X

Εσείς πως νιώθετε όταν δεν σας βοηθούν;

Υπάρχουν στιγμές που κατά τη διάρκεια των ετοιμασιών για το γάμο αισθάνεστε τόση την κούραση, όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχολογική; Το άγχος κορυφώνεται αφού πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία παλεύετε να ικανοποιήσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους άλλους.

Όταν οι σημαντικοί άλλοι της ζωής σας προσπαθούν να σας «βοηθήσουν» μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα παρεμβατικοί και να σας κουράσουν γιατί «η δική τους γνώμη μπορεί αν είναι καλύτερη!!». Είναι πολύ εύκολο να χαθείτε μέσα στο χάος των απόψεων που σας πολιορκούν αν δεν οριοθετήσετε τους εαυτούς σας και δεν ξεκαθαρίσετε την θέση σας: ότι δηλαδή πέρα από τις απόψεις των άλλων, τα δικά σας θέλω έχουν το πρώτο λόγο στο δικό σας γάμο.

Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει μέσα στη μέρα να έχετε λίγο χρόνο ηρεμίας για τον εαυτό σας όπου θα καταφέρετε να συνειδητοποιήσετε την επιθυμία σας, να διαχωρίσετε την θέση σας από την θέση των άλλων και να αποφασίσετε πως θέλετε ο γάμος σας να είναι και τι ρόλο έχετε εσείς μέσα σ’ αυτόν. Βασικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και η συμμετοχή του συντρόφου σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο σύντροφός σας θα σας βοηθήσει να πάρετε τέτοιες αποφάσεις, ώστε μέσα από το αποτέλεσμα να φανεί η σύμπνοια των απόψεων και να διαχωριστεί το ζευγάρι από τη ζωή που είχε, όταν ο καθένας ζούσε με την οικογένειά του.


Τι συμβαίνει όμως όταν ο σύντροφός δεν βοηθάει στη λήψη των αποφάσεων για τις προετοιμασίες του γάμου;
Πόσο απομονωμένη νιώθετε όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Πόσο μόνη σε κάτι που ενέχει την έννοια της συντροφικότητας στην τελική της μορφή;

Ας εξετάσουμε ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν έναν άντρα στο να μη συμμετέχει στις προετοιμασίες του γάμου. Ορισμένοι άντρες αγχώνονται ιδιαίτερα με τις δεσμευτικές καταστάσεις και ενώ ο χαρακτήρας τους είναι τρυφερός, δοτικός και υπέρ της συντροφικότητας ξαφνικά κλείνονται στον εαυτό τους και κατακλύζονται από το άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απέχουν από τις προετοιμασίες και δείχνουν σκληροί και απρόσιτοι. Μην χάνετε την επαφή σας με τον άντρα που αγαπήσατε.

Εξηγήστε του τι παρατηρείτε και θέστε του ερωτήματα, περίπου ως εξής:
«Σε βλέπω κάπως απόμακρο τελευταία. Μήπως πιέζεσαι μ’ όλα αυτά που μας συμβαίνουν; Θέλω να ξέρεις πως και εγώ πιέζομαι και αγχώνομαι και θέλω την βοήθειά σου και θέλω να κάνω ότι μπορώ για να αισθάνεσαι και εσύ καλύτερα».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι άντρες που ούτως ή άλλως δεν παίρνουν πολλές πρωτοβουλίες και οι γυναίκες αποφασίζουν για τα θέματα του σπιτιού ή της εμφάνισης. Οι άντρες αυτοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με την προετοιμασία του γάμου. Πρέπει να είστε προετοιμασμένες για αυτήν την εξέλιξη. Κάτι που ενδεχομένως να βοηθούσε να ανέβει η ψυχολογία σας είναι μια συζήτηση με τον αγαπημένο σας, ώστε να του δώσετε να καταλάβει ότι έστω και μια ερώτηση για το πως τα πάνε οι προετοιμασίες του γάμου ή για το που καταλήξατε με τις μπομπονιέρες, τα προσκλητήρια, το στολισμό της εκκλησίας ή ακόμα και να έρθει μαζί σας για να κάνετε μια επιλογή, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

 {loadposition banner_con}

Ακόμα κι αν έρθει μαζί σας είναι πιθανόν να διαφωνήσετε ή και να έρθετε σε ρήξη. Έστω και κάτι τέτοιο θεωρείται επικοινωνία. Μην απογοητεύεστε! Είναι ίσως η πρώτη αντίδραση σε κάτι καινούργιο. Και θα πάρει πολλές συναντήσεις και συζητήσεις για να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι για σας, να είναι και εκείνος παρών ακόμα κι αν σας εκνευρίζει ή σας φέρνει σας δύσκολη θέση.

 

  • Γνωστοποιήστε την ανάγκη σας για τη συμμετοχή του στις προετοιμασίες του γάμου.
  • Χαλαρώστε μαζί με τον σύντροφό σας από την ένταση των προετοιμασιών.
  • Ζήστε το σαν παιχνίδι – Μην του δίνετε περισσότερη βαρύτητα απ’ όση έχει. Σημασία έχει να θυμάστε πως και τις τυχόν δύσκολες φάσεις τις αντιμετωπίσατε με χιούμορ, μαζί.
  • Οριοθετηθείτε, σε σχέση με τους σημαντικούς άλλους της ζωής σας (γονείς, πεθερικά). Από τώρα χτίζονται τα όρια του ζευγαριού. Να είστε σταθεροί / ες στις αποφάσεις σας.

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος

Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Related Post