X

Γνωρίζετε όλες τις γαμήλιες παραδόσεις;

Φυσικά, οι γάμοι είναι εμπλουτισμένοι με πολλές παραδόσεις, αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν τόσα πολλά έθιμα γύρω από τον τρόπο που είναι ντυμένη η νύφη την ημέρα του γάμου της; Από το πέπλο έως την καλτσοδέτα, εδώ είναι όλα όσα δεν ξέρετε και ήρθε η ώρα να μάθετε.

Το πέπλο

Το γαμήλιο πέπλο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων και συμβολίζει τα νιάτα, την παρθενία και τη σεμνότητα. Στην Αρχαία Ρώμη, η νύφη κάλυπτε περίτεχνα το κεφάλι της με αποχρώσεις του εκθαμβωτικού κίτρινου. Όπως και πολλές νύφες στην Ιαπωνία στολίζουν τα κεφάλια τους ακόμη και σήμερα με το παραδοσιακόtsuno-kakushi, ένα λευκό κάλυμμα το οποίο υποθετικά κρύβει την ζήλεια. Σε όλες τις χώρες, το πέπλο συμβολίζει και κάτι διαφορετικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φορώντας το η νύφη ολοκληρώνει την εικόνα της.

Η κουάφ

Η επιλογή της κουάφ είναι ανεξάρτητη από το πέπλο. Το πέπλο συνδυάζεται και με κουάφ και με κορώνα και με στρασένια (και όχι μόνο) τσιμπιδάκια, και με αληθινά λουλούδια. Αν και αρχικά οι νύφες πήγαιναν στην εκκλησία έχοντας στολισμένα τα μαλλιά τους με λουλούδια, το οποίο συνηθίζεται φυσικά και σήμερα, ιδίως σε υπαίθριες τελετές και σε γάμους δίπλα στη θάλασσα, την σημερινή εποχή υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Στους παραδοσιακούς Ορθόδοξους Γάμους, χρησιμοποιούσαν ως στέφανα, κορώνες. Σήμερα, βέβαια, αυτή η εικόνα θα ήταν κραυγαλέα, αλλά… ο γάμος είναι δικός σας. Ομοίως, ένα έθιμο από την Φιλανδία ορίζει τη νύφη να φορά μια χρυσή κορώνα, την οποία τοποθετεί στο κεφάλι μιας μεγάλης παρανύμφου κατά την διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης. Πιστεύεται ότι η τυχερή παράνυμφος είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. Αυτό το έθιμο θυμίζει το Αμερικάνικο έθιμο, όταν η νύφη πετά την ανθοδέσμη και εκείνη που θα την πιάσει θα παντρευτεί σύντομα. Οποιαδήποτε έθιμα κι αν έχει ο κάθε τόπος, την επιλογή του κομματιού που θα διακοσμήσει τα μαλλιά σας θα το συνδυάσετε με το νυφικό σας φόρεμα και με το νυφικό σας χτένισμα, με την βοήθεια της/του κομμώτριας/της.

Η καλτσοδέτα

Το πέταγμα της καλτσοδέτας βασικά προέρχεται από ένα Αγγλικό έθιμο, το οποίο αποκαλούσαν “πετώντας τη γυναικεία κάλτσα”. Καλεσμένοι ορμούσαν στο δωμάτιο της νύφης και έκλεβαν τις κάλτσες της, και τις πετούσαν εκ περιτροπής. Εκείνος που την προσγείωνε στη μύτη του γαμπρού, θα ήταν ο επόμενος που θα παντρευόταν. Μέχρι τον 14ο αιώνα, η καλτσοδέτα ήταν απαραίτητο αξεσουάρ της νύφης και οι καλεσμένοι ανταγωνίζονταν… για το βραβείο. Σήμερα, ο γαμπρός αφαιρεί την καλτσοδέτα, η οποία φοριέται πολύ θυληκά στη μέση του μηρού της νύφης, από το πόδι της και την πετά σε έναν από τους άγαμους καλεσμένους. Και αν θέλετε να συνεχίσετε το έθιμο,… ο νεαρός που θα πιάσει την καλτσοδέτα θα την φορέσει στο πόδι της ελεύθερης κοπέλας που έπιασε την νυφική ανθοδέσμη.

Τα γάντια

Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, τα γάντια ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, αγαπημένη προτίμηση όλων των καλεσμένων.Έως το 1960, το savoir vivre πρόσταζε όλες οι κυρίες της καλής τάξης να φορούν γάντια, ακόμη και κατά την διάρκεια της ημέρας. Ενώ ακόμη και σήμερα, η επίσημη εθιμοτυπία συστήνει τα νυφικά γάντια ως σύμβολο κομψότητας, πολλές νύφες επιλέγουν να μην φορέσουν, κάνοντας ένα ωραίο γαλλικό μανικιούρ. Η εικόνα, συνδυασμού νυφικό φόρεμα-γάντια, είναι κλασικά κομψή.

Η ουρά

Προέρχεται από την εποχή του Μεσαίωνα, και το μήκος της πρόδιδε την ανάλογη μεγαλοπρέπεια. Όσο περισσότερο μακριά ήταν η ουρά του νυφικού, τόση περισσότερη ήταν και η μεγαλοπρέπεια του νυφικού, αλλά και τόσο υψηλότερη ήταν η κοινωνική θέση και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας της νύφης. Όπως στους βασιλικούς γάμους. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες νύφες δεν την προτιμούν ή τουλάχιστον όχι πολύ μακριά.

Το δαχτυλίδι

Η κυκλική μορφή ενός γαμήλιου δαχτυλιδιού συμβολίζει την αιώνια αγάπη. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει την ανεξίτηλη ομορφιά, την αγνότητα και τη δύναμη, όλα τα κατάλληλα συναισθήματα του γάμου. Γιατί φοράτε το δαχτυλίδι στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού; Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι η φλέβα σε εκείνο το δάχτυλο επικοινωνούσε άμεσα με την καρδιά.

Ο Τέλειος Γάμος σας περιέγραψε κάποιες γαμήλιες παραδόσεις άλλων λαών και πολιτισμών, στο πέρασμα των αιώνων. Σκεφτήκαμε ότι ίσως μερικά έθιμα θα θέλατε να τα εξηγήσετε και γιατί όχι… αν δεν τα είχατε προγραμματίσει, να τα προσθέσετε για να δώσετε μια ιδιαίτερη νότα στο γάμο σας…

Η συντακτική ομάδα του Τέλειος Γάμος

Related Post