Image

Έθιμα και Γαμήλιες Παραδόσεις

Τα σύγχρονα γαμήλια ήθη και έθιμα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, πολλά προέρχονται από τους Μεσαιωνικούς Χρόνους. Οι ακόλουθες ερμηνείες αυτών των νυφικών παραδόσεων θα σας παρέχουν καλύτερη κατανόηση γιατί κάνουμε κάποιες καθιερωμένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου.

Κάτι Παλαιό, Κάτι Καινούργιο…

Όλες έχετε ακούσει το ακόλουθο ρίμα: Κάτι παλαιό, κάτι καινούργιο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε… και ένα κέρμα στο παπούτσι σας.

Κάτι παλαιό δηλώνει τη ζωή που είχατε με τους φίλους και την οικογένειά σας, πριν από το γάμο. 

Κάτι καινούργιο δηλώνει τη μελλοντική ζωή σας με το νέο σας σύντροφο.

Κάτι δανεικό ήταν συνήθως κάτι δανεισμένο από μία ευτυχισμένη, παλαιότερη νύφη, για να διασφαλιστεί η ευτυχία της τωρινής νύφης, και το οποίο αργότερα επιστρεφόταν.  

Κάτι μπλε αντιπροσωπεύει την αγνότητα και την αφοσίωση της νύφης (αυτό προέρχεται από μία Εβραϊκή παράδοση, όπου η νύφη φοράει μπλε για να παρουσιάσει τη γονιμότητα).  

Το κέρμα στο παπούτσι εξασφαλίζει το πλούτο στη συζυγική ζωή του ζευγαριού.

 

Δέστε τα φιογκάκια
Στην αρχαία Ρώμη, η νύφη φορούσε ένα εσώρουχο που έδενε με πολλά μικρούτσικα φιογκάκια. Ο γαμπρός είχε την ευχαρίστηση λύσει όλα εκείνα τα φιογκάκια, πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι με τη νέα του σύζυγο.

Τενεκεδάκια δεμένα στον προφυλακτήρα
Πίσω στο Μεσαίωνα, ήταν παράδοση να χτυπούν αγγεία ή δοχεία, να σημαίνουν καμπάνες και γενικά να δημιουργούν πολύ δυνατό  και έντονο θόρυβο, μετά τη τελετή, για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. Στη σύγχρονή ιστορία, έχει καθιερωθεί να δένουν τενεκεδάκια στο προφυλακτήρα του αυτοκινήτου, απεικονίζοντας αυτό το παλιό έθιμο.  

 

Δαχτυλίδια  Αρραβώνα
Το χάρισμα ενός δαχτυλιδιού «αρραβώνα»  αρχικά εφαρμόστηκε όταν ο γαμπρός ήθελε να αποκτήσει τη νύφη του. Δίνοντας κάτι συμβολικό, όπως ένα δαχτυλίδι, της υποσχόταν ότι θα την παντρευτεί με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων πραγμάτων, τη προίκα και τη κοινωνική της θέση. Η παράδοση να δωρίζεις ένα διαμάντι ξεκίνησε από τους Ιταλούς. Πίστευαν ότι τα διαμάντια, τα οποία  ήταν δημιουργημένα από τις «φλόγες της αγάπης», αντιπροσώπευαν την αιώνια και παντοτινή αγάπη.

Βέρες
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι άρχισαν να φορούν τις βέρες. Ήταν ένα σύμβολο ατέλειωτης αγάπης, αφού το δαχτυλίδι δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Οι χρυσές βέρες αντιπροσωπεύουν την αγνότητα. Στην Αγγλία του Μεσαίωνα, φορούσαν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι φλέβες του αριστερού χεριού οδηγούν κατευθείαν στη καρδιά. Φορώντας το δαχτυλίδι σε αυτό το σημείο, το ζευγάρι «ένωνε τις καρδιές του».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.