Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την ψυχολογία και την νοοτροπία των γυναικών που δουλεύουν μέσα στο σπίτι και αντιμετωπίζουν το θέμα της έλλειψης της επικοινωνίας με τον σύντροφό τους και συνεπώς της έλλειψης αυτοπεποίθησης που συνοδεύεται από αυτή. Τώρα θα δούμε από κοντά πως αντιμετωπίζει το θέμα μια γυναίκα που εργάζεται εκτός…
Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Οι ευθύνες της καθημερινότητας για μια γυναίκα εργαζόμενη είναι πολλές και τις περισσότερες φορές λόγω του ότι έχει στην ευθύνη της και τη φροντίδα του σπιτιού επιβαρύνεται και το άγχος της ξεπερνά τα όρια του λεγόμενου φυσιολογικού άγχους, που αποτελεί κινητήριο δύναμη στην καθημερινότητα. Το άγχος πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της για αυτή τη γυναίκα. Της είναι εμπόδιο και όχι αρωγός στη δύσκολη προσπάθεια να τα συνδυάσει όλα.
Το πρόβλημα της επικοινωνίας
Μια τέτοια γυναίκα με την κούραση που έχει δυσκολεύεται σίγουρα να επικοινωνήσει με έναν σύζυγο που περιμένει από εκείνη να είναι σε όλα εντάξει. Δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται πως μπορεί η εξωτερική δουλεία να είναι τόσο εξαντλητική που όταν επιστρέφει σπίτι δεν μπορεί να κάνει δουλείες ή να μαγειρέψει και έτσι έρχονται σε ρήξη. Καλώς ή κακώς η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει και λίγες είναι οι γυναίκες που μεγαλώνουν για να είναι και επαγγελματίες και νοικοκυρές. Πολλές είναι πλέον οι γυναίκες που σπουδάζουν για να μπορέσουν να εργαστούν και να επιβιώνουν μόνες τους. Βέβαια σίγουρα επιδιώκουν την συντροφικότητα αλλά στο επίπεδο της συγκατοίκησης οι περισσότεροι από εμάς, ανεξαρτήτως φίλου, αναζητούν τη μαμά τους ή γενικότερα το άτομο που τους φρόντιζε όσο ήταν στο πατρικό τους σπίτι.
Πολλές λοιπόν φορές εξαιτίας των παραπάνω το ζευγάρι έρχεται σε ρήξη. Αμέσως έρχονται οι πρώτοι τσακωμοί και οι κακές κριτικές του ενός για τον άλλο: «Δεν είσαι καλή νοικοκυρά!», «Δεν είσαι καλός μαζί μου, δεν με αποδέχεσαι, δεν με καταλαβαίνεις και δεν με βοηθάς». Το μόνο που καταφέρνετε με τον τρόπο αυτό είναι να γεμίζετε την σχέση σας με αρνητικές διαβεβαιώσεις που με τον καιρό θα σας κάνουν να ξεχάσετε τους λόγους για τους οποίους ήσασταν μαζί από την αρχή. Όλοι οι λόγοι για τους οποίους επιλέξατε να είστε με τον συγκεκριμένο σύντροφο, να τον θαυμάσετε και να τον αγαπάτε σιγά σιγά σβήνουν και πνίγονται μέσα στις συνεχείς διενέξεις.
Εξηγήστε τις ανάγκες σας
Για να μην φτάνετε σ’ αυτά τα σημεία και για να μπορεί ο σύντροφός σας να ξεκουράζεται στην αγκαλιά σας παρά τις απαιτήσεις της ζωής σας πρέπει ο ένας να εξηγήσει στον άλλο τις ανάγκες του, ώστε να βρεθεί μια μέση λύση που θα εξυπηρετεί και τους δυο. Προφανώς δεν γίνεται στην συγκατοίκηση να είναι και οι δύο απόλυτα ικανοποιημένοι. Μπορούν όμως να μην είναι συνεχώς μέσα στα νεύρα και να μην χάνουν ποτέ το λόγο για τον οποίο βρέθηκαν μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί σημασία έχει να κατανοήσει το ζευγάρι ότι η σχέση χρειάζεται συνεχή προσπάθεια σε κάποια θέματα και αυτή γίνεται πολύ πιο εύκολα και αυθόρμητα όταν συνοδεύεται από αγάπη και ενδιαφέρον και όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια γίνεται δυσκολότερα όταν συνοδεύεται από εγωισμούς και πείσματα… που φθείρουν την αγάπη.
Για το www.teleiosgamos.gr
Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα
Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική.