Ζητήσαμε από τον κύριο Γιάννη Τσαλδάρη, συνιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου «Τσαλδάρης» στο Χαλάνδρι, να μας δώσει μερικά σημαντικά στοιχεία για να μάθουμε όσα χρειάζεται, πριν να επιλέξουμε βέρες γάμου.
Οι απαντήσεις του, χαρακτηρίζονται από την απλότητα που απαιτείται, όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το κόσμημα όπως … εκείνος. Και αυτό είναι γνώρισμα όποιου δεν δηλώνει απλά ειδικός, αλλά είναι ο ειδικός. Αφού κατανοεί πρώτα ο ίδιος, ότι η χρήση της αυστηρής ορολογίας της δουλειάς του, θα δυσκόλευε στην κατανόηση της ουσίας! Έτσι, με τις απλές και κατανοητές απαντήσεις του, προέκυψε ο παρακάτω χρήσιμος οδηγός για όλα εκείνα που έχουν σχέση με τη βέρα.
Τα βασικά που πρέπει να ξέρετε για τις βέρες γάμου
Ως γνωστόν, η γαμήλια βέρα φοριέται στο δεξί και συγκεκριμένα στον παράμεσο. Οι αρραβωνιασμένοι φορούν τη βέρα στο αριστερό. Οι βέρες συμβολίζουν την ένωση του ζευγαριού και κυρίως αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό ή πλατίνα. Τα δημοφιλέστερα χρώματα είναι κίτρινος χρυσός, λευκός και μετά κόκκινος, ή κάποιος συνδυασμός αυτών. Η βέρα μπορεί να έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνοτροπία και ειδικά η γυναικεία μπορεί να συνοδεύεται από κάποια διαμάντια. Οι περισσότερες βέρες παραδίδονται σε λίγες ημέρες, έως και 15-20 ημέρες αν είναι ευρωπαϊκές ή από πλατίνα. Όπως και να έχει, 1-2 μήνες πριν την τελετή είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να πάρετε την απόφασή σας.
Χρυσός πολλών καρατίων
Οι βέρες από χρυσό, όπως όλα τα κοσμήματα, κατασκευάζονται σε διάφορα καράτια (εννοώντας την περιεκτικότητα τους σε χρυσό).Ο καθαρός χρυσός είναι τα 24Κ, δηλαδή περιεκτικότητας 1000/1000.Τα συνηθέστερα κράματα είναι 14Κ (585/1000) και 18Κ (750/1000). Γι’ αυτό εσωτερικά, εκτός από τον κωδικό κατασκευαστή, θα δείτε χαραγμένα νούμερα όπως «585», «Κ18» κλπ. Επειδή ο καθαρός χρυσός είναι μαλακός, κατεβάζουμε τα καράτια για να κάνουμε πιο ανθεκτική την κατασκευή του, όπως επίσης και για να τον χρωματίσουμε.
Ο λευκόχρυσος και η πλατίνα
Εκτός από τον χρυσό, που είναι πιο διαδεδομένος, δεύτερος έρχεται ο λευκόχρυσος, που σημαίνει «χρυσός λευκού χρώματος με επίστρωση πλατίνας». Αντιθέτως, η «πλατίνα» (ή «λευκόχρυσος» στη χημεία), είναι διαφορετικό μέταλλο, πιο σπάνιο, σκληρό, βαρύ και πολύ πιο ακριβό. Την πλατίνα την δουλεύουμε σχεδόν ατόφια και είναι μεν πιο ανθεκτική, αλλά όπως οτιδήποτε καταπονείται στα χέρια μας, έτσι και αυτή θα έχει φθορές. Λέγοντας λοιπόν για ευκολία «λευκόχρυσο», εννοούμε πάντα το πρώτο (δηλαδή χρυσό λευκού χρώματος με επίστρωση πλατίνας).
Το Brilliant ή Μπριγιάν
Η γυναικεία βέρα δεν είναι σπάνιο να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα Brilliants. Το υλικό είναι το διαμάντι και brilliant είναι η κοπή, αλλά χάριν συντομίας το ονομάζουμε Brilliant Το Brilliant λοιπόν έχει 4 χαρακτηριστικά. Είναι το βάρος, η καθαρότητα, το χρώμα και η ποιότητα κοπής. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ιδιαίτερη αξία όταν πρόκειται για μονόπετρο. Για μία βέρα, που οπωσδήποτε το μέγεθος των πετρών δεν είναι μεγάλο, μία καθαρότητα VVS/VS και χρώμα G/H/I κρίνονται ικανοποιητικά.
Συμβουλές με ουσία
Οι βέρες σας πρέπει να είναι προϊόν του κοινού σας γούστου ακόμα κι αν έχουν μικροδιαφορές, να είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσουν στο πέρασμα του χρόνου, και να συνδυάζουν εμφάνιση με αντοχή. Η πιο «λογική» επιλογή είναι κυρίως τα 14Κ και ο κίτρινος χρυσός, γιατί διατηρούν περισσότερο την αρχική τους εμφάνιση. Ό, τι κι αν επιλέξετε πάντως, φροντίστε να είναι ένα άνετο σχέδιο, γιατί εκτός από σύμβολο της ένωσής σας δεν παύει να είναι το καθημερινό σας κόσμημα.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γιάννη Τσαλδάρη που μοιράστηκε μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις του.
Για το www.teleiosgamos.gr
Επιμέλεια : Βιβή Κωτούλα