουρκούτι, είναι ώρα να αρχίσουμε να γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς. Παίρνουμε ένα – ένα λουλούδι, το κρατάμε με το άνοιγμα προς τα πάνω και με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγη από τη γέμιση.

Gemisi me tyria kai avgo gia na gemisoume ta kolokitholoulouda

Αν έχει σχιστεί στο πλάι, δεν πειράζει, απλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο για να το κλείσουμε καλά, αφού βάλουμε τη γέμιση.

Kleisimo tou louloudiou pou exoume valei ti gemisi

Στην συνέχεια αρχίζουμε να κλείνουμε το λουλούδι πιέζοντας προς τα μέσα με το δάχτυλό μας τις άκρες του σταυρωτά, ώστε να «κλείσουμε» καλά τη γέμιση μέσα στο λουλούδι.

Kleisto to louloudi etoimo gia na mpei sto kourkouti

Τοποθετούμε τα γεμιστά λουλούδια στο κουρκούτι και τα αφήνουμε να «βουλιάξουν» σε αυτό.

Kolokitholoulouda sto kourkouti

Τα υπόλοιπα, που δεν χωράνε εκεί, τα ετοιμάζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο για τη δεύτερη δόση.

Etoimoi kolokythoanthoi me ti gemisi

Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και το έχουμε αφήσει να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Παίρνοντας με ένα κουτάλι ένα – ένα λουλούδι που θα έχει καλυφθεί με το κουρκούτι, το αφήνουμε να πέσει μέσα στο ζεστό λάδι.

Θα δείτε ότι οι κολοκυθοανθοί μέσα στο τηγάνι μοιάζουν με λουκουμάδες και παίρνουν πολύ γρήγορα ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Γι’ αυτό πρέπει με τη βοήθεια δύο πιρουνιών να τους γυρίζουμε, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα παντού και να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Kolokithoanthoi sto tigani

Δεν χρειάζονται πολύ ώρα στο τηγάνι. Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε και ρίχνουμε την επόμενη δόση.

Οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί με τυρί είναι ένα νόστιμο ορεκτικό που δεν το βαριέται κανείς, αφού κολοκυθολούλουδα υπάρχουν μόνο το καλοκαίρι και δεν έχει τη δυνατότητα να το γεύεται συχνά. Επίσης είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές για το ούζο και το τσίπουρο.

Προτείνουμε να δοκιμάσετε να τους φτιάξετε και να κρατήσετε μερικούς για τον εαυτό σας, γιατί γίνονται ανάρπαστοι. Σερβίρονται και τρώγονται ζεστοί.

Καλή επιτυχία!

Για το www.teleiosgamos.gr
Συνταγή & εκτέλεση : Χριστίνα Καραμέρη
Επιμέλεια κειμένου & φωτογραφίες : Βιβή Κωτούλα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.