Το φαγητό μαζί με τη μουσική είναι το Α και το Ω σε μια δεξίωση. Κακά τα ψέματα έτσι είναι, και γι’ αυτό πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία και στα δύο, και όχι μόνο στη διακόσμηση, τα πυροτεχνήματα και τις εκπλήξεις. Εδώ θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με το catering και θα δούμε τι θα πρέπει να ξέρεις και τι να ρωτήσεις αν πρόκειται να συνεργαστείς με catering στον χώρο σου ή κάπου αλλού.
Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γνωρίζεις ήδη στο πρώτο ραντεβού για να μπορείς να βοηθήσεις στη συζήτηση με τον υπεύθυνο του catering.
- Θα πρέπει να έχεις αποφασίσει για τον χώρο που θα γίνει η δεξίωση, καθώς από αυτόν κρίνονται πολλά σε σχέση με το catering και φυσικά την ημερομηνία και την ώρα κατά προσέγγιση (μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ; κλπ).
- Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις τον αριθμό των καλεσμένων,τουλάχιστον κατά προσέγγιση με απόκλιση όχι μεγαλύτερη από 20% και θα ήταν καλό να έχεις και μια αίσθηση για την αναλογία των παιδιών σε σχέση με το σύνολο των καλεσμένων σου (ειδικά αν η δεξίωση γίνεται μετά από βάπτιση ή μετά από γάμο-βάπτιση).
- Καλό είναι να έχεις έτοιμη την απάντηση στην ερώτηση «τι είδους εκδήλωση και σερβίρισμα προτιμάς;» (buffet, cocktail με περαστά, καθιστό σερβιριστό, κλπ)
- Και φυσικά να έχεις μια τάξη μεγέθους για το budget που προτίθεσαι να διαθέσεις, ανά άτομο ή συνολικά, για το φαγητό και τα ποτά.
Τουλάχιστον αυτά για το πρώτο ραντεβού είναι αρκετά, οπότε αν τα γνωρίζεις, η συζήτηση θα είναι ουσιαστική χωρίς να χάνεται χρόνος τόσο από εσένα όσο και από την πλευρά του catering.
Πάμε να δούμε όμως και τι θα πρέπει να ρωτήσεις κι εσύ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης.
- Πού θα μαγειρευτούν τα φαγητά, από ποιον, πώς θα μεταφερθούν (αν μεταφερθούν), αν υπάρχει ανάλογη άδεια λειτουργίας που καλύπτει και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και ποιες πιστοποιήσεις κατέχει το catering (το HACCP είναι αυτό που σε ενδιάφερει κυρίως, κι όχι απαραίτητα οποιοδήποτε ISO).
- Αν η τιμή περιλαμβάνει και ΦΠΑ ή όχι, ποιοι είναι οι συντελεστές για φαγητό, ποτά, υπηρεσίες και με ποια συμφωνία μπορεί να γίνει η πληρωμή από πλευράς σου.
- Πότε μπορείς να έχεις μια γευστική δοκιμή σε εκδήλωση που έχει αναλάβει το catering για να αποκτήσεις μια πλήρη εικόνα (μην το παρακάνεις όμως στα άτομα. H ροτόντα θα πρέπει να έχει θέσεις και γι’ άλλα ζευγάρια όπως εσείς ).
- Τι ακριβώς σημαίνει απεριόριστη κατανάλωση σε κρασί, μπύρες, αναψυκτικά, νερό κλπ που διαβάζεις στην προσφορά; (εμφιαλωμένο ή χύμα κρασί, γνωστή ή “άγνωστη” ετικέτα, νερό βρύσης σε κανάτες/μπουκάλια ή εμφιαλωμένο νερό με το καπάκι να κάνει κλικ την ώρα που ανοίγει για πρώτη φορά, ποτήρι μπύρας ή μπουκάλι, μπουκάλι αναψυκτικού ή ποτήρια περαστά ανά τραπέζι, κλπ)
- Αν υπάρχουν περιορισμοί (όπως ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ατόμων για να ισχύει η συγκεκριμένη τιμή και οι παροχές στο μενού που θα διαλέξεις) ή υποχρεώσεις (πέρα, βέβαια, των αναμενόμενων που είναι για παράδειγμα η υποχρέωσή σου να εξοφλήσεις για τις υπηρεσίες που έλαβες), που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν πάρεις την τελική απόφαση.
- Αν μπορείς να έχεις ένα προσχέδιο του συμφωνητικού για να το μελετήσεις στο σπίτι σου και μέχρι πότε ισχύει η συγκεκριμένη προσφορά που θα σου δώσει (μην περιμένεις ότι θα είναι απαραίτητα η ίδια αν εμφανιστείς ξανά μετά από 9 μήνες).
- Στην περίπτωση που το catering το χρειαστείς για εκδήλωση που θα γίνει σε δικό σου χώρο, θα πρέπει να ζητήσεις να σου εξηγήσουν τι απαιτείται να υπάρχει στον χώρο σου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το catering.
Για το πρώτο ραντεβού, τα παραπάνω είναι αρκετά για να σχηματίσεις κι εσύ και ο επαγγελματίας μια πρώτη εικόνα, για να σου ετοιμάσει εκείνος την προσφορά του και για να είσαι εσύ σε θέση να κρίνεις χωρίς σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα μέσα στο κεφάλι σου.
Για το www.teleiosgamos.gr