Η τεράστια διατροφική αξία που κρύβουν οι φακές είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όλους, όπως είναι επίσης γνωστό ότι προτιμάται ως χειμωνιάτικο φαγητό. Δεν ενθουσιάζει και πολύ, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, η ιδέα να αποτελούν οι φακές κάποιο κύριο γεύμα της ημέρας. Πόσες φορές μητέρες μαγειρεύουν φακές και τα παιδιά γκρινιάζουν γιατί προτιμούν κάποιο άλλο φαγητό, χωρίς να καταλαβαίνουν την αξία τους για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Ε λοιπόν, η συνταγή που μας έστειλε η κυρία Γιάννα Ποιμενίδη, θα αλλάξει γνώμη σε πολλούς! Οι φακές της συνταγής είναι κόκκινες και θα τις βρείτε μόνο σε συσκευασίες της 3 Α. Η ιδιαιτερότητά της είναι πως στην τελική μορφή, η υφή της είναι βελουτέ.
Προτείνουμε να διαβάσετε προσεκτικά πρώτα τη συνταγή πριν την εκτελέσετε για να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα στάδια και πώς πρέπει να τα περάσετε. Πάμε να μάθουμε τα υλικά και πως θα τη μαγειρέψετε.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι
- ½ φακελάκι κόκκινη φακή 3 Α
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 κύβους βοδινού
- 1 κουτάλι της σούπας ρίγανη
- Κόκκινο πιπέρι ή τσίλι ή μαύρο πιπέρι (ανάλογα πόσο καυτερό θέλουμε να είναι το φαγητό)
- Μισό φλιτζάνι του καφέ χυμό λεμόνι
- Αλάτι
Δημιουργείστε
Πρώτα απ όλα πλένουμε πολύ καλά τη φακή σε ένα σουρωτήρι και τη βάζουμε στη χύτρα. Το νερό στη χύτρα θα πρέπει να είναι περίπου 2 με 2,5 λίτρα.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα κρεμμύδια και τις πατάτες και τα προσθέτουμε στη χύτρα. Προσθέτουμε επίσης τη ρίγανη, το λεμόνι, το τσίλι ή το πιπέρι στην ποσότητα που επιθυμούμε, το αλάτι επίσης στην ποσότητα που επιθυμούμε και τους κύβους.
Στη συνέχεια κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Σβήνουμε το μάτι χωρίς να μετακινήσουμε το σκεύος από πάνω του. Μόλις η χύτρα αποβάλλει όλο τον ατμό, την μετακινούμε, την ανοίγουμε προσεκτικά και σουρώνουμε το φαγητό στο τρυπητό, έχοντάς το τοποθετήσει μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είστε υπομονετικοί.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το περιεχόμενο της χύτρας στο τρυπητό, γιατί παράλληλα με ένα κουτάλι ανακατεύουμε συνέχεια την ποσότητα που στραγγίζει, ώστε να γίνεται χυλός και να περνάει στη δεύτερη κατσαρόλα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται υπομονή και λίγη δύναμη στα χέρια, αφού θα πρέπει να την επαναλάβετε για όλη την ποσότητα του φαγητού.
Μόλις τελειώσετε με την παραπάνω διαδικασία, θα δείτε πως στη δεύτερη κατσαρόλα τη θέση της φακής έχει πάρει ο χυλός που προέκυψε μετά το σούρωμα. Βάζετε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ανακατεύοντας συνέχεια. Θα δείτε πως θα αρχίσει να πήζει ελαφρά και να γίνεται βελουτέ.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και να σερβίρετε τη βελουτέ φακή στους δικούς σας!
Τη συνταγή προσέφερε στο www.teleiosgamos.gr η κυρία Γιάννα Ποιμενίδη της εταιρίας Clarity