Γιορτές έρχονται, όλο και κάποιο τραπέζι θα ετοιμάσουμε στο σπίτι μας για τους φίλους και τους συγγενείς μας. Ως νέες οικοδέσποινες, ξέρουμε πώς πρέπει να το στρώσουμε επίσημα; Γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή θέση του ποτηριού για το κόκκινο κρασί και ποια φορά πρέπει να έχει το κουτάλι του γλυκού;
Μέσα από αυτόν τον αναλυτικό οδηγό, μαθαίνουμε να τοποθετούμε σωστά το σερβίτσιο, τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια σε κάθε θέση. Ακουμπήστε τον φορητό υπολογιστή σας στο τραπέζι, πάρτε ένα πλήρες σετ πιάτων, ποτηριών, πηρουνιών κλπ κοντά σας και διαβάζοντας τις οδηγίες, προσπαθήστε να το στήσετε σωστά, σύμφωνα με τις φωτογραφίες. Είναι ένας καλός τρόπος για να το δοκιμάσετε και να εκπαιδευτείτε.
Τοποθέτηση βασικού πιάτου
Το βασικό πιάτο τοποθετείται μπροστά από την καρέκλα. Η άκρη του πιάτου πρέπει να απέχει 1cm από την άκρη του τραπεζιού. Πρέπει να φροντίσουμε για τη συμμετρία, γιατί αν η κατανομή των πραγμάτων στο τραπέζι δεν είναι σωστή, τότε θα είναι δύσκολο για τον καλεσμένο μας να δειπνήσει από την καρέκλα του.
Τοποθέτηση του σερβίτσιου
Τα μαχαιροπήρουνα τοποθετούνται από μέσα προς τα έξω, δηλαδή ξεκινώντας από το κυρίως γεύμα και καταλήγουν στο ορεκτικό. Ο καλεσμένος μας χρησιμοποιεί τα μαχαιροπήρουνα αντιστρόφως, από έξω προς τα μέσα.
Ξεκινάμε πάντα με το μαχαίρι για το κυρίως πιάτο το οποίο το τοποθετούμε δεξιά του πιάτου, σε απόσταση 1 cm από την άκρη του πιάτου και 1 cm από την άκρη του τραπεζιού. Το τοποθετούμε έτσι, ώστε η κόψη του μαχαιριού να κοιτάει το πιάτο. Συνεχίζουμε με το μαχαίρι για το ορεκτικό το οποίο τοποθετείται 1 cm πιο δεξιά από το μαχαίρι για το κυρίως πιάτο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το πιρούνι για το κυρίως πιάτο στα αριστερά του πιάτου μας σε απόσταση 1 cm από το πιάτο μας και 1 cm από το τελείωμα του τραπεζιού μας. Αριστερά από το πιρούνι για το κυρίως πιάτο τοποθετούμε και το πιρούνι για το ορεκτικό σε 1 cm απόσταση. Οι κορυφές των δοντιών των πιρουνιών θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το πιρούνι και το κουτάλι για το επιδόρπιο (φρούτα και γλυκό) πάνω από το πιάτο. Πρώτα τοποθετούμε το πιρούνι σε 1 cm απόσταση από το πιάτο μας με τα δόντια του πιρουνιού να κοιτάνε προς τα δεξιά (προς τα μαχαίρια) και στη συνέχεια το κουτάλι με την αντίθετη φορά του πιρουνιού (κοιτάει προς τα πιρούνια) σε απόσταση 1 cm από το πιρούνι.
Τοποθέτηση ποτηριών
Ο βασικός κανόνας για το στρώσιμο των ποτηριών είναι ότι ο καλεσμένος μας θα πρέπει να έχει εύκολα πρόσβαση για να πιάσει το γεμάτο ποτήρι του. Έτσι θα τοποθετήσουμε τα ποτήρια μας κατά μήκος.
Ξεκινάμε με το βασικό ποτήρι, που είναι το μεγάλο και το τοποθετούμε 1 cm πάνω από το μαχαίρι για το κυρίως πιάτο. Αυτό το ποτήρι είναι του κόκκινου κρασιού.
Δίπλα του, σε απόσταση 1cm, τοποθετούμε το ποτήρι του λευκού κρασιού.
Δίπλα από το ποτήρι του λευκού κρασιού και σε απόσταση 1 cm τοποθετούμε το μικρότερο ποτήρι, το ποτήρι του νερού. Το ποτήρι για το νερό πρέπει να βρίσκεται πάντα μπροστά από τα άλλα κολονάτα ποτήρια, γιατί σε άλλη περίπτωση θα μας ήταν δύσκολο να σερβίρουμε το νερό.
Τέλος, αν έχουμε να προσφέρουμε champagne, τοποθετούμε το ποτήρι flute (ποτήρι σαμπάνιας) μπροστά από το ποτήρι του κόκκινου κρασιού.
Τοποθέτηση Πετσέτας
Η πετσέτα τοποθετείται επάνω στο βασικό πιάτο. Για ένα όμορφο φινίρισμα, μπορείτε να δείτε κάποια διπλώματα πετσέτας σε άρθρα how – to που θα βρείτε κάνοντας click εδώ.
Τοποθέτηση καρεκλών
Αφού ετοιμαστεί το τραπέζι, τοποθετούνται οι καρέκλες, έτσι ώστε το τραπεζομάντηλο και η άκρη της καρέκλας να βρίσκονται σε μια ευθεία αλλά να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
Να και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας! Όλα βρήκαν τη σωστή τους θέση και τώρα πρέπει να επαναλάβουμε τα βήματα για όλες τις θέσεις στο τραπέζι που στρώνουμε!
Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Carpe Diem που ετοίμασαν για εσάς αυτόν τον οδηγό για το στρώσιμο ενός επίσημου τραπεζιού.