X

Γάμος υπό προϋποθέσεις!

Τις περισσότερες φορές συζητώντας για τον γάμο σας μπορεί να μην σκέπτεσθε κάποια νομικά ή διαδικαστικά κωλύματα που μπορεί να προκύψουν. Τα περισσότερα από αυτά μπορεί και να σας φαίνονται αυτονόητα και πολύ περισσότερο δεδομένα. Τι γίνεται όμως εάν πράγματι σας έχει ξεφύγει κάτι; Πριν πάρετε τον δρόμο για την εκκλησία ή το δημαρχείο, ρίξτε μια τελευταία ματιά για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή. Ίσως κάτι να σας έχει ξεφύγει.

Προϋποθέσεις Πολιτικού Γάμου: Κανείς δεν θα σας εμποδίσει να τελέσετε και θρησκευτικό γάμο, αρκεί να το επιθυμείτε. Είναι υποχρεωτικό όμως ότι μέσα σε 40 ημέρες, είτε του θρησκευτικού, είτε του πολιτικού γάμου, να τον δηλώσετε στο ληξιαρχείο. Σε περίπτωση που ο ένας από τους μελλόνυμφους είναι ανήλικος, θα πρέπει να φέρει γραπτή συναίνεση από τον κηδεμόνα που να αναφέρει ότι δεν φέρει αντίρρηση για το μυστήριο. Λίγο περισσότερο πολύπλοκα γίνονται τα πράγματα, εάν κάποιος από τους δύο είναι αλλοδαπός. Μια βεβαίωση από την προξενική αρχή που πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα, είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο και θα πρέπει να παραδοθεί στον Δήμο, που θα εκδώσει τις άδειες του γάμου. Παράλληλα, σε περίπτωση χηρείας ή χωρισμού, θα πρέπει να προσκομιστεί και το ανάλογο πιστοποιητικό μεταφρασμένο και επικυρωμένο. Σε περίπτωση που ο ένας ή και δύο πραγματοποιούν δεύτερο γάμο, θα πρέπει να παρουσιάσουν το ειδικό χαρτί της Αρχιεπισκοπής που βεβαιώνει την λύση, αλλά και το διαζευκτήριο. Εάν κάποιος από τους δύο μελλόνυμφους έχει μείνει χήρος/α θα πρέπει να επισυνάψει το και πιστοποιητικό θανάτου του συζύγου.

Προϋποθέσεις Θρησκευτικού Γάμου: ‘Aτομα με δικαίωμα γάμου είναι όσα είναι 18 ετών και επάνω. Εάν δεν είναι, η εκκλησία μπορεί να αποδεχθεί τον γάμο, αρκεί που ούτε η νύφη, αλλά ούτε και ο γαμπρός δεν είναι κάτω από 14. Υποχρεωτική είναι και η γονική συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων. Το ζευγάρι να μην έχει οποιαδήποτε συγγένεια, κάτω του τρίτου βαθμού.

Σε περίπτωση που ο ένας μελλόνυμφος είναι καθολικός, ενώ ο άλλος ορθόδοξος, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ο ένας από τους δύο, χωρίς την υποχρέωση να γίνουν και οι δύο. Εάν όμως επιθυμείτε να τελέσετε και τους δύο, θα πρέπει να κάνετε υποχρεωτικά πρώτα τον καθολικό και έπειτα τον ορθόδοξο. Το αντίθετο δεν γίνεται δεκτό.

Εάν είναι ήδη κάποιος παντρεμένος, θα πρέπει να έχει λυθεί ο πρώτος του γάμος και αυτό να αποδεικνύετε έγγραφα, πριν τελέσει τον δεύτερο.

Επίσης, σε περίπτωση χηρείας ή διαζυγίου θα πρέπει να έχει περάσει ένα ημερολογιακό έτος από το διαζύγιο ή την χηρεία για να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος.

Η διανοητική κατάσταση των μελλονύμφων θα πρέπει να είναι τέτοια που τους επιτρέπει να έχουν συνείδηση του μυστηρίου του γάμου.

Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο μελλόνυμφους είναι αλλόθρησκος, θα πρέπει πρώτα να βαπτιστεί χριστιανός. Δεν δέχεται η εκκλησία να πραγματοποιήσει γάμους μεταξύ αλλοθρήσκων.

Related Post