Η panacotta είναι ένα επιδόρπιο που τρώγεται ευχάριστα κάθε εποχή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα εύκολο στην παρασκευή του, ταιριάζει με πολλά διαφορετικά μενού και αρέσει πολύ, ακόμη και στα παιδιά.
Γαρνίρεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και με διάφορα είδη σιρόπι, από σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, μέχρι και σάλτσα βατόμουρου.
Η φαντασία σας είναι αυτή που θα κάνει κάθε φορά μια πανακότα να δείχνει διαφορετική.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε είναι
- 200ml φρέσκο γάλα
- 300ml κρέμα γάλακτος
- ¾ της κούπας ζάχαρη
- 3 φύλλα ζελατίνα (θα τη βρείτε στα είδη ζαχαροπλαστικής)
- 1 βανίλια
- Για το γαρνίρισμα θα χρειαστείτε
- Σιρόπι σοκολάτα ή φράουλα ή κεράσι, ή καραμέλα
- ή Σάλτσα βατόμουρου
- Λιωμένη κουβερτούρα
- Λιωμένη άσπρη σοκολάτα
- Ζάχαρη άχνη
Δημιουργείστε
Ξεκινήστε την προετοιμασία μουσκεύοντας τη ζελατίνα σε νερό βρύσης, αλλά θα πρέπει να είναι κρύο. Στη συνέχεια βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και αφήστε το να βράσει. Σιγά σιγά προσθέτετε τη ζάχαρη και τη ζελατίνα και ανακατεύετε καλά για να διαλυθούν στο γάλα. Στο τέλος προσθέτετε και τη βανίλια. Το μίγμα σας είναι έτοιμο. Αδειάζετε το μίγμα σε μικρά μπολάκια ή φόρμες και αφού κρυώσει το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον για να σφίξει. Μόλις η panacotta σταθεροποιηθεί είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Για το Σερβίρισμα
Για να απολαύσετε το γλυκό σας, πρέπει να είναι όμορφα σερβιρισμένο και γαρνιρισμένο. Βάλτε κατ αρχήν το μπολ σε ζεστό νερό και βγάλτε την panacotta σε ένα όμορφο και μεγάλο πιάτο, κατά προτίμηση λευκό. Στην κορυφή μπορείτε να περιχύσετε με κάποιο σιρόπι που σας προτείνουμε παραπάνω, σοκολάτα, κεράσι ή ακόμη και με σάλτσα βατόμουρου.
Για τη συνέχεια μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε στο πιάτο με τη λιωμένη κουβερτούρα και την άσπρη σοκολάτα, δημιουργώντας σχήματα, ομόκεντρους κύκλους ή κοχλίες ή ακόμη να παίξετε με γραμμές από μαύρη και λευκή σοκολάτα. Λίγη άχνη ζάχαρη θα μπορούσε να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την παρουσίαση του πιάτου.