X

Επιχείρηση Μπομπονιέρες (Μέρος Α)

Τι μας απαντούν οι ειδικοί

Πολλοί αναγνώστες εκφράζετε απορίες που σχετίζονται με τις μπομπονιέρες και όπως διαπιστώσαμε είναι ένα θέμα που σας απασχολεί πολύ και θέλετε να είναι ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του γάμου σας. Με αφορμή λοιπόν τις απορίες σας και θέλοντας να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, ρωτήσαμε τους κυρίους Κώστα και Βαγγέλη Παπαδόπουλο, που ειδικεύονται πολλά χρόνια στις μπομπονιέρες, καθώς αποτελούν τη δεύτερη γενιά της από 25ετίας επιχείρησης που διατηρούν.

Ρωτήσαμε πρώτα απ’ όλα τη συχνότερη απορία σας… πόσα κουφέτα συνηθίζεται να έχει μια μπομπονιέρα και γιατί;

Μια μπομπονιέρα λοιπόν πρέπει να έχει μονό αριθμό κουφέτων, γιατί η Ορθόδοξη εκκλησία πιστεύει στην Αγία Τριάδα (Πατήρ-Υιός-Αγ.Πνεύμα) και από αυτό προκύπτει ότι οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται στην θρησκεία μας είναι μονοί. Επίσης και τα μυστήρια της εκκλησίας για κάθε πιστό είναι μοναδικά, μια φορά βαπτίζεται για παράδειγμα. Έτσι και η παράδοση θέλει τον αριθμό των κουφέτων του γάμου να είναι μονός και συνεπώς ο γάμος που τελείται, μοναδικός για το ζευγάρι. Τα κουφέτα της μπομπονιέρας σε ένα γάμο μπορεί να είναι 7, 9, 11 ή και 15 σε σπάνιες περιπτώσεις. Το σύνηθες, που αποτελεί παράλληλα και μια πολύ καλή επιλογή, είναι να έχει 7 κουφέτα και αν θέλει κάποιο ζευγάρι να είναι πιο γευστικό το αποτέλεσμα μπορεί να διαλέξει τα 5 κουφέτα να είναι κλασικά κουφέτα αμυγδάλου Α ποιότητας και τα 2 να είναι με σοκολάτα. Στην βάπτιση συνήθως βάζουμε 5 κουφέτα στην μπομπονιέρα, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προτίμηση στα smarties που αρέσουν στους μικρούς φίλους.

Από τι υλικά μπορεί να φτιαχτεί μια μπομπονιέρα;

Μια μπομπονιέρα θεωρητικά μπορεί να φτιαχτεί από οποιοδήποτε υλικό, φαντασία να υπάρχει, χρόνος και δυνατότητα διάθεσης του ανάλογου budget. Συχνότερα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις μπομπονιέρες είναι το τούλι, κάθε είδους ύφασμα, δίχτυ, γκοφρέ χαρτί, πλέξι γκλας σε μικρότερο βαθμό, κουτάκια κάθε είδους. Ακόμη και μπομπονιέρες από δίχτυ ψαρέματος μας έχει ζητηθεί να φτιάξουμε. Τα κουτάκια είναι πιο εύκολα συνήθως στην κατασκευή, αλλά συνήθως είναι λίγο ακριβότερα από τις τούλινες, υφασμάτινες μπομπονιέρες (μέσο σχέδιο) γιατί χρειάζονται και κάποιο αξεσουάρ για να συμπληρώνει το αποτέλεσμα και αυτό ανεβάζει το κόστος.

 

Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε μπομπονιέρες;

Παλαιότερα όταν επέλεγε ένα ζευγάρι μπομπονιέρες φρόντιζε να συνδυάζονται με το νυφικό. Σήμερα που δίνεται πολύ μεγαλύτερη βάση σε όλα και στο στολισμό, οι μπομπονιέρες πρέπει να συνδυάζονται με τον στολισμό της εκκλησίας, καθώς τα καλάθια με τις μπομπονιέρες βρίσκονται συνήθως δίπλα σε λουλούδια που στολίζουν την εκκλησία. Αρκετές φορές τα ζευγάρια προσέχουν η μπομπονιέρα να ακολουθεί και το στυλ του προσκλητηρίου. Αν κάποιο ζευγάρι, θέλει η μπομπονιέρα του να έχει και κάποιο αξεσουάρ για να είναι και αναμνηστικό δώρο προς τους καλεσμένους του, μπορεί να διαλέξει κάποιο αξεσουάρ για το λαιμό από φίλντισι ή μια καρφίτσα, γνωρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει και το κόστος.

Τι επιτάσσει η μόδα για φέτος το καλοκαίρι και το φθινόπωρο;

Χρώμα, πολύ χρώμα και συνδυασμούς μεταξύ χρωμάτων. Η τάση είναι και η χρήση διαφορετικών υλικών και υφασμάτων που συνδυάζονται σε μια μπομπονιέρα.

Πως υπολογίζονται οι μπομπονιέρες που θα χρειαστούν σε ένα γάμο;

Η ερώτηση που κάνουμε στα ζευγάρια είναι πόσα προσκλητήρια έχουν για τον γάμο τους. Η αναλογία ορίζει πως θα χρειαστούν τις διπλάσιες μπομπονιέρες. Αυτό είναι το σύνηθες σενάριο για να προσφέρουν σε όλους τους καλεσμένους που θα πάνε στην εκκλησία μπομπονιέρα. Αν το ζευγάρι σκοπεύει να μοιράσει μπομπονιέρες και στο χωριό των γονιών του για παράδειγμα, θα πρέπει να παραγγείλει λίγες παραπάνω.

Πότε μοιράζονται οι μπομπονιέρες; Πρέπει να δίνουμε μπομπονιέρες και σε όσους τελικά δεν ήρθαν στο γάμο;

Μπομπονιέρα παίρνουν κανονικά όσοι παραστούν στον γάμο και αφού ευχηθούν στο ζευγάρι κατά την έξοδό τους από την εκκλησία παραλαμβάνουν και τη μπομπονιέρα τους. Αν όλοι είναι καλεσμένοι και στη δεξίωση που θα ακολουθήσει, μπορεί οι μπομπονιέρες να δοθούν και στον χώρο της δεξίωσης. Κάθε καλεσμένος πρέπει να παίρνει μπομπονιέρα, γιατί με αυτό δείχνει ότι τιμά το ζευγάρι. Για όσους δεν εμφανίστηκαν στον γάμο, το ζευγάρι δεν είναι υποχρεωμένο να δώσει μπομπονιέρες, εκτός αν το θέλει. Στα τόσα χρόνια που είμαστε επαγγελματίες σε αυτό το αντικείμενο, έχει τύχει μια φορά ένα ζευγάρι να επιθυμεί να μοιράσει τις μπομπονιέρες μαζί με τα προσκλητήρια, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.

Συνεχίζεται…

 

Ευχαριστούμε πολύ τους κυρίους Κώστα και Βαγγέλη Παπαδόπουλο από το mpomponieres.gr   που μοιράζονται μαζί μας την πολύτιμη γνώση τους.

Related Post