X

Για να δούμε τι λένε οι αριθμοί για τους γάμους, τις γεννήσεις και τα διαζύγια !

Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τους γάμους, τα διαζύγια και τις γεννήσεις στη χώρα μας από το 2000 μέχρι και το 2011 (2009 για τα διαζύγια), είναι ικανά να μας δώσουν την εικόνα της κοινωνίας και των τάσεων που παρατηρούνται σε αυτή με το πέρασμα των ετών.

Εξετάζοντας τις παρακάτω αποτυπώσεις των στοιχείων, βλέπουμε ότι οι πολιτικοί γάμοι αυξάνονται κάθε χρονιά και έτσι το 2011 κοντεύουν να φθάσουν σε αριθμό τους θρησκευτικούς γάμους. Το 2011 έγιναν λοιπόν 28.472 θρησκευτικοί γάμοι και 26.627 πολιτικοί. Η διαφορά περιορίζεται στους 1.845 γάμους και για τη συγκεκριμένη χρονιά η πρωτιά ανήκει ακόμη στους θρησκευτικούς γάμους. Για τα Ελληνικά δεδομένα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει την αλλαγή στην φιλοσοφία που έχουν οι άνθρωποι γύρω από το είδος του γάμου που αποφασίζουν να τελέσουν. Να σημειώσουμε ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφονται οι θρησκευτικοί γάμοι που γίνονται μετά από πολιτικό γάμο.

Διάγραμμα Γάμοι 2001 – 2011

Εκείνο που ίσως να κάνει εντύπωση και σε εσάς, είναι ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης, τα οποία ξεπέρασαν ελάχιστα τα 100 το 2009, ενώ τις δύο επόμενες χρονιές ήταν μόλις 98 και 94 αντίστοιχα. Παρόλο που το Σύμφωνο Συμβίωσης ήρθε να καλύψει μια σημαντική ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών, φαίνεται πως στη χώρα μας δεν έχει βρει ακόμη την ανταπόκριση που υποθέταμε ότι θα έχει. Ίσως η Ελληνική κοινωνία να μην είναι ακόμη έτοιμη να το δεχθεί και να το εντάξει στους “θεσμούς” της ή μπορεί η περιορισμένη, κατά τη γνώμη μας, χρήση του να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προβλέπει ακόμη την χρήση του από άτομα του ίδιου φύλλου, για τα οποία θα είχε μεγάλη αξία και χρησιμότητα, για όσο διάστημα τουλάχιστον θα συνεχίσει να μην επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλλου.

Όσο για τα διαζύγια εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι ότι ο αριθμός τους παραμένει σχεδόν σταθερός την τελευταία πενταετία (των διαθέσιμων στοιχείων). Την πρωτιά διατηρούν τα συναινετικά διαζύγια και στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο γάμος λύνεται μετά τα 10 έτη.

Διάγραμμα Διαζύγια 2001 – 2009

Οι γεννήσεις, παρόλο που αυξάνονταν σταθερά από το 2001 μέχρι το 2005, είχαν μια απότομη αύξηση το 2006, στη συνέχεια ο αριθμός τους έμεινε σταθερός το 2007 και το 2008 παρατηρήθηκε μια ακόμη απότομη αύξησή τους φθάνοντας στις 118.302 γεννήσεις. Ο αριθμός αυτός έμεινε σταθερός για το 2009, παρουσίασε σχετικά μικρή μείωση το 2010 για να πέσει το 2011 στα ίδια περίπου επίπεδα με τις χρονιές 2004 – 2005 και να μειωθεί στις 106.428 γεννήσεις. Φαίνεται πως οι πρώτες πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης στα οικονομικά των νέων ζευγαριών έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται από αυτή τη χρονιά! Να σημειώσουμε δε, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από τις παραπάνω γεννήσεις καταλήγουν σε βαπτίσεις την επόμενη συνήθως χρονιά και αυτό το αναφέρουμε γιατί είναι μια παράμετρος που ενδιαφέρει την αγορά γάμου – βάπτισης για να έχει μια εικόνα του αριθμού των μυστηρίων.

Διάγραμμα Γεννήσεις 2001 – 2011

Σίγουρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2012, που ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές και μάλιστα δίσεκτη (γεγονός που επηρεάζει σε ένα βαθμό τον αριθμό των θρησκευτικών γάμων), όταν αυτά θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ. Το ίδιο ενδιαφέρον θα έχουν και τα στοιχεία για τον αριθμό των γεννήσεων. Αναμένουμε λοιπόν τους επόμενους μήνες τα στατιστικά για το 2012.

Για το www.teleiosgamos.gr

Βιβή Κωτούλα

Categories: Beyond Weddings
Related Post