Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτή τη φράση : “Κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε” ή όπως είναι ευρέως διαδεδομένη στα αγγλικά “Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue“, να αναφέρεται σε πολλούς γάμους κοντινών σας ανθρώπων.
Τι γνωρίζετε όμως για την φράση “Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue”;
Εμείς σας την εξηγούμε με πολύ απλά λόγια για να είστε πάντα καλά πληροφορημένη.
Η ακριβής φράση “κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε και χρήματα στο παπούτσι της νύφης” προέρχεται από τη Βικτωριανή Εποχή και περιγράφει αυτά που πρέπει να “φορά” η νύφη στον γάμο της για να έχει καλή τύχη.
Από τη φράση αυτή, αν και έχει ξεχαστεί εν μέρει το τελευταίο στοιχείο, δηλαδη τα χρήματα στο παπούτσι της νύφης, στα έθιμά μας εξακολουθεί να υπάρχει, ελαφρώς παραλλαγμένο. Ο άνδρας που θα σας φορέσει τα νυφικά παπούτσια (συνήθως ο αδερφός του γαμπρού ή κάποιος άλλος άνδρας από τον περιβάλλον του), θα πρέπει να τα γεμίσει με χρήματα, μέχρι τελικά να “μπει” το παπούτσι στο πόδι σας. Θα βάζει χρήματα, θα δοκιμάζει να σας φορέσει το παπούτσι, εσείς θα του λέτε ότι δεν μπαίνει ακόμη… κι εκείνος θα συνεχίζει, μέχρι να αποφασίσετε ότι πλέον είναι αρκετά για να εφαρμόσει το παπούτσι στο πόδι σας. Αυτό το έθιμο είναι αρκετά διασκεδαστικό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νύφης…
Βέβαια, στη Βικτωριανή εποχή, δεν ήταν ακριβώς έτσι. Τότε, έπρεπε να τοποθετηθεί ένα ασημένιο νόμισμα στο παπούτσι της νύφης. Ο συμβολισμός του είχε να κάνει με την αφθονία και την οικονομική ασφάλεια για τη νύφη, κάτι που στο βαθός σημαίνει και σήμερα ως έθιμο, αν το εξετάσουμε πιο προσεκτικά. Δηλαδή, το περιβάλλον του γαμπρού “υπόσχεται” στη νύφη ότι θα είναι οικονομικά ασφαλής στη ζωή της και ότι θα της προσφέρουν αυτά που χρειάζεται.
Ας περάσουμε όμως και στα άλλα τέσσερα στοιχεία που έχουν επικρατήσει στην παραπάνω ρίση.
Παραδοσιακά, το “κάτι παλιό” είναι η καλτσοδέτα η οποία δίνεται στη νύφη από μία ευτυχισμένη παντρεμένη γυναίκα της οικογένειάς της, που την είχε φορέσει στον γάμο της. Μπορεί όμως να είναι και οτιδήποτε άλλο το “κάτι παλιό” ενός γάμου. Όπως, για παράδειγμα το δαχτυλίδι – κειμήλιο, που περνά από την μάνα στην κόρη. Ο συμβολισμός του “κάτι παλιό” έχει να κάνει με την συνέχιση των δεσμών που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεταξύ της νύφης και της οικογένειάς της.
Το “κάτι νέο” μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά σίγουρα κάτι συμβολικό για το μέλλον και αυτό είναι συνήθως τα νυφικά παπούτσια. Η μητέρα του γαμπρού είναι εκείνη που προσφέρει συνήθως το “κάτι νέο” στη νύφη της. Το κάτι νέο συμβολίζει το όραμα και την ελπίδα για το μέλλον.
Η οικογένεια της νύφης ή μια πολύ καλή, αδελφική, φίλη, της δίνει “κάτι δανεικό” ως δείγμα της αγάπης τους προς εκείνη, το οποίο πρέπει να το επιστρέψει για καλή τύχη, αλλά και για να θυμάται πάντα ότι εξαρτάται από τους αγαπημένους ανθρώπους της. Αυτό συχνά είναι κάποιο κόσμημα που αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο, όπως ένα κολιέ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, τα οποία ανήκουν σε άνθρωπο που ευτύχησε στον γάμο του κι έτσι αυτή η ευτυχία θα μεταφερθεί και στη νύφη.
Ενώ, τέλος, το “κάτι μπλε“, που συμβολίζει πίστη, σεμνότητα και δέσμευση, μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά συχνά είναι μια μπλε κορδέλα ραμμένη εσωτερικά στο νυφικό, ένα μπλε φιογκάκι στην καλτσοδέτα ή κι ένα κόσμημα με μπλε πέτρα.
Για παράδειγμα, οι νύφες στο αρχαίο Ισραήλ φορούσαν μπλε κορδέλες στα μαλλιά τους, οι οποίες συμβόλιζαν την αφοσίωσή τους στον μέλλοντα σύζυγό τους.
Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε τι σημαίνει η παραπάνω φράση, μπορείτε να προετοιμαστείτε για τα δικά σας … παλιό, νέο, δανεικό και μπλε.